Anunțul premierului Marcel Ciolacu, conform căruia salariu minim va crește în România, de la 1 iulie, la suma de 3.700 de lei, ascunde de fapt preocuparea pentru creșterea taxelor pe muncă și mărirea pensiilor – mai ales a celor speciale, afirmă deputatul Claudiu Năsui (USR), fost ministru al Economiei în 2021. Explicațiile sunt simple. Măsura e gândită în așa fel încât să împovăreze și mai mult sectorul privat, printr-o fiscalizare excesivă.
Riscul major este ca mărirea taxelor aferente creșterii salariilor pentru patroni să ducă fie la închiderea unor afaceri, fie la concedieri. Nemaiputând să suporte creșterile rapide, din pix, stabilite de Guvern pentru salarii, antreprenorii mici și mijlocii vor fi puși în fața a două variante: fie pun capăt business-ului, fie renunță la o parte din angajați. Această a doua soluție poate fi însoțită de creșterea muncii la negru ori la gri.
De această perspectivă a scris de curând și cunoscutul jurnalist specializat pe zona economică și financiară Constantin Rudnițchi.
Claudiu Năsui (38 de ani) spune că, dacă Guvernul ar fi urmărit cu adevărat bunăstarea românilor și ajutarea economiei, ar fi recurs la măsura pe care USR o tot propune de câțiva ani: eliminarea impozitelor pe venitul minim. Așa s-ar fi obținut creșterea cu sute de lei a salariilor, evitarea unei măriri a cheltuielilor pentru patroni și, simultan, se evita majorarea pensiilor speciale.
Faptul că s-a recurs la altă soluție arată că Marcel Ciolacu și oamenii săi urmăresc, de fapt, doar creșterea încasărilor la buget prin jumulirea sectorului privat și majorarea pensiilor speciale pentru privilegiații sistemului.
Claudiu Năsui: „Salariul minim brut nu este un salariu pe care cineva este obligat să-l plătească, ci un salariu sub care o persoană nu are voie să se angajeze. Antreprenorii pot foarte bine să dea afară din angajați sau să angajeze mai puțin”
Guvernul PSD-PNL crește din nou salariului minim brut pentru a crește de fapt taxele pe muncă.
Guvernul a început să crească salariului minim tot mai des din cauza cheltuielilor pe care tot el le-a crescut și pe care are nevoie să le acopere. Așa că crește împrumuturile și…
— Claudiu Nasui, CFA (@ClaudiuNasui) April 8, 2024
„Guvernul PSD-PNL crește din nou salariului minim brut pentru a crește de fapt taxele pe muncă.
Guvernul a început să crească salariului minim tot mai des din cauza cheltuielilor pe care tot el le-a crescut și pe care are nevoie să le acopere. Așa că crește împrumuturile și taxele.
Creșterea salariului minim în statul român înseamnă trei lucruri: (1) creșterea taxării muncii; (2) creșterea salariilor la stat; (3) creșterea pensiilor speciale (care se bazează pe salarizarea din sectorul bugetar).
Deci, pentru casta politică e de bine.
Pentru contribuabili e foarte rău.
De ce? Pentru că salariul minim brut nu este un salariu pe care cineva este obligat să-l plătească, ci un salariu sub care o persoană nu are voie să se angajeze.
Antreprenorii pot foarte bine să dea afară din angajați sau să angajeze mai puțin. Din cauza faptului că guvernul a gonit deja 5 milioane de români în alte țări, România nu are încă problema șomajului, dar dacă mai crește de câteva ori salariul minim brut, o va avea.
Ce ar fi trebuit să facă guvernul dacă chiar voia să ajute românii și nu doar să-și sporească încasările din taxe?
Trebuia să lase salariul minim brut unde este și să crească salariul minim net. Cum? Prin reducerea taxării muncii prin Zero Taxe pe Salariul Minim.
În felul ăsta nu chinuia mai mult antreprenorii, nu creștea nici taxarea muncii și nici salariile și pensiile speciale la stat.“
PARTIDUL SI SECURITATEA ISI DUBLEAZA PRIVILEGIILE SI ANUL ACESTA ?
vom trezi cu toti muncitorii din privat ca vor avea numai salarii minime!
Aiurea… hotie si numai hotie, distrugearea Romaniei si manipulare si minciuna cu complicitatea slugilot lor de la GiGI24, HaHanews, RTV si toti cei ncare cenzureaza si mint ca sa isi ia solda de „jurnalisti”
Las’ că patronul in loc să plece de 5 ori pe an în excursii ,o să plece de 4 ori și îmi dă și mie ceva să pot ajunge și eu, măcar o dată pe an, la mare…
Toți au idei grozave cât sunt in opoziție. Când ajung la putere au numai idei tâmpite.
Pai băieții ăștia de la putere când au crescut ultima dată salariul minim, au mărit și taxele, astfel că angajatul a resimțit o scădere a venitului net.