Capitalul oligarhilor din Top 10 însumează peste 25 de miliarde de dolari, adică 11% din PIB-ul României pe anul trecut. pe ei își bazează puterea Vladimir Putin.
La finele lunii trecute, ediția electronică a revistei „Forbes” (în varianta ei rusească, forbes.ru) a realizat un top al celor mai bogați oameni de afaceri din Rusia. Aceștia și-au împărțit averea în familie, fie către frați, surori, fie către fii, fiice sau nepoți.
În total, cei 10 moguli care fac parte din top au o avere cifrată la peste 25 de miliarde de dolari: 11% din PIB-ul României pe 2018.
1. Mihail Gutseriev: 5,65 miliarde de dolari
- Este președinte la două Consilii de Administrație: grupul Safmar și NK Russneft. Sursa bogăției: petrol, cărbune, imobiliare, vânzare cu amănuntul. Vârsta: 61 de ani. E căsătorit, are doi copii. Locuiește la Moscova.
- Fiul său, Said Gutseriev, este membru al CA Safmar și director general al NK Forteinvest. Sursa bogăției: petrol, finanțe, comerț cu amănuntul. Vârsta: 31 de ani. E căsătorit, are un fiu. Locuiește la Moscova.
- Fratele său, Sait-Salam Gutseriev, este director la AND Corporation. Sursa bogăției: imobiliare, petrol, comerț cu amănuntul. Vârsta: 60 de ani. E căsătorit, are cinci copii. Locuiește la Moscova.
- Nepotul său, Bilan Ujahov, este director general la compania M. Video. Sursa bogăției: comerț cu amănuntul. Vârsta: 32 de ani. E căsătorit, are doi copii. Locuiește la Moscova.
Clanul Gutseriev a păstrat primul loc în clasamentul celor mai bogate familii, dar și-a redus averea totală cu 320 de milioane de dolari. Modificările au afectat nu numai dimensiunea capitalului familial, ci și structura acestuia. Averea fiului lui Mihail Gutseriev, Said, s-a dublat: în ianuarie 2019, tatăl său i-a transferat cota sa din Cipru Landbury Trading, care deține 30,4% din participația Safmar Financial Investments, care unește activele financiare ale familiei.
În primăvară, Safmar a cumpărat un pachet de control în rafinăria Afipsky, a cărei modernizare va fi întreprinsă de Said. S-au transferat activele grupului de petrol și cărbune și participația la Safmar Retail, care fusese deținută anterior de unchiul său, Sait-Salam.
Fratele lui Mihail Gutseriev a pierdut nu numai acțiuni în aceste active, ci și un loc în Consiliul de Administrație al Russneft: în mai, când a fost ales un nou consiliu, s-a recuzat.
Bilan Ujahov, nepotul lui Mihail Gutseriev, deține o participație de 10% în M.Video și funcția de CEO în această companie. Șeful grupului Safmar este încă Mihail Gutseriev. În luna mai, companiile cipriote controlate de tată și fiu și-au crescut participarea la Kuzbass Fuel Company (KTK), unul dintre cei mai mari producători și exportatori de cărbune termic din Rusia, de la 2,12% la 18,9% din acțiuni.
Cum și-a împărțit averea: Mihail Gutseriev a rămas cu 3,8 miliarde de dolari; 1,3 miliarde de dolari către fiul Said; 500 de milioane de dolari către fratele Sait și 50 de milioane de dolari către nepotul Bilan.
2. Arkadi Rotenberg: 5,18 miliarde de dolari
- Este președinte al CA la Federația Rusă de Hochei și director general al Fundației SKD Yavara-Neva. Sursa bogăției: construcții industriale, finanțe. Vârsta: 67 de ani. E divorțat, are cinci copii. Locuiește la Moscova.
- Fratele său, Boris, este membru al CA la SMP Bank. Sursa bogăției: finanțe, servicii în domeniul petrolului. Vârsta: 62 de ani. E căsătorit, are cinci copii. Locuiește la Moscova.
- Fiul său, Igor, este proprietar al Gazprom Burenie. Sursa bogăției: servicii în domeniul petrolului, imobiliare. Vârsta: 46 de ani. E căsătorit, are trei copii. Locuiește la Moscova.
- Fiica sa, Lilia, este coproprietar al TPS Real Estate. Sursa bogăției: imobiliare. Vârsta: 41 de ani. E căsătorită. Locuiește la Moscova.
