vineri, aprilie 12, 2024
AcasăPoliticăA fost adoptată Carta Valorilor USR, care definește principiile, valorile și doctrina...

A fost adoptată Carta Valorilor USR, care definește principiile, valorile și doctrina celui mai tânăr partid parlamentar din România

-

Comitetul Politic al USR a adoptat, sâmbătă, Carta Valorilor, un document care prezintă principiile şi valorile partidului. „Când a fost nevoie de noi, nu am stat pe gânduri”, susţin reprezentanţii USR, care dau exemple de acțiuni concrete în care s-au implicat: Roșia Montană, protestele post-Colectiv și pro-justiție etc.

Carta Valorilor USR a fost adoptată sâmbătă de Comitetul Politic al USR. Documentul a fost făcut public de senatorul Vlad Alexandrescu.

AICI, INTEGRAL: Carta Valorilor USR

- Advertisement -

„Astăzi am avut bucuria să dau partidului USR soclul doctrinar de care avea nevoie de atâta vreme. De mai bine de doi ani, împreună cu aproape 100 de membri USR, am lucrat la un document de doctrină politică, pe care l-am supus astăzi adoptării Comitetului Politic al USR. Partidul a aprobat astăzi, în forul lui decizional competent, Carta Valorilor, documentul care îi dă în sfârşit identitatea doctrinară generoasă, europeană şi cerută de vremurile în care trăim. Carta Valorilor nu este un program politic, nu este un document de politici publice, dar este fundamentul pe care toate acestea vor fi construite şi propuse alegătorilor”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Carta Valorilor este un document de 18 pagini care vorbeşte, între altele, despre Libertate, Democraţie, Justiţie, Inițiativă privată, Educație de calitate, Dezvoltare durabilă, Cultură vie, Sănătate, Meritocrație, Diaspora, Protecţia mediului şi Egalitate de şanse. Toate acestea sunt capitole în cadrul Cartei Valorilor USR.

„Oamenii ştiu că pot conta pe noi”

Documentul începe cu un capitol intitulat: „Noi suntem USR”. Acesta punctează:

- Advertisement -

„Suntem noua forţă a politicii în România, avangarda schimbării clasei politice actuale. Suntem uniunea oamenilor caredoresc modernizarea şi democratizarea reală a României, a celor care au decis să facă pasul pentru schimbare.

Suntem cei ce au adus mesajul cetăţenilor pe scena politică. În Parlament sau în pieţe, ori de câte ori a fost nevoie, noi am fost acolo! Pentru noi, politica se face în dialog direct cu cetăţenii şi alături de cetăţeni. Când Roşia Montană a fost în pericol, după tragedia de la Colectiv, pentru a apăra justiţia, ori pentru a strânge semnături, noi, viitorii membri USR, nu am stat deoparte. Când a fost nevoie de noi, nu am stat pe gânduri. Oamenii ştiu că pot conta pe noi. Am dovedit-o. O dovedim în fiecare zi. O vom dovedi.

Suntem aici pentru a construi România de mâine, o ţară în care fiecare să aibă libertatea şi şansa de a-şi construi viaţa aşa cum şi-o doreşte, într-o societate în care toleranţa şi solidaritatea oferă sprijin şi şanse egale tuturor, iar libera iniţiativă şi creativitatea ne transformă în oameni liberi de reminiscenţele totalitarismului.

România pe care ne-o dorim este România pe care am decis s-o construim împreună. Prin implicare şi prin muncă, prin onestitate, asumare şi transparenţă, am reuşit să ajungem aici. Am reaprins speranţa în inimile cetăţenilor, am arătat că politica se poate face şi altfel şi că nimeni nu ne va salva, în afară de noi înşine. Vrem ca în următorii ani să guvernăm şi să schimbăm România, dar avem nevoie de ajutorul tău.

Vino cu noi să schimbăm România în bine!”

