Ce face Dăncilă dacă Dragnea iese din puşcărie?

4
1898

Viorica Dăncilă trăieşte visul vieţii ei. Este prim-ministru, şefa celui mai mare partid şi a fost desemnată şi candidat al PSD la funcţia supremă în stat.

Ce-a făcut să merite toate acestea? Exact ce ea însăşi a dezvăluit în şedinţa de azi a conducerii PSD: a fost cea mai supusă persoană deţinătoare de funcţii şi demnităţi atât de importante încât n-ar fi trebuit să fie supusă nimănui.

„Am dovezi despre relația mea cu Dragnea, dar credeți că e bine să ies public? Nu, pentru că nu am să vorbesc de rău un fost președinte. Am fost izolată șase luni în guvern. Nu am avut voie să fac nimic. Nu mă acuzați că că am fost apropiată de Dragnea, pentru că nu eu am luat deciziile în partid. Eu eram izolată și aveam interzis să vorbesc cu colegii. Se plăteau bani de la partid ca să mă atace la TV”. 

Asta le-a spus Dăncilă colegilor din conducerea PSD. Ce ne spun vorbele ei? Că a acceptat imensa umilinţă de a nu mişca în front în faţa celui care i-a oferit toate acele funcţii: Liviu Dragnea.

Dacă s-a făcut preş în faţa lui Dragnea, când avea toate atribuţiunile să-l dea afară din Palatul Victoria în cazul în care i-ar fi cerut ceva scandalos, se pune o întrebare: ce va face Viorica Dăncilă dacă Liviu Dragnea va ieşi din puşcărie?

Îi va da din nou partidul pe mână la fel de ascultătoare ca atunci când „nu avea voie să facă nimic”, deşi era ditamai şefa Guvernului României? Îi va pune la loc pe Vâlcov, Anca Alexandrescu&co?

PSD o merită pe Viorica Dăncilă, aşa cum şi ea merită acest partid. Iar vestea candidaturii sale este poate cea mai bună pentru România. Dă şansa candidaţilor Dreptei să ajungă în turul 2 la prezidenţiale, ceea ce e foarte bine. Când ai de ales între Iohannis şi Barna, ca român nu poţi fi mai fericit.

Pe de altă parte, să-i dăm „Cezarei” ce-i al ei. În ciuda defectelor ei majore (supuşenie oarbă faţă de clanurile penale, faţă de baroni, semnatară de măsuri fatale pentru economie, promovarea incompetenţei, „regina” gafelor de exprimare, incapacitate managerială în sensul reformei reale,  etc.), Dăncilă a făcut şi bine fără să vrea.

 • În primul rând, a lăsat-o moale cu atacul la justiţie, obligat-forţată de votul din 26 mai.
 • A menţinut-o pe Ana Birchall la Ministerul Justiţiei, declarat adversară a clanurilor care au pus mâna pe sistemul judiciar (vezi axa răului Lia Savonea-Lucian Netejoru-Adina Florea-Bogdan Licu).
 • L-a lăsat din braţe pe Tăriceanu, a cărui gaşcă de combinatori îl dorea candidat unic PSD-ALDE pentru a-şi salva imaginea de penal şi a ţine în viaţă un partid intrat în moarte clinică.
 • A pus-o la punct pe Gabriela Firea, ale cărei reţele de influenţă începuseră să comande sondaje false menite s-o declare salvatoarea naţiunii şi a PSD.
 • A trecut la o relaţie cooperantă cu preşedintele României, ceva absolut necesar într-o ţară care înţelege că nu poţi construi nimic prin întreţinerea conflictelor instituţionale
 • A recuperat legătura cu social-democraţii europeni într-un moment în care Dragnea dusese partidul în tabăra anti-europenilor vânduţi Kremlinului

Să ne înţelegem: nimic din toate cele de mai sus n-au fost inspiraţia ei. Nici rodul unei „treziri” spirituale, ori al unei evoluţii extraordinare peste noapte. Au fost acţiuni – bune pentru România şi proaste pentru PSD ca gaşcă interlopă – dictate de conjunctură şi de presiunea publicului pro-occidental, care a arătat clar ce vrea în 26 mai.

Dar sunt fapte ce trebuie consemnate, la pachet cu ce spuneam la începutul acestui text: Dăncilă a ajuns la vârful statului şi în poziţii-cheie la care ar fi visat oricine pentru „calitatea” de a fi fost marioneta lui Liviu Dragnea. Şi n-ar fi ajuns marionetă dacă nu era slabă din toate punctele de vedere, mai puţin cel fizic.

Dar aşa e viaţa: unii primesc mai mult decât merită, alţii mai puţin. Dăncilă a tras lozul câştigător pentru ea, chiar dacă va fi unul pierzător pentru PSD.

Însă cel mai important lucru e că România a primit azi cea mai bună veste: poate avea o finală prezidenţială Iohannis-Barna, Tăriceanu va fi mort politic la anul, iar Gabriela Firea a fost trimisă în banca ei, acolo unde poate să-şi măsoare cu mai multă decenţă nasul de care trage vârtos primarul Voluntariului.

Între timp, justiţia are un mediu mai prielnic pentru a-şi recupera forţa vlăguită din exterior (inclusiv prin voia lui Dăncilă), dar şi din interior (reţeaua Savonea, susţinută de PSD şi ALDE).

 

 

 

4 COMENTARII

 1. Analiză lucidă, echilibrată și convingătoare! Păstrînd proporțiile, rolul actual al d-nei Dăncilă se aseamănă întrucîtva cu cel al lui Richard Burton din filmul „Becket” (1964)…

 2. Asta v-a făcut doamna premier acest nenorocit de Liviu Dragnea care a condus PSD ca pe propria lui feuda.
  Va fi greu sa recupereze PSD mai
  Multe procente dar ce ne facem ca sunt doua partide PNL și alianță USR/PLUS creată pe propriile greșeli ale PSD care a svut impresia ca va fi veșnic la guvernare. Greșeală fundamentala !!!! Fără o resetare rapida PSD nu poate avea pretenția la o viitoare guvernare și nu știm di cu cine s-ar alia!!! Sunt șanse minime sa mai vina la guvernare pentru ca nu ca avea majoritatea pierdută printre degete datorită lui Liviu Dragnea.

 3. Sa nu mai vorbim de Liviu Dragnea care este terminat politic și numai are ce cauta nu numai in PSD dar in oricare alt partid.
  De asemenea nu are rost sa ne batem capul cu primarul Capitalei care numai la capitala nu i-a stat gândul. Ca sa scape de balamuc in mintea ei și-a înființat in mod ilegal o setie de companii existente care beneficiind de zeci de milioane de euro , face ce vrea fără sa dea vreo socoteala individa asta are un comportament ca de la stăpân la sluga.
  Iar in ce-o privește pe doamna Viorica DANCILA are șanse mici la prezidențiale pentru ca stand in preajma lui Liviu Dragnea s-a descalificat politic in loc ca la Congresul din Martie 2018 sa-l fi luat de guler pe Liviu Zdragnea și sa-l dea afara din congres.Nu a făcut-o când trebuia acum va trage ponoasele inclusiv partidul din care face parte.
  Va obține un scor slab la prezidențialele din toamna acedtui an și astfel cariera politica se va încheia ca și a multora care au stat și s-au uitat in gura lui Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here