Bunicul-erou din Gorj: la 81 de ani, și-a salvat de la înec un nepot de 6 ani, apoi a murit încercând să-l scoată la mal și pe cel de 9 ani

0
14571

Satul Cătunele din comuna cu același nume, din județul Gorj (la nord de orașul Motru, la limita cu județul Mehedinți), a fost astăzi, duminică, scena unui eveniment îngrozitor: au fost înmormântați trei membri ai aceleiași familii – bunicul (81 de ani), fiica (30 de ani) și nepotul (9 ani). Toți trei s-au înecat joi după-amiază în râul Motru. S-a întâmplat ca într-o tragedie antică. A fost salvat doat un copil de 6 ani, de către bunicul octogenar.

Denis, băiatul de 9 ani, s-a dus la râu să se scalde, mai ales că era foarte cald, iar la gârlă se zbeguiau mai mulți copii din sat. L-a luat cu el și pe fratele său mai mic. Mama lor, Denisa (30 de an), care le-a dat voie să meargă la scăldat, îi veghea de pe mal.

Neștiind să înoate, cei doi băieți se bălăceau în apa mai mică, dar curentul i-a tras spre mai adâncă.

Mama… Denis… bunicul…

Văzându-i pe cei doi copii cum se zbăteau, disperați, în apa care în unele locuri depășește doi metri adâncime, mama lor s-a aruncat în apă, deși nu știa să înoate. S-a dus la fund și dusă a fost. S-a înecat rapid, n-a avut nicio șansă. Denisa (30 de ani), mama lui Denis, a fost prima victimă a unei familii decimate în câteva minute.

Tatăl femeii (bunicul copiilor) se afla prin apropiere. Se ocupa cu irigatul unor culturi de legume, trăgea apă din Motru cu o pompă. Auzind zarva de la locul scăldatului, a fugit cât a putut de tare și a sărit să-i salveze pe cei doi copii, care încă erau vizibili. Nu se duseseră la fund, dar înghițiseră apă și se aflau la un pas de înec.

Bătrânul de 81 de ani a reușit să-l apuce pe copilul mai mic și să-l scoată la mal. Băiatul de 6 ani a fost primul salvat (din păcate, avea să fie și ultimul).

Bătrânul – bun înotător – a intrat din nou în apă, după nepotul său cel mare, însă nu l-a mai găsit, pentru că băiatul dispăruse în adâncuri. L-a tot căutat, dar degeaba. Denis, copilul de 9 ani, a fost al doilea mort din familie, în tripla tragedie de joi după-amiază.

În încercarea eșuată de a-l salva pe Denis, prin scufundări repetate, bătrânul a obosit. A fost luat de curent și tras la fund. N-a mai avut puterea de a ieși la suprafață. Bunicul de 81 de ani a fost al treilea mort al unei după-amieze tragice.

Cătunele – o comună gorjeană situată la nord de orașul Motru, aproape de „granița” cu județul Mehedinți

Disperarea singurului copil salvat

Copilul de 6 ani, care fusese salvat de la înec de bunicul său, a alergat spre casă pentru a-l anunța pe tatăl său, dar până când acesta a ajuns la locul tragediei, a fost prea târziu. Nu a mai putut salva pe nimeni: nici Denis, nici mama lui, nici bunicul octogenar nu erau de găsit. Apa îi înghițise pe toți trei.

Tot joi, după ceva vreme, câțiva săteni – buni înotători – s-au scufundat și au scos de la fundul apei trupul inert al lui Denis și pe cel al bunicului său. I-au întins pe mal, dar încercările de readucere la viață nu au avut nicio șansă.

Între timp, cineva – un sătean – a sunat la 112. La fața locului au fost direcționate două ambarcațiuni de intervenție, un echipaj SMURD și doua ambulanțe.

Când au sosit la locul tragediei, salvatorii au scos-o din adâncuri și pe Denisa, mama copilului. Nici în cazul ei, manevrele de resuscitare nu au dat rezultate.

Supraviețuitorul și eroul

În toată această tragedie, au existat un supraviețuitor și un erou.

