duminică, mai 26, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaZguduitoarea mărturie a lui Igor Salikov, colonel GRU refugiat în Occident. Cum...

Zguduitoarea mărturie a lui Igor Salikov, colonel GRU refugiat în Occident. Cum s-au deghizat rușii în „separatiști“ și au provocat războiul din Donbass, în 2014. Masacrarea civililor pentru a da vina pe ucraineni și sabotarea acordurilor de la Minsk

-

Colonelul Igor Salikov, ofițer GRU fugit anul trecut în Occident, a devenit unul dintre cei mai importanți martori ai acuzării în procesul deschis de Curtea Penală Internațională de la Haga împotriva lui Putin, sub acuzația de genocid. Defectorul a mărturisit cum a participat, în 2014-2015, la operațiunile speciale ordonate de Putin în estul Ucrainei, și a relatat cum au fost masacrați civili, trucate referendumurile, bombardate localitățile și minate drumurile, precum și cum au fost sabotate la ordinul dictatorului acordurile de pace negociate la Minsk.

Igor Salikov a devenit un martor extrem de important al acuzării. El a cerut protecție pentru familia sa, menționând că serviciile secrete rusești caută să-l lichideze sau să-l șantajeze pentru a-și ține gura.

Ofițerul a depus mărturie, în scris, despre operațiunile la care a participat în Ucraina la ordinul direct al lui Putin. Comandouri GRU și FSB deghizate în „separatiști“, precum și echipe ale mercenarilor Wagner comandați de Prigojin au intrat în Donbass, în 2014, și au pus la cale o lovitură de stat, relatează Salikov, care a făcut parte din aceste unități.

Au fost uciși foarte mulți oameni, de la Moscova venind mereu ordinul de a fi produse și mai multe victime, spune Salikov, pentru ca astfel să se justifice intervenția armatei ruse.

- Advertisement -

Trupele speciale rusești, pretinzând că sunt miliții separatiste, au comis un masacru pe aeroportul din Donețk, pentru a înlesni apoi sosirea masivă a armamentului și întăririlor din Rusia.

Însuși șeful Comisiei Electorale pus de ruși în zona separatistă, Roman Liagin, a fost bătut în repetate rânduri de trupele speciale ale Moscovei pentru a fi obligat să livreze rezultatele dorite de Putin la așa-zisul referendum pentru proclamarea independenței.

Igor Salikov spune că a făcut parte dintr-o comisie de anchetă care a descoperit că trupele rusești bombardaseră în 2015 niște sate din zona separatistă, pentru a da vina pe ucraineni și a submina acordul Minsk II. De asemenea, el relatează cum rușii au minat drumurile și pădurile, fără să anunțe locuitorii din zonă și fără să întocmească niște hărți cu locurile unde au fost plasate minele, astfel că numeroase persoane au murit sau au fost rănite în timp ce se deplasau pe acolo.

- Advertisement -

Fragmente din depoziția ofițerului GRU rus, mai jos.

„Procurorului Curții Penale Internaționale, domnul Karim Khan,

Președintelui Curții Penale Internaționale, Pieter Hofmann,

Eu, Igor Salikov, mă predau de bunăvoie în mâinile justiției internaționale, doresc să-mi curăț sufletul și să povestesc anchetei internaționale și Curții faptele de corupție, agresiune militară și crime cunoscute de mine, să dezvălui schemele ilegale ale lui Putin V. V. cu privire la invazia Ucrainei în 2014 și să furnizez informații detaliate despre faptele cunoscute de mine. Sunt gata să răspund pentru ceea ce am făcut, dar cer protecție internațională și azil politic pentru familia mea, deoarece mă așteaptă execuția extrajudiciară în țara mea natală pentru poziția mea civică. Sau șantaj prin amenințări la adresa familiei mele pentru a mă forța să refuz să depun mărturie în fața unui tribunal independent.

Timp de mai bine de un an, i-am furnizat informații și materiale fondatorului Gulagu.net, Vladimir Osecikin, pentru dezvoltarea cazului la Curtea Penală Internațională și la Procuratura Generală a Ucrainei. Am depus în repetate rânduri mărturie prin videoconferință și am cunoștință sigură că mărturia mea și-a găsit confirmarea obiectivă în cursul acțiunilor operaționale și de investigare din Ucraina. Înțeleg pe deplin toate riscurile asociate cu dezvăluirea mărturiei mele și cu sosirea mea la Haga/Amsterdam, dar consider că este de o importanță fundamentală să public aceste informații și mărturia mea pe canalul Gulagu.net și în mass-media, pentru a expune schemele criminale ale dictatorului Vladimir Putin, din vina căruia sute de mii de oameni au fost deja uciși, iar milioane de oameni au fost dezumanizați.

Îmi exprim disponibilitatea de a continua participarea activă la dezvăluirea crimelor militare împotriva umanității și a crimelor internaționale alături de apărătorii drepturilor omului, jurnaliști și investigatori/procurori ai Curții Penale Internaționale.

  1. (…)
  2. (…)
  3. L-am întâlnit pe Dmitri Utkin pentru scurt timp la începutul anilor 2000, în regiunea Caucazului de Nord, când acesta servea în cadrul Brigăzii a 2-a Spetsnaz a Gărzii din cadrul Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Detașamentul 700, și unde mă aflam și eu în misiune oficială. În 2011-2012 am lucrat împreună în cadrul PMC (companie militară privată), efectuând operațiuni de protecție pentru clienți. Ulterior, am lucrat împreună la PMC Wagner, unde Utkin, indicativul „Wagner”, era comandantul structurii, sub conducerea financiară a lui Prigojin E.V.

