Campanie electorală unică în istorie: din cauza Covid, nu vor fi mitinguri și nici pomeni cu mici și bere. Bătălia politică se mută în online. Cine are de câștigat

0
1466
Alegătorii obișnuiți cu chiolhanuri și concerte gratis vor fi nevoiți să mai aștepte 4 ani

Campania electorală care urmează va fi unică în istoria României: nu vor exista mitinguri, adunări electorale, acțiuni pe stradă și nici celebrele pomeni cu mici și bere. Totul se va restrânge la activitatea online, la mass-media și, în cel mai bun caz, la deplasări “din ușă în ușă”, a anunțat premierul Ludovic Orban joi seară.

Șeful Guvernului a menționat: „Am adoptat astăzi în guvern un proiect de lege prin care propunem data alegerilor (n.r. – locale) 27 septembrie (…). Este adevărat că nu se vor putea organiza adunări publice, mitinguri electorale, normal, dacă se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască, pentru că în spaţii închise se poartă mască, se va apela la o campanie mai intensă pe media, pe online, că acum online este clar un mijloc de comunicare safe. Trebuie să se adapteze şi candidaţii şi alegătorii”.

Executivul a propus ca alegerile generale să fie organizate pe 6 decembrie.

Partidele vechi, cu influență la TV și primari în teritoriu, sunt avantajați de noile condiții în care se va desfășura campania electorală

Noua situație obligă toate partidele politice să se reorganizeze rapid. Este clar că partidele mari, cu resurse și influență, vor avea avantaj major la posturile TV. Gabriela Firea și-a aranjat, de exemplu, 6 interviuri la televiziuni diferite în doar două zile, în timp ce contracandidatul său, Nicușor Dan, abia a reușit să țină trei conferințe de presă pe stradă, din care la două a fost bruiat de mafia PSD.

În rândurile publicațiilor online, lucrurile sunt mai echilibrate. PSD și, parțial, PNL dispun de numeroase “guri de foc”, dar există și foarte multe site-uri serioase, care expun situația reală din România. Informația nu poate fi blocată aici.

Pe Facebook, unde are loc o altă bătălie importantă, USR pare în avantaj, pentru că are un discurs mai bun și mai bine adaptat acestui mijloc de comunicare, chiar dacă PSD a angajat mii de postaci, de obicei plătiți din bani publici pentru că sunt încadrați în administrația publică, deși singura lor misiune e să înjure opozanții și să transmită propaganda partidului.
Această armată de trolli este însă limitată, nivelul este, în general, foarte scăzut și modul în care acționează – rudimentar.

Partidele vechi mai dispun însă de un mare as în mânecă, în această conjunctură specială: primarii. În mediul rural mai ales, campania “din ușă în ușă” va fi ușor de făcut de cei care conduc administrația locală, iar la alegeri se va putea conta, ca de obicei, pe cei dependenți de primari sub diverse forme.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Ruptură la oficiosul anti-justiție, din cauza unei „mizerii colosale”. Șacalul Savaliuc n-a mai fost suportat nici măcar de tovarășa sa, Adina Anghelescu

FOTO+VIDEO. Sorina, la un an de America. „Familia Șărămăt o învăța să ne dea foc la casă și să fugă” / „Bătăi cu cureaua pe pielea goală și cu urzica” / „A fost pregătită de asistenta maternală «să țipe, să se tăvălească pe jos, să se țină de balustradă, să facă pe ea»” / „Au învățat-o să toarne o cafea în capul doamnei psiholog”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.