Supraviețuitorul: copilul de 6 ani, care a fost scos din apă la timp de către bunicul său. Dacă intervenția ar fi întârziat chiar și 30 de secunde, mezinul ar fi avut trista soartă a celorlalți trei din familie.

Eroul: bunicul de 81 de ani, care și-a salvat nepotul de 6 ani și a murit încercând să-l scaotă din apă și pe cel de 9 ani.

Sătenii au fost profund impresionaţi de gestul bătrânului, care a făcut sacrificiul suprem pentru nepoții săi.

Un localnic a declarat pentru reporteri: „Era agricultor, la vârsta lui încă lucra pe utilaje, pe combină. Până mai alaltăieri a lucrat pe combină”.

Imagine din Cătunele

Mărturii după tragedie

Cristian Răduică (fiul bătrânului, soțul Denisei și tatăl lui Denis): „Copiii fură aici, lângă motopompa mea, făcură baie. Eu îi lăsai când plecai şi întinsei furtunele, copiii rămaseră aici cu maică-sa cu tot, că era multă lume la punte, mulţi la baie în partea cealaltă. Şi ei veniră aici, făcură baie, nu i-a auzit nimeni”.

Localnic: „Intrară copiii prima dată şi apoi sări mă-sa după ei. Rămase mă-sa şi omul ăsta, care era la udat, sări să-i scoată. Scoase copilul ăl mic, îl aruncă pe mal şi intră după ălălalt. Şi se îneacă şi el. Şi muriră toţi trei”.

Vasile Vintilescu, Serviciul de Ambulanță Gorj: „S-au efectuat manevre de resuscitare la copil, pe cei doi adulţi i-am găsit mult mai târziu, fără funcţii vitale, cianotici. Am încercat la copil tot ce s-a putut împreună cu colegii de la SMURD, dar fără rezultat”.

Florinel Țuilă, primarul comunei Cătunele: „Trei oameni decedaţi în acelaşi timp nu am avut în comună niciodată, cred că de când este comună Cătunele. În fiecare vară le-am cerut oamenilor şi copiilor să nu meargă la scăldat în Motru, pentru că e periculos”.

Poliţiştii au deschis un dosar penal şi fac cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a petrecut nenorocirea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Oana Lovin, vuvuzeaua rusofilă, l-a hărțuit pe Dan Barna la restaurant. „Mănâncă ciorbă domnu’ Barna! Și alții n-au ce mânca acasă…”

* PSD-istul Gheorghe Nichita, fost primar al Iașiului, iese din pușcărie după 11 luni, deși a fost condamnat la 5 ani! A luat șpagă 1,6 milioane de euro din fonduri UE

* Delirul putinist al lui Dan Puric: „Genocid! Guvern criminal! Ne-am lăsat corupți de toate infecțiile și proxeneții Europei!”

* VIDEO. Șoșoacă, scelerată: „Dacă îndrăznește cineva să pună mâna pe noi, să ne vaccineze, va muri!”

* VIDEO. Ce știe Cîțu despre Teodorovici? Premierul către tulceni: „Felicitări, aţi salvat România de un spion rus! Aţi scos din Parlament un om care făcea foarte, foarte mult rău”

* Românul ucis în Marea Arabiei era comandantul navei. Autorul crimei: Iranul! Armata statului islamic a atacat cu drona, lângă Oman

* Mălin Bot îl dă în judecată pe Ion Cristoiu și-i cere 150.000 de euro după ce acesta a repetat de zeci de ori la TVR 1, în mod mincinos, că ar fi un infractor care scuipă oamenii pe stradă

* Ordin de restricție: Vanghelie „i-a dat pumni în zona capului concubinei Oana Mizil”. Versiunea lui: „A făcut o spaimă și i s-au încleștat degetele de la mână și a început să se sperie”

* Cele 4 pensii speciale ale lui Valer Dorneanu: 9.180 de euro pe lună, dintr-un venit total de 17.200 de euro

* Cea mai rușinoasă zi din istoria fotbalului românesc: FCSB, CSU Craiova și Sepsi, eliminate de echipe din Kazahstan, Albania și Slovacia! Pentru asta a fost boicotată Olimpiada?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here