Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei în vremea Convenţiei Democrate Române (CDR), a pronunţat în această seară, la Digi 24, câteva idei realiste, competente şi responsabile pentru succesul Opoziţiei actuale în următoarele trei runde de alegeri. Stoica este unul dintre cei mai abili politicieni postrevoluţionari, iar analiza sa merită citită cu mare atenţie.
- „Este o greşeală tactică intrarea Opoziţiei la guvernare acum. Debarcarea Guvernului Dăncilă prin moţiune de cenzură este o acţiune legitimă şi aşteptată de electoratul care a votat masiv în 26 mai împotriva PSD. Dar o preluare a guvernării prin calcule strict parlamentare, cu ruperea unora din majoritatea PSD-ALDE, nu va garanta stabilitatea viitorului guvern. Cu un astfel de suport fragil, Guvernul unei viitoare alianţe provizorii PNL-USR riscă să dezamăgească rapid”
- „PNL şi USR nu trebuie să piardă energia votului din 26 mai. Dacă Guvernul Dăncilă nu pică la moţiunea de cenzură, cele două forţe politice trebuie să continue pe aceeaşi linie care le-a adus în postura de câştigătoare ale alegerilor europarlamentare. Dar cu o condiţie: să nu intre în competiţie!”
- „Din păcate, am văzut deja primele semne de dezbinare. Şi e o mare greşeală! Fiecare greşeşte, în felul său. PNL acţionează superior pe ideea că a câştigat alegerile, ceea ce nu e bine. USR face şi el eroarea de a se considera pe val şi ignoră succesul PNL. Nu e bine. Dacă fiecare partid îşi va pune candidat la prezidenţiale asta va spori şi mai mult tensiunile dintre cele două forţe. Or, dacă alegerile locale rămân într-un singur tur, ele au nevoie de o înţelegere, de alianţe, pentru a face faţă PSD, care controlează majoritatea primarilor.”
- „De exemplu, în Bucureşti, PNL ar putea să susţină candidatul USR. La fel la Cluj-Napoca, unde Boc are şanse mari să câştige, USR ar putea susţine candidatul PNL. Iar astfel de înţelegeri trebuie să existe pentru marea majoritate a oraşelor”
- „Soluţia nu e competiţia dintre cele două forţe de Opoziţie, ci alierea şi comunicarea împreună. Iar soluţii pot exista inclusiv pentru marile funcţii în stat ca înţelegerea să funcţioneze. De exemplu, USR îl poate susţine pe Klaus Iohannis la preşedinţia României, iar PNL poate să cedeze USR postul de prim-ministru în viitorul Guvern. Altfel, vor pierde energia succesului de la alegerile europarlamentare”
- „Sigur că nu e uşor. Si e una e să-ţi spui opinia din exterior, alta e să fii în arenă şi să realizezi efectiv o negociere care să ducă la un rezultat practic. În plus, mai e un an şi jumătate pentru actuala guvernare, teoretic, dacă nu trece vreo moţiune. Dar nu e aşa de mult. Iar democraţia presupune şi sacrificii”
- „Democraţia e o cursă dificilă, cu multe obstacole. Trebuie să suporţi până la capăt greşelile celorlalţi pentru a putea câştiga alegerile parlamentare şi a avea un suport parlamentar solid, care să-ţi permită să construieşti în ţară şi să repari răul făcut de ceilalţi”
- „Răul din justiţie trebuie reparat cu prioritate. Căci poporul a arătat că este matur, justiţia este pentru el o temă esenţială, de aceea trebuie respectat. Dar pentru asta e nevoie de o amplă majoritate”
[…] Fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, a facut o analiza rece, dar foarte exacta a situatiei politice actuale. Stoica suprinde insa atunci cand lanseaza un plan prin care PNL si USR pot sa colaboreze si nu sa intre in dispute dure. Ideea principala ar fi aceea ca USR sa nu isi puna candidat la presedinti si sa il sustina pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat. In schumbul acestui sprijin, PNL ar trebui sa le ofere USR-istilor postul de prim-ministru in viitorul guvern. Aveti mai jos principalele idei lansate de Valeriu Stoica la postul TV Digi24. […]
Mai mult decat impartirea posturilor, ar trebui sa-si armonizeze ideile, proiectele, schimbarea. Rivalitatea care s-a manifestat mai inainte, dar mai ales dupa alegeri, este un semn ca inca nu pun tara inainea ambitiilor.
Domnul Valeriu Stoica cunoaste bine lumea politica, are idei pragmatice. Dar, daca merg pe calea aceasta, dand prioritate impartirii functiilor, ne-am facut degeaba iluzii. Si nu ar fi exclus sa vedem opozitia scjndata in doua grupari: PNL+ PMP si USR-PLUS + ProRomania.