Clanul Rotenberg rămâne pe locul doi în clasamentul familiilor din 2015. Și-a câștigat miliardele de dolari datorită contractelor cu Gazprom și cu alte companii guvernamentale, în special prin construcția Podului Kerci (către Crimeea), care a secătuit bugetul Rusiei cu 228 de miliarde de ruble (3,2 miliarde de euro). Astfel, prietenii lui Putin au primit o compensație pentru pagubele cauzate de sancțiunile internaționale.
Acum, Stroygazmontazh Arkadi Rotenberg are un nou proiect în Crimeea – proiectarea unui port pentru iahturi, pentru construcția căruia vor fi alocate de la buget 7,2 miliarde de ruble (peste 100 de milioane de euro). În iulie 2019, compania sa Mostotrest a câștigat o licitație pentru construcția Centurii de Nord-Est a Moscovei, pentru 52 de miliarde de ruble (peste 730 de milioane de euro). Arkadi se află pe listele de sancțiuni ale Trezoreriei SUA și ale Uniunii Europene din 2014.
Fratele său mai mic, Boris, cetățean al Finlandei, și fiul său Igor (din 2018) au fost vizați, de asemenea, de sancțiunile americane.
Fiica sa n-a fost afectată în urma sancțiunilor. Pentru ea, în 2018, fratele Igor a reușit să transfere o cotă de familie în TPS Real Estate.
Cum și-a împărțit averea: Arkadi Rotenberg a rămas cu 2,7 miliarde de dolari; 1,1 miliarde de dolari către fratele Boris; 880 de milioane de dolari către fiul Igor; 550 de milioane de dolari către fiica Lilia.
3. Airat Șaimiev: 2,8 miliarde de dolari
- Este director general la Tatavtodor. Sursa bogăției: afaceri în domeniul petrochimiei. Vârsta: 57 de ani. Are un fiu. Locuiește în Kazan.
- Fratele său, Radik, este membru al CA de la TAIF. Sursa bogăției: afaceri în domeniul petrochimiei. Vârsta: 54 de ani. E căsătorit, are doi copii. Locuiește în Kazan.
- Fiul său, Timur, este directorul general al companiei de management Grupul Granat-Stan. Conduce și compania petrolieră MNKT. Sursa bogăției: petrol. Vârsta: 30 de ani. E căsătorit. Locuiește în Kazan.
Radik și Airat, fiii primului președinte al Republicii Tatarstan, Mintimer Șaimiev, nu numai că au păstrat statutul celor mai bogați locuitori din regiune, dar și-au mărit și capitalul. De-a lungul anului, averea lor combinată a crescut cu încă 320 de milioane de dolari, ajungând la 2,8 miliarde.
Fiecare dintre cei doi frați (Airat și Radik) deține o participație de 19,5% în TAIF, una dintre cele mai mari companii din Tatarstan. Aceasta include compania de rafinare a petrolului TAIF-NK, petrochimicele Nizhnekamskneftekhim și Kazanorgsintez, precum și compania generatoare TGK-16. Grupul deține și clubul de fotbal Rubin Kazan, al cărui președinte în 2017 a fost Radik.
Camille, fiica lui Radik Kamil Șaimiev, a deținut până în mai 2014 o participație de 2% în companie, iar până în 2015 a fost membru al Consiliului de Administrație. Camille conduce acum serviciul medical online Doc+. Ea face parte din Consiliul de Administrație al distribuitorului de gaze lichefiate SG-Trading, deținut de AFK System, prin magnatul său Vladimir Evtușenkov. Fiul lui, Airat Timur, conduce compania Tatarstan Small Oil Company (MNKT). Deține 30% din companie.
Cum și-a împărțit averea: Airat a rămas cu 1,4 miliarde de dolari; fratele său, Radik, are 1,35 miliarde de dolari, iar fiul Timur – 50 de milioane de dolari.
4. Valentin Gaponțev: 2 miliarde de dolari
- Este CEO la IPG Photonics. Sursa bogăției: afaceri în domeniul laserelor. Vârsta: 80 de ani. E căsătorit, are un fiu. Locuiește în Worcester, statul Massachusetts, SUA.
- Fiul său, Denis Gaponțev, e acționar minoritar la IPG Photonics. Sursa bogăției: afaceri în domeniul laserelor. Vârsta: 47 de ani. E divorțat, are un fiu. Locuiește la Moscova.