Utkin a dat personal ordinele pentru represalii, execuții și tratamente crude împotriva civililor din Ucraina și Siria, transmițând ordinele lui Prigojin, care a executat voința lui Putin. Asasinarea civililor ucraineni a fost ridicată la rang de eroism încă din 2014, în mod special de către Utkin, la indicațiile lui Prigojin E.V.

  1. Grupul Redut (vechi): Grupul Redut, din care am făcut parte și eu, ca sistem de consultanță militară, a fost creat la începutul anilor 1990. Avea la bază militari din Brigada a 15-a a Forțelor Speciale a Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Forțelor Armate ale URSS și, în special, din Detașamentul 467 al Forțelor Speciale al GRU. Activități: Asia Centrală, Caucazul de Sud, Indonezia, Orientul Mijlociu, Africa. Din 2018, Grupul Redut, ca parte a Ministerului rus al Apărării, desfășoară operațiuni de luptă în Siria, iar din 2021, desfășoară acțiuni (de luptă, teroriste, subversive) împotriva Ucrainei. Eu am fost membru al acestuia.
  2. În 2014 am luat parte la prima invazie în Ucraina sub pretextul „protejării referendumului” din regiunea Donbass. Am comandat grupul de securitate al prim-ministrului RPD (Republica Populară Donețk – n. red.) Borodai A. Iu., care a acționat în numele Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, primind personal directive de la Vladislav Surkov (fost consilier principal al lui Putin și ideolog al regimului din Rusia – n. red.). Am devenit, fără să vrem, complici la o lovitură de stat organizată într-o parte a Ucrainei, gestionată de Administrația Prezidențială a Rusiei. Am fost martor la falsificarea teribilă a datelor de la locuitorii din Donețk la toate evenimentele de votare din acea perioadă: inclusiv presiuni și violențe fizice asupra așa-numitului președinte al Comisiei Electorale Centrale, Roman Liagin, dacă nu dădea cifrele de care avea nevoie Kremlinul. O sumă mare de bani și un premiu guvernamental din partea Federației Ruse au fost anunțate pentru buna activitate. Sunt la curent cu această mită, șantaj și falsificare a votului de către Alexander Borodai și fostul șef adjunct al Administrației Prezidențiale, consilierul președintelui Federației Ruse, Vladislav Surkov.

Sunt un martor indirect la deznodământul sângeros de pe aeroportul din Donețk, la 26 mai 2014, când s-a decis soarta viitorului război, care ar fi putut să nu aibă loc. Borodai, Kodakovski și asistenții lor au ucis o mulțime de oameni, astfel încât finanțarea și armele să curgă rapid și din plin de la Moscova. Kremlinul comanda mai multe victime și, în mod necesar, acțiuni militare sub pretextul unei „mișcări de eliberare a poporului”. Apoi am comandat o companie de forțe speciale din cadrul Centrului cu destinație specială al FSB în sectorul orașului Snejnoie, cu sarcini de sprijinire a separatismului și de păstrare a coridorului pentru transportul de arme către RPD și RPL (Republica Populară Lugansk – n. red.) de pe teritoriul Federației Ruse.

La sfârșitul anului 2014 și începutul anului 2015 am asistat la epurarea comandanților de teren din RPL de către forțele PMC Wagner. Până în iulie 2015 am servit ca ofițer (grad special de colonel), ca șef al celui de-al patrulea departament la Direcția de operațiuni speciale din cadrul Parchetului General al RPD. Activități în zona așezărilor din Marinka și din districtul Petrovski din Donețk.

Împreună cu serviciul FSB al Federației Ruse, am venit pe urmele bombardamentelor din Donețk. Urma a dus la unități ale Gărzii Republicane a RPD, subordonate generalului-maior Kondratov I. (indicativ de apel: Vania Russkii) și Zakarcenko.

Comandantul batalionului Ivanov Evgeni (Indicativ de apel: Kopio) a comandat bombardamentul. Obiectiv: Întreruperea procesului „Minsk-2” (acordul de pace negociat de Rusia și Ucraina cu intermedierea OSCE, a Franței și Germaniei – n. red.) și întoarcerea conștiinței populației civile din Donețk împotriva forțelor armate ucrainene.

Sunt martor ocular al crimelor de război comise pe teritoriul Ucrainei de către forțele detașamentelor și unităților subordonate comandamentelor lui Zakarcenko și Kodakovski, atunci când străzile și drumurile din jurul minei/localității Trudovskaia și pădurea din apropiere au fost minate, fără a se întocmi hărți ale câmpurilor minate și fără a se întocmi formule-cerințe ale Convențiilor, într-o încălcare criminală a Tratatului privind utilizarea minelor antipersonal. Ca urmare, au murit civili care se deplasau la locul de muncă și în jurul districtelor. Apoi, pe parcursul a o lună și jumătate din primăvara anului 2015, au murit cel puțin 5 persoane, inclusiv copii.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Piedone, după ce și-a angajat toate neamurile în Primărie: „Cu cine aţi vrea să lucrez, cu toţi trădătorii?”

EDITORIAL CARTIANU: Mutarea șmecherească, dar inutilă a lui Ciucalacu

VIDEO. Adrian Severin o somează pe ministra de Externe să treacă de partea Rusiei, altfel va fi judecată de un regim pro-rus care va fi instalat curând! Pușcăriașul ex-PSD-ist o avertizează „pentru securitatea personală a domniei sale”, pentru că ea se află în fruntea unei „liste negre”!

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Oare de unde au învățat bolșevicii PCR-USL-AUR atâtea trucaje ? 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -