vineri, mai 24, 2024
AcasăDezvăluiriAustria - veriga slabă a UE. Prin Viena, Rusia a spionat toată...

Austria – veriga slabă a UE. Prin Viena, Rusia a spionat toată Europa: a dirijat echipe de asasini / a avut acces la un computer NATO și la baza de date Schengen

-

O incredibilă rețea de spionaj, formată din cetățeni și înalți oficiali austrieci, a acționat mai bine de un deceniu la Viena, în folosul Rusiei. Prin „cârtițe” precum Jan Marsalek, Egisto Ott și Martin Weiss, regimul Putin a pregătit sau acoperit asasinate făcute în Europa, a spionat NATO și a avut acces la baza de date a Spațiului Schengen. Acum, Marsalek se ascunde la Moscova, iar Weiss în Dubai.

Conform reputatei publicații Financial Times, preluată de News.ro, directorul executiv fugar al companiei Wirecard, Jan Marsalek, s-a folosit de funcţionari compromişi din serviciile de informaţii austriece pentru a spiona cetăţeni europeni, inclusiv prin baza de date Schengen, şi a plănui spargeri şi asasinate comise de echipe ruseşti de elită.

De asemenea, el a obţinut o maşină de criptografie de ultimă generaţie a unui guvern NATO şi a transmis ilegal la Moscova conţinutul unor telefoane furate de la înalţi funcţionari publici austrieci.

Toate aceste acuzaţii – bazate pe dovezi obţinute de serviciile secrete britanice – sunt cuprinse într-un mandat de arestare emis de poliţia austriacă pe numele unui fost funcţionar al poliţiei şi al serviciilor secrete austriece, Egisto Ott.

- Advertisement -

Acesta a fost reţinut vinerea trecută, iar o copie a mandatului a fost consultată de „Financial Times”.

Căutat de 4 ani de Interpol, Jan Marsalek se ascunde în Rusia

Jan Marsalek (44 de ani), om de afaceri austriac, este dat în căutare internaţională. Între 2010 şi 2020, el a fost director operaţional al firmei germane de procesare a plăţilor Wirecard, care a intrat în insolvenţă şi s-a prăbuşit în 2020.

Marsalek a fost responsabil pentru afacerile Wirecard în Asia, unde compania a recunoscut că aproape 2 miliarde de euro în numerar, pe care se presupune că-i deţinea, nu existau, de fapt. Marsalek şi restul echipei executive a companiei au fost concediaţi pe 18 iunie 2020, iar austriacul a fugit din Germania. Din acel moment, el „a dispărut de pe radar”.

- Advertisement -

În prezent, Jan Marsalek locuieşte în Rusia, la Moscova, după ce Interpol a emis un mandat de arestare cu „notificare roşie” pentru presupusul său rol în scandalul Wirecard.

Marsalek a fost recrutat de spionajul rusesc cel puțin din 2010. El îl dirija în direcția GRU pe Martin Weiss, şeful spionajului austriac, care acum e fugit în Dubai

Potrivit anchetatorilor, Jan Marsalek ar fi fost recrutat de serviciile secrete ruseşti cel puţin din 2010. Așadar, el s-a aflat în slujba Moscovei în toată perioada – de un deceniu – în care a fost director operaţional al firmei germane Wirecard!

Noile informaţii conţinute în mandatul de arestare austriac arată că Marsalek nu numai că a fost recrutat de Rusia, dar este posibil să fi fost unul dintre cele mai puternice active pe care le-au avut serviciile de spionaj ale Kremlinului în Europa. El s-a folosit de poziţia sa de director de operaţiuni la vârful unei companii cotate la bursa Dax – care aproape a preluat Deutsche Bank – pentru a facilita operaţiuni clandestine violente pe întregul continent şi în Africa, scrie „Financial Times”.

Mandatul de 86 de pagini pentru arestarea lui Egisto Ott susţine că Jan Marsalek i-a însărcinat pe acesta şi pe un alt oficial de rang înalt din domeniul securităţii, Martin Weiss, şeful operaţiunilor de spionaj austriece, să faciliteze munca sub acoperire pentru serviciile de informaţii militare ruseşti (GRU) şi pentru serviciile de informaţii interne ale Rusiei (FSB) pe teritoriul european pe o perioadă de cel puţin cinci ani, începând din 2017. De atunci, Weiss a fugit din Austria şi locuieşte în prezent în Dubai.