Valentin Gaponțev, fizician și specialist în lasere, a intrat în afaceri pe vremea URSS, înființând compania IRE-Plus. IPG Photonics a fost înregistrată în 1998 în SUA.
Denis a absolvit Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova și Colegiul Imperial din Londra, în 1999, și a mers în State pentru a-și ajuta tatăl. A lucrat la companie 8 ani ca vicepreședinte de dezvoltare. De-a lungul timpului, opiniile tatălui și ale fiului cu privire la viitorul companiei au fost divergente, iar în 2008, Denis s-a întors în Rusia. El deține în mod indirect un pachet de aproximativ 2% din IPG Photonics, care valorează la bursă aproape 150 de milioane de dolari. Este o investiție de portofoliu.
Afacerile fostului manager de top al companiei americane sunt complet diferite: a devenit un partener al companiei pentru producerea de produse cosmetice naturale orientale Zeitun.
Cum și-a împărțit averea: Airat deține 1,85 miliarde de dolari, iar fiului său, cu care s-a certat, i-a lăsat doar 150 de milioane de dolari.
5. Vladimir Evtușenkov: 1,94 miliarde de dolari
- Este președintele CA al AFK System. Sursa bogăției: telecomunicații, imobiliare, agricultură, afaceri cu medicamente, afaceri cu bunuri pentru copii. Vârsta: 70 de ani. E căsătorit, are doi copii. Locuiește la Moscova.
- Fiul său, Felix, este membru al CA la JSFC System și președinte al CA la MTS PJSC. Sursa bogăției: telecomunicații, imobiliare, agricultură, afaceri cu medicamente, afaceri cu bunuri pentru copii. Vârsta: 40 de ani. E căsătorit, are patru copii. Locuiește la Moscova.
Tatiana și Felix Evtușenkov și-au construit o carieră în companiile tatălui lor. Tatiana a lucrat mult timp la MTS, unde a fost responsabilă de strategie și dezvoltare în calitate de vicepreședinte. De aproximativ 6 ani, ea este consilier al președintelui consiliului de la Sperbank. Ca specialist în investiții, este partener al fondului patern al Redline Capital.
Felix a lucrat la AFK System ca specialist în departamentul juridic. În iunie 2018, Vladimir Evtușenkov a transferat 2,5% din acțiunile System fiului său, iar în noiembrie – aceeași sumă, crescând cota sa la 5,18%. În iunie 2019, Felix a devenit președinte al Consiliului de Administrație la MTS. Soția sa,Vera, este de asemenea om de afaceri. Deține firma Vesta Development.
Cum și-a împărțit averea: Și-a păstrat 1,85 miliarde de dolari, iar fiului său i-a oferit 90 de milioane de dolari.
6. Megdet Rahimkulov: 1,89 miliarde de dolari
- Este membru al CA la compania de administrare Kafijat. Sursa bogăției: investiție. Vârsta: 73 ani. E căsătorit, are trei copii. Locuiește la Moscova.
- Fiul Timur e membru al CA la compania Kafijat Management. Sursa bogăției: investiții. Vârsta: 42 ani. Locuiește la Budapesta.
- Și Ruslan Rahimkulov, al doilea fiu, e membru al CA la compania Kafijat Management. Sursa bogăției: investiții. Vârsta: 40 de ani. Locuiește tot la Budapesta.
Familia Rahimkulov a dobândit o avere de miliarde datorită legăturilor de lungă durată ale capului familiei, Megdet, cu Gazprom. A început să lucreze la Ministerul Industriei Gazelor din fosta URSS, în 1971. Între anii 1989-1992 a fost directorul general al Gazexport, o filială a Gazprom. În 1994, compania sa Interprokom a devenit co-fondator al comerciantului maghiar Panrusgas, care a furnizat produsele Gazprom în Ungaria. Rahimkulov a cumpărat acțiuni ale companiilor maghiare cu banii primiți de la tranzacționarea gazelor naturale. Principalul activ al familiei este astăzi un pachet mare în OTP Bank (7,22%).
Investiția fondurilor Megdet și ale fiilor săi este administrată de compania Kafijat, înregistrată la Budapesta, în care tatăl deține 71,4% din acțiuni, iar fiii lui, Timur și Ruslan, câte 14,3% fiecare.