Principii fundamentale în Carta Valorilor USR

 • „Valorile împărtăşite de noi sunt valorile indivizibile şi universale ale demnităţii umane, ale libertăţii, egalităţii şi solidarităţii, ale meritului şi ale integrităţii.”
 • „USR s-a născut în secolul XXI, într-o epocă în care constatăm că diviziunea stânga-dreapta este adesea folosită pentru a dezbina şi pentru a înşela speranţele legitime ale cetăţenilor. Dincolo de aceste diviziuni doctrinare, noi pornim cu prioritate în definirea politicilor publice de la nevoile reale ale oamenilor, nu de la agenda îngustă a unor grupuri de interese şi nici de la litera unor ideologii adesea perimate. USR cultivă, în acest fel, o doctrină a politicii vii, atentă la pulsul unei societăţi într-o continuă acceleraţie şi transformare.”
 • „Suntem aici pentru a apăra democraţia constituţională în România, bazată pe separaţia şi echilibrul puterilor în stat, pentru a apăra independenţa justiţiei în faţa intruziunilor politicului, astfel încât societatea să dezvolte anticorpi şi imunitate la corupţie, să se poată proteja împotriva oricăror tentative de abuz sau autoritarism.”
 • „Credem că respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului şi valorificarea deplină a libertăţii, iniţiativei şi creativităţii noastre ne vor îngădui să construim împreună un prezent şi un viitor care să ne asigure o viaţă liberă, demnă şi civilizată. Recunoaştem libertatea religioasă şi faptul că a trăi într-o credinţă religioasă este o valoare fundamentală, pe care oricine o poate trăi în deplină libertate şi respect alături de cei ce nu o împărtăşesc.”
 • „Trăim într-o singură Românie, a noastră, a tuturor cetăţenilor, care s-a aflat însă prea multă vreme la cheremul unor partide politice corupte şi iresponsabile. Diviziunile sădite pe criterii de etnie, religie, ideologii perimate, orientare sexuală sau provenienţă socială nu folosesc decât unor lideri politici şi de opinie ce îşi extrag artificial puterea din acestea. Prin voinţă comună, toleranţă şi dialog, prin libera iniţiativă, vom construi încrederea de care are nevoie România pentru a deveni o societate dreaptă şi prosperă.”
 • „Vedem apartenenţa României la Uniunea Europeană drept încununarea speranţelor şi eforturilor mai multor generaţii de români, singura cale reală spre dezvoltarea şi modernizarea ţării noastre. Pentru noi, apartenenţa la NATO este garanţia securităţii naţionale, cât şi a unei lumi mai sigure.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Cioloș, Barna, Orban – strategia pentru primari în două tururi, desființarea secției speciale și anularea recursului compensatoriu

Ratatul bețiv care a violat-o pe Luiza, cu acordul lui Dincă, în „casa groazei”. E bănuit că a participat și la omor, și la ardere

- Advertisement -

10 COMENTARII

 1. Lozinci si birocratie. Gindire corporatista.
  Un om inteligent, competent si bine intentionat se uita sa vada ce e de facut si face. Nu are nevoie de cartea valorilor sa stie ce are de facut. Constat o tendinta de birocratizare exagerata.

  • In POLITICA reala cine gindeste, stie si poate sa faca ceva isi face un program pe care-l declara public ptr ca lumea sa-l cunoasca, intelege si eventual ajuta , urma si vota .Ratatii plini de frustrari si in general lipiti de minte si un minim de bun simt…constata !

  • Corect, la prima vedere par niste generalitati pe care le-au scris pe undeva si alte partide, dar le-au uitat repede.
   Totusi, am sa o citesc cu atentie si daca gasesc ceva in ea, imi voi face mea culpa.

 2. Am votat USR- BARNA la europrlamentare ,in primul tur la prezidentialela, al doilea tur nu am mai votat ,am considerat ca niciunul din cei 2 ramasi ptr. turul 2 nu merita votul meu …PNL=PSD=PDL

  • Putin le-a pasat celor 58% dintre romanii din diaspora de votul tau,la fel ca si ca si al celor din tara ,altfel nu ar fi ramas pe dinafara barney,un neica nimeni cu ambitii prea mari pentru cat a realizat:adica ,NIMIC! Asa de tare a bulversat electoratul usr plus,incat 2 treimi din el a votat Iohannis ! Ar trebui sa recunosti ca ai pariat pe un loozer,nu poti sa spui ca 38% din electorat in tara si 58% in afara sunt beti ,votand pe cine nu iti place dumitale in primul tur!

  • Succesul se obtine prin munca,nu prin vorbe!Ce i-a impiedicat sa ajute la guvernare PNLul si sa sustina un candidat unic la prezidentiale,pe cel mai bine cunoscut si mai bine asezat in sondaje?Acum vor ,dupa razboi,sa fie sustinut candidatul lor la locale de catre PNL !PNL sa le pregateasca terenul,curatind gunoaiele lasate de hoti,iar ei sa vina ca niste invingatori sa culeaga roadele ,nu?Hai,pa,ca de vorbe suntem satui!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -