Cazurile Digi-Realitatea sau cum moare presa sub PSDragnea. Noi nu cedăm! Rămâneţi alături de ziaristii.com şi de alte insule independente de presă!

3
2089
Cei trei de la Belgrad: Sebastian Ghiță - Cozmin Gușă - Dan Andronic

Astăzi, un alt jurnalist cu experienţă, de la emisiunea „România furată” (oprită de la difuzare), a anunţat că pleacă de la televiziunea de ştiri Digi 24. El survine plecărilor răsunătoare din ultima vreme, în frunte cu Dan Turturică, redactorul-şef al site-ului deţinut de postul TV al concernului RCS&RDS.

Jurnalistul Dan Tăpălagă, de la G4Media, face o amplă şi foarte bună analiză a situaţiei din presa de azi. El pleacă de la cazul Digi 24, un post cu o ţinută echilibrată în peisajul media actual, dar care, iată, ajunge în centrul atenţiei plin valul de plecări ale jurnaliştilor cu experienţă, care plătesc se pare preţul asaltului politico-financiar declanşat de actuala putere. E clar că marile trusturi de presă intră treptat sub controlul politic al cuplului Dragnea-Tăriceanu, care fie le cumpără, fie le presează prin acte administrative să cedeze.

Noi NU CEDĂM! Ştim că salvarea e rezistenţa insulelor mici de presă apărute în ultima vreme, cum este şi ziaristii.com. 

Iată concluziile lui Tăpălagă, care merită citite cu mare atenţie:

 • „Ceva s-a întâmplat însă în ultimele săptămâni, când a devenit tot mai vizibil că postul patronat de Zoltan Teszari a dat toate semnalele de capitulare la picioarele puterii.”
 • „Concedierea mai multor jurnaliști importanți de la Digi24, închiderea stațiilor locale, eliminarea emisiunilor specializate în investigații și dezvăluiri, decapitarea redacției site-ului, eliminarea opiniilor critice la adresa PSD-ALDE și afișarea unei atitudini mai prietenoase cu partidele lui Dragnea și Tăriceanu sunt tot atâtea fapte care însoțesc schimbarea vizibilă de discurs.”
 • „Cum se explică, totuși, acest viraj subit al postului? Toate informațiile obținute de G4Media.ro indică faptul că interesele comerciale majore ale trustului, mai ales cele din domeniul telecom și energie, au determinat apropierea de putere. Licitația pentru licențele 5G va avea loc în acest an iar RCS-RDS, compania care alimentează cu câteva milioane bune anual televiziunea Digi24, va licita alături de ceilalți mari operatori de telefonie mobilă.”
 • „În această afacere, pentru extinderea rețelei de fibră optică și pentru alte aprobări, Teszari depinde de bunăvoința guvernului și a liderilor locali ai PSD. Nu poate trage fibra optică fără acordul lor și în general nu-și poate extinde compania listată la bursă. Televiziunea a fost bună câtă vreme n-a produs daune afacerilor principale, dar acum a devenit piatră de moară plus un produs care înghite mulți bani și generează mai multe probleme.”
 • „În ianuarie 2019, administratorul firmei RCS/RDS, Ioan Bendei și fostul șef al Federației Române de Fotbal, Mitică Dragomir, au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la câte 4 ani de închisoare în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal. Instanţa a dispus şi o amendă penală de 1.250.000 lei pentru firma RCS/RDS.”
 • „Decizia nu e definitivă, dar condamnarea a jucat în mod cert un rol semnificativ în schimbările de discurs de la Digi24. De altfel, primele semne de capitulare le-a dat în momentul încheierii armistițiului cu postul lui Dan Voiculescu.
 • „Condamnarea penală a administratului RCS a grăbit decizia postului de schimba agenda editorială iar OUG 114 l-a convins, se pare, pe Zoltan Teszari să se predea cu mâinile la ceafă.”
 • „Cu toate aceste lovituri încasate și cu perspectiva blocării business-ului mare, Teszari a sacrificat fără scrupule principala piedică în calea afacerilor sale: trustul de presă. Repet, cât timp a crezut că-i folosește pentru a-și potența afacerile mari, a acceptat o pierdere de câteva milioane de euro pe an pe care a privit-o ca pe o investiție. În momentul în care investiția în presă s-a dovedit însă o pierdere pe termen lung, a omorât-o în doi timpi și trei mișcări. Digi24, așa cum arată acum, nu mai este televiziune de știri, ci încă un organ de propagandă în slujba puterii.”
 • „Cam acestea sunt datele esențiale despre cazul particular al capitulării Digi24, dar fenomenul general arată cu adevărat îngrijorător. Într-un an cu două șiruri de alegeri (europarlamentare și prezidențiale), coaliția PSD-ALDE a reușit să alinieze la picioarele sale toate televiziunile de știri.”
 • „Această subordonare cvasi-totală este fără precedent în ultimii ani. Nu s-a mai întâmplat ca absolut toată presa mare să joace după cum cântă puterea. Realitatea TV mai face doar prin emisiunea lui Rareș Bogdan figură de opozant, însă direcția imprimată de Gușă după întâlnirea cu Ghiță și Andronic de la Belgrad pare destul de clară.”
 • „Dezechilibrul major din piața TV se va resimiți în mare măsură și în publicațiile online. Prin majorarea subvenției de la stat, partidele au devenit mult mai bogate și au început să cumpere cu bani cash conținut editorial și ziariști la bucată și în vrac. A se vedea în acest sens dezvăluirile Newsweek și lista analiștilor și ziariștilor care au luat bani din subvențiile primite de partide.”
 • „Doar pentru europarlamentare, de pildă, PSD dispune de un buget de campanie cuprins între 6 și 8 milioane de euro (potrivit informațiilor G4Media.ro). Și celelalte partide vor încerca să influențeze conținutul publicațiilor având pe mână resurse incomparabil mai mari. Atenție, vorbim de bani care nu mai intră în conturile redacțiilor cu sacoșa, ci legal, pe bază de contract.”
 • „Vor fi extrem de puțini cei care-i vor refuza. Consecința: vom avea parte de și mai multă propagandă, ca și cum nu erau suficiente Antena 3, România TV și garnitura lor de trompeți din online. Asistăm, practic, la formarea celui mai mare cartel de susținere a puterii din câte a cunoscut România până azi. Doar în Ungaria vecină, premierul Viktor Orban a reușit ceva comparabil, cu diferența că oamenii lui au cumpărat la vedere aproape toată presa, nu a aliniat-o prin înțelegeri netransparente.”
 • „Din acest motiv, sprijinirea celor câteva insule de presă independentă devine vitală pentru a nu muri sufocați într-o mare de propagandă și jumătăți de adevăr. Vorba unui ziarist bătrân, libertatea presei se termină la bani. Presa independentă nu poate funcționa doar cu încurajări și vorbe frumoase.”
 • „Presa mai respiră totuși libertate prin cele câteva guri  care se încăpățânează să își facă datoria față de public, nu față de stăpânii din afaceri sau din politică cum se întâmplă în presa controlată.  Nu este chiar toată lumea de vânzare în țara asta.”

CITIŢI ŞI:

Digi 24 mai pierde un jurnalist cu experienţă. Motivul: oprirea emisiunii „România furată”!

Dan Turturică, la despărțirea de Digi24.ro: „A fi neutru azi înseamnă să ajuți trădătorii și agresorii acestei țări. Nu am de gând nici să tac, nici să mă prefac

O nouă ştire-şoc de la Digi: Turturică şi echipa, OUT de la site-ul televiziunii de ştiri a RCS&RDS!

 

3 COMENTARII

 1. E ingrozitor.PSD este piaza rea a acestei tari!!! Ei urasc pe romanii evoluati si emancipati si nu se vor lasa pana nu-i vor alunga din tara sau ii vor ingenunchea.
  Eu nu-mi mai fac mari sperante. Vom trai cu cioburi de adevar si cu cioburi de fericire. Nu-mi mai fac iluzii pentru ca oamenii sunt moi si fara ambitie.COMOZI, COMPLEZENTI, SUPRAVIETUITORI IN PROMISCUITATE.

  • Adriana, chiar NU VREAU sa aud resemnare si depresie! Cat putem sa facem inca ceva, se poate face mult, iar pumnul in gura tuturor din aceasta tara nu-l pot pune, asta nu inseamna ca nu incearca. Nu cedam, nu renuntam, nu plecam, concluzia – sa plece ei!

 2. Fara niciun dubiu, puterea vizibila si poate una invizibila, care o dirijeaza, ne imping cu mare viteza spre o dictatura.
  Au acaparat institutiile, justitia este in mare cumpana, posturile cheie din justitie sunt ocupate de unelte ale puterii si nu stim cum se va solda revolta magistratilor. Finantele tarii sunt aproape acaparate. Parlamentul e dominat de ei, Curte Constitutionala, Avocatul Poporului, care ar avea rolul sa apere democratia, sunt slugi.
  Televiziunile de stiti au trecut in slujba mafiei. Digi capituleaza, iar Realitatea este practic distusa. Rares Biogdan a recunoscut ca va candida, este o solutie, fiindca nu vad ca ar putea face fatza prea mult timp ticalosiei lui Gusa.
  A mai ramas presa online, unde ziaristii care nu voe sa faca compromisuri s-au refugiat dar, intr-o dictatura, ar putea fi usor terminata, daca i s-ar lua suportul tehnic.
  Singura solutie este sa ne opunem cu toata puterea pe care o mai avem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here