Prof. dr. Virgil Păunescu (59 de ani) a descris, pentru Newsweek.ro, simptomele pe care le-a avut când a testat pe el însuși vaccinul anti-Covid creat, împreună cu echipa sa, la Insitutul OncoGen din Timișoara.
Vaccinul este dezvoltat în continuare în pateneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București. De curând, această asociere a primit o finanțare de 3,5 milioane de lei de la Ministerul Educației și Cercetării, pentru continuarea cercetărilor în direcția dezvoltării vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2.
La jumătatea lunii aprilie, profesorul Virgil Păunescu, directorul Insitutului OncoGen din Timișoara, a decis să testeze pe el însuși vaccinul anti-Covid la care lucrează împreună cu colectivul său încă din luna ianuarie.
„Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la OncoGen, să fiu eu primul voluntar. Ca urmare, pe 14 aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar pe 28 aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin”, a explicat Păunescu.
Cercetătorul știa că există anumite riscuri, însă a decis să testeze pe e însuși vaccinul pentru a vedea dacă organisul reacționează în vreun fel sau vaccinul este „apă de ploaie”.
Vaccinul dezvoltat de OncoGen împotriva virusului SARS-CoV-2 se administrează intranazal, fie sub formă de picături, fie prin pulverizare.
Prin ce stări a trecut prof. Virgil Păunescu la testarea propriului vaccin? „Seara, după prima doză, am început să am manifestări specifice oricărei vaccinări, pe care o mai întâlnisem după ce m-am vaccinat anti-gripal. Ai o stare care se compară cu boala respectivă, dar cu simptome mult mai reduse: dureri musculare, dureri osoase, un disconfort. Am avut și o stare de iritație în nas și în faringe”.
Această stare, plus „tulburări digestive”, a ținut 5 zile. Pentru a studia efectele, profesorul și-a făcut zilnic toate analizele, să nu apară „intruși” care să-l pună pe o pistă greșită.
A urmat a două doză, la care au fost observate și probleme legate de coagularea sângelui. El s-a declarat mulțumit de faptul că organismul a reacționat.
Practica testării vaccinurilor chiar de către cei care le-au creat nu o noutate. De curând, doi cercetători germani au făcut același lucru.
Vaccinul dezvoltat de prof. Virgil Păunescu la centrul OncoGen din Timișoara este recunoscut atât de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și de Guvernul britanic.