Fiul cel mai mare al lui Rahimkulov din prima căsătorie, Rinat, este membru al Consiliului de Administrație al Kafijat. În iulie 2019, presa maghiară a anunțat că Rahimkulov a achiziționat mai multe hoteluri din Siofok, pe malul lacului Balaton, și că plănuiește să construiască un hotel de lux. Clanul Rahimkulov deține și Symbol Budapesta, un cunoscut restaurant cu un club de noapte.
Cum și-a împărțit averea: A rămas cu 1,35 miliarde de dolari, iar copiilor, Timur și Ruslan, le-a dat câte 270 de milioane de dolari.
7. Frații Linnik: 1,6 miliarde de dolari
- Alexander Linnik este președinte al CA de la Miratorg Agribusiness Holding. Sursa bogăției: afaceri în agricultură. Vârsta: 51 de ani. E căsătorit, are un fiu. Locuiește la Moscova.
- Fratele său, Victor, este președintele Miratorg Agribusiness Holding. Sursa bogăției: afaceri în agricultură. Vârsta: 51 de ani. E căsătorit, are o fiică. Locuiește la Moscova.
Frații gemeni Alexander și Victor Linnik au fondat compania Miratorg în 1995. Inițial, cei doi s-au specializat în importul de carne de vită și carne de porc din America Latină, dar timpul a trecut și au început să cumpere terenuri agricole în regiunile Kursk, Briansk și Oriol. Astăzi, Miratorg este cel mai mare producător de carne de porc și unul dintre cei mai mari deținători de terenuri din Rusia.
În presă, compania fraților Linnikov a fost adesea menționată în legătură cu soția premierului Medvedev, Svetlana, al cărui nume de fată este și Linnik. Atât Miratorg, cât și guvernul au negat presupusa rudenie. Alexander și Victor Linnik apar destul de rar în mass-media.
Cum și-a împărțit averea: Frățește, 800 de milioane de dolari către Alexander, alți 800 către Victor.
8. Frații Sarkisov: 1,6 miliarde de dolari
- Serghei Sarkisov este coproprietar al grupului RESO. Sursa bogăției: asigurări, imobiliare. Vârsta: 60 de ani. E căsătorit, are cinci copii. Locuiește la Monaco.
- Fratele său, Nikolai, este coproprietar al grupului RESO. Sursa bogăției: asigurări, imobiliare. Vârsta: 51 de ani. E căsătorit, are opt copii. Locuiește la Lyon, în Franța.
Frații Serghei și Nikolai Sarkisov dețin grupul RESO, din care face parte una dintre cele mai mari companii de asigurări din Rusia, RESO-Garantia. Dețin 60,6% din acțiunile companiei, alte 36,7% din acțiuni aparțin grupului francez de asigurări și investiții AXA, unul dintre cele mai mari din lume.
Sarkisovii dețin o mulțime de proprietăți de peste mări: 115 hectare de teren în Monaco, trei case în Los Angeles, un conac la Londra, un castel în Franța etc.
În 2018, frații au fost inculpați într-un dosar penal în Ucraina, pentru că în 2008 ar fi cumpărat ilegal 33% din Ukrinmedstrakh. Sarkisovii au fost acuzați de fraudă la scară deosebit de mare. În iulie 2019, cazul a fost închis.
Fiul cel mai mare al lui Serghei Sarkisov, Nikolai, este regizor. Împreună cu tatăl său, el deține compania de producție Blitz Production din SUA, care a lansat deja două filme.
Cum și-a împărțit averea: Frățește – 800 de milioane de dolari către Serghei, alți 800 către Nikolai.
9. Musa Bajaev: 1,51 miliarde de dolari
- Este președintele Grupului Alianței SA. Sursa bogăției: metale prețioase. Vârsta: 53 de ani. E căsătorit, are patru copii. Locuiește la Moscova.
- Nepotul său, Denis Bajaev, este coproprietar al grupului rusesc Platinum. Sursa bogăției: metale prețioase. Vârsta: 23 ani. Locuiește la Moscova.
- Fratele său, Mavlit, este director general și coproprietar al Group Policy LLC. Sursa bogăției: investiții. Vârsta: 69 ani. E căsătorit, are patru copii.
În toamna anului 2014, familia Bajaev și-a vândut compania Alliance Oil firmei independente de petrol și gaze deținute de Eduard Hudainatov, fostul președinte al Rosneft. După vânzare, Musa Bajaev și nepotul său Denis, fiul fondatorului grupului Alliance, Zia Bajaev (care a murit într-un accident de avion în 2000), au preluat afacerea cu metale prețioase. Compania lor, Russian Platinum, deține depozite de platină în regiunile Habarovsk și Krasnoiarsk.