Compania lui Marsalek – pușculiță pentru agenții ruși

Dezvăluirile făcute de „Financial Times” se adaugă la preocupările legate de faptul că Wirecard însăşi – o companie de procesare a plăţilor care a fost cândva preferata scenei fintech din Europa, înainte de a fi expusă ca fiind o fraudă chiar de către „Financial Times” – ar fi putut fi folosită ani de zile ca o reţea financiară din umbră pentru a plăti şi a facilita operaţiunile sub acoperire ruseşti, fără să fie detectate de serviciile de securitate ale NATO.

Legăturile obscure ale lui Jan Marsalek cu Rusia, precum şi suspiciunile a trei agenţii europene de informaţii că ar fi fost spion rus, au fost dezvăluite pentru prima dată de „Financial Times” în 2020, la scurt timp după prăbuşirea Wirecard.

Alte detalii despre legăturile lui Marsalek cu Moscova – unde locuieşte acum, după ce a fugit cu ajutorul reţelei sale austriece – au apărut treptat în ultimii ani, pe măsură ce anchetatorii şi jurnaliştii au cercetat prăbuşirea Wirecard.

Luna trecută, un raport realizat de un consorţiu de instituţii de presă europene, printre care „Der Spiegel”, ZDF, „The Insider” şi „Der Standard”, a susţinut că Marsalek a fost recrutat încă din 2014 de către agenţi ai Kremlinului. Grupul a relatat în detaliu despre relaţiile de lungă durată ale lui Marsalek cu agenţi ai serviciilor secrete ruseşti.

Prin Ott, dirijat de Marsalek, regimul Putin îi urmărea pe disidenții ruși în Europa. Era folosit ilegal și sistemul Schengen

Mandatul împotriva lui Egisto Ott conţine informaţii noi şi semnificative, indicând faptul că Austria – o ţară cu legături profunde cu Moscova, cu legi permisive privind spionajul şi cu un establishment politic afectat de corupţie şi de scandaluri în ultimii ani – s-a aflat în centrul reţelei lui Jan Marsalek, arată „Financial Times”.

Bazându-se în mare parte pe dovezile furnizate Austriei de către MI5 din Marea Britanie în ultimele săptămâni, procurorii susţin că Ott şi-a folosit autorizaţia de securitate pentru a solicita informaţii confidenţiale de la alte autorităţi poliţieneşti europene, inclusiv cele din Marea Britanie şi Italia, despre persoane pe care guvernul rus era interesat să le urmărească.

Procurorii mai spun că Egisto Ott a folosit și Sistemul de Informaţii Schengen – o bază de date a vizitatorilor care intră şi ies din spaţiul european fără frontiere – pentru a urmări mişcările persoanelor. Printre aceste persoane se numărau disidenţi ruşi, precum şi agenţi ai Rusiei.

Egisto Ott

Ott, omul lui Marsalek, îi ajuta pe ruși să-și salveze asasinii din Europa, ca să nu fie capturați

Egisto Ott a pregătit pentru serviciile de informaţii ruseşti o analiză a „lecţiilor învăţate”, în urma asasinării de către GRU a unui disident cecen în centrul Berlinului în august 2019.

Asasinul rus, Vadim Krasikov, a fost capturat şi condamnat în Germania. Numele lui a fost vehiculat într-o tentativă de schimb de deţinuţi, care a căzut atunci când opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare la începutul acestui an.

Analiza lui Ott s-a folosit de cunoştinţele sale despre practicile poliţiei şi ale schimbului de informaţii pentru a sugera modalităţi prin care agenţii ruşi ar putea evita capturarea sau detectarea pentru viitoarele asasinate în Europa.

Rețeaua Otto–Marsalek îi ajuta pe ruși să-l spioneze pe jurnalistul Hristo Grozev. Se pregătea asasinarea bulgarului rezident în Viena

Egisto Ott i-a furnizat lui Jan Marsalek și informații cu privire la adresa de domiciliu şi aranjamentele de securitate ale bulgarului Hristo Grozev, jurnalist de investigaţie a fost rezident în Viena până anul trecut. Acesta a făcut dezvăluiri devastatoare despre regimul terorist al lui Vladimir Putin, prin platforma „The Insider” și, anterior, grupul Bellingcat. Printre altele, Grozev a dezvăluit tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal de către Rusia putinistă, precum şi alte operaţiuni ale GRU.

Marsalek a folosit aceste informaţii pentru a coordona o echipă de elită, formată din agenţi FSB care au pătruns în apartamentul lui Grozev şi au furat un laptop şi stick-uri USB.