Russian Platinum a construit o arenă de gheață pentru 7.000 de spectatori în Krasnoiarsk, iar în mai 2018 a transferat-o în proprietatea de stat a regiunii Krasnoiarsk.
Musa Bajaev și nepotul său au o altă companie – Alianța Altyn, care deține un depozit de aur: Jeruy, al doilea cel mai important din Kârgâzstan.
După vânzarea Alliance Oil, Musa, Mavlit și Denis au cumpărat în comun un hotel de lux, Forte Village din Sardinia, pentru 180 de milioane de euro.
Cum și-a împărțit averea: A rămas cu 650 de milioane de dolari, alți 650 i-a dat nepotului său Denis, iar 210 milioane de dolari – fratelui său, Mavlit.
10. Lidia Mihailova: 1,16 miliarde de dolari
- Este coproprietară a grupului Cherkizovo. Sursa bogăției: afaceri în agricultură. Vârsta: 61 de ani. E divorțată, are doi copii.
- Fiul ei, Serghei, este directorul general al grupului Cherkizovo. Sursa bogăției: afaceri în agricultură. Vârsta: 41 de ani. E căsătorit, are un fiu. Locuiește la Moscova¨.
- Al doilea ei fiu, Evgheni, este președintele CA al grupului Cherkizovo. Sursa bogăției: afaceri în agricultură. Vârsta: 37 de ani. E căsătorit, are un fiu. Locuiește la Moscova.
- Nepoata sa, Liudmila, este director financiar al grupului Cherkizovo. Sursa bogăției: afaceri în agricultură. Vârsta: 43 ani. E căsătorită, are doi copii. Locuiește la Moscova.
Grupul Cherkizovo, cel mai mare producător de carne din Rusia, este un exemplu clasic de afaceri de familie. În 2006, fondatorul său, Igor Babaev, a încredințat conducerea companiei fiului său cel mai mare, Serghei Mihailov. În 2016, cel mai tânăr fiu, Evgheni, a condus Consiliul de Administrație al Cherkizovo în locul tatălui său. În același an, Babaev s-a retras complet din grup, transferându-și acțiunile familiei. Astăzi, Serghei și Evgheni dețin fiecare 26,3% din acțiunile lui Cherkizovo, fosta soție a lui Babaev, Lidia Mihailova – 29,5% din acțiuni, inclusiv 15,1% transferate în trust.
Locuiește în Europa și nu participă la treburile companiei. Un alt membru al familiei, soția CEO-ului Serghei Mihailov, Anastasia, conduce departamentul de PR. Babaev locuiește în străinătate cu o nouă soție, cu care are doi copii.
Cum și-a împărțit averea: A rămas cu 415 milioane de dolari, câte 370 de milioane de dolari le-a dat fiilor săi, Serghei și Evgheni, iar nepoatei Liudmila – 5 milioane de dolari.
De fapt, in Rusia-lui-PUTIN, vorbim despre o dictatura… PERSONALA (!), de tip CIUMA… ROSIE-…VERDE (!!!!!), numita, in teoria politica a contemporaneitatii,… „PUTINISM” (!): un… hibrid, o „struto-camila”…, un… „BORS-RUSESC”, care contine atat elemente (ideologic-doctrinare si administrativ-statale) de BOLSEVISM-STALINIST-KAGEBIST, cat si de… FASCISM-ȚARIST-MEDIEVAL (caracterizat prin: ULTRANATIONALISM EXTREMIST SOVIN si ANTISEMIT, ORTODOXISM PRAVOSLAVNIC FANATIC si DOGMATIC, „SEXISM”/MISOGINISM PRIMITIV si RETROGRAD, INTOLERANTA AGRESIVA fata de ORICE fel de minoritati – etnic-nationale, religioase, sexuale, cultural-identitare –) !!!
Ce bine era pe timpul lui Dinu Patriciu. Știi, Grigore, oligarhii trebuie protejați se stat, nu pentru că au bani lichizi și avere, ci că sunt oameni de omenie. Cu fiecare mare oligarh care piere, vedem in lucruri un fel de apartenență jovială la capital. Mie îmi plac liberalii Moscovei, și nu vorbesc numai de ei, ci de întreg Globalismul. Londra atrage, Moscova atrage, New Yorkul atrage, deci și Asia atrage. Capitalul să fie mers sigur pe Pământ.