Grozev a părăsit Viena în 2023, după ce a fost informat de reprezentanţi ai forţelor de ordine din capitala austriacă, precum şi de foşti agenţi de informaţii ruşi, că Rusia pregătește un asasinat împotriva sa, din cauza anchetelor sale.

Încă din 2021, într-un interviu pentru agenția EFE, Hristo Grozev declara: „Frica este o emoţie subiectivă, aşa că nu mă tem pentru viaţa mea. Dar cred că vor încerca să mă omoare”.

Hristo Grozev

Un computer criptografic NATO a ajuns la sediul FSB

Egisto Ott l-a ajutat pe Jan Marsalek să ducă ilegal la Moscova un computer SINA furat de la NATO. Nu este clar cum a obţinut Marsalek computerul.

Asemănător unei maşini Enigma moderne, dispozitivul asemănător unui laptop este unul dintre cele mai avansate instrumente criptografice folosite de guvernele occidentale pentru a transmite informaţii clasificate.

Calculatorul SINA a fost trimis la „Lubyanka”, a scris Marsalek într-un mesaj-text, făcând referire la sediul FSB (ex-KGB).

Telefoanele scăpate în Dunăre, în timpul unei excursii cu barca

De asemenea, Ott i-a dat lui Marsalek conţinutul complet al telefoanelor mobile a trei oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne al Austriei, inclusiv pe cel al şefului ministerului responsabil pentru toate serviciile de poliţie şi de informaţii austriece.

Telefoanele au ajuns în mâinile lui Ott după ce au fost scăpate în Dunăre din greşeală, în timpul unei excursii cu barca. Oficialii au crezut că experţii poliţiei ar putea recupera date de pe ele.

În schimb, Ott a copiat conţinutul acestora şi le-a transmis lui Marsalek, care a cerut ca informaţiile sensibile „să fie transferate la Moscova pentru analize suplimentare”.

Mai multe poveşti extrem de jenante din punct de vedere politic, bazate pe conţinutul mesajelor WhatsApp de pe telefoane, au apărut ulterior în presa austriacă.

Ott a insistat anterior asupra nevinovăţiei sale şi a respins dovezile împotriva sa ca fiind „jocuri”. El a recunoscut relaţia sa cu Marsalek, dar a negat că ştia că ar fi putut fi recrutat de Rusia.

Viena – cuibul spionilor ruși din Europa. Austria promite schimbarea legislației

Ministrul austriac al Justiţiei, Alma Zadić, de la Partidul Verde, a promis joi că va revizui urgent legislaţia austriacă privind spionajul, ca răspuns la aceste dezvăluiri.

Cu toate acestea, dezbaterea privind modificarea legilor austriece privind spionajul – care permit agenţilor străini să opereze în libertate în ţară, cu condiţia ca aceştia să nu spioneze statul austriac însuşi – se prelungeşte deja de luni de zile, fără a se propune încă o legislaţie, în ciuda presiunii tot mai mari din partea aliaţilor şi a politicienilor din opoziţie.

Ca urmare, Viena este unul dintre principalele centre de spionaj politic din Europa, așa cum a fost și în perioada Războiului Rece, pe vremea Uniunii Sovietice.

Oficialii occidentali cred că o treime din cei 180 de diplomaţi ruşi acreditaţi la Viena sunt agenţi de informaţii sub acoperire, arată „Financial Times”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Piedone, după ce și-a angajat toate neamurile în Primărie: „Cu cine aţi vrea să lucrez, cu toţi trădătorii? Cu dinozaurii?”

EDITORIAL CARTIANU: Mutarea șmecherească, dar inutilă a lui Ciucalacu

România „specialilor”, cu viteză maximă spre prăpastie: în februarie, deficitul a ajuns la 1,67% din PIB! La Bruxelles există temeri că Guvernul PSD-PNL bagă țara în faliment

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Aveam o parere proasta despre austrieci, dar nu-mi imaginam ca sunt atat de jos, incat Viena sa fie principalul furnizor de tradatori si compliici la crime.
    Stiind cat de interesata este Moscova sa dezbine Romania de UE, nu e o intamplare ca de aici au venit piedicile in aderarea la Schengen, ca austriecii au fost cei mai mari jefuitori ai Romaniei postcomuniste.
    Probabil, vor mai aparea noutati. Poate vom afla si despre coplicii de la noi.
    Sper ca UE sa nu se mai impiedice de veto-ul premierului cu faţa de vampir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -