Puterea de la Budapesta a renunțat la baletul declarațiilor diplomatice cu dublu sens și a trecut la amenințări revizioniste fățișe față de vecini. Peter Szilagyi adjunctul secretarului de stat pentru politici naționale din Guvernul Orban, a declarat duminică, la împlinirea a 103 ani de la semnarea Tratului de la Trianon, că „am decis să începem reunificarea națiunii“.
Oficialul guvernamental a adăugat „nu vom permite ca frontierele să ne despartă de semenii noștri“. El s-a referit la actul de acum 103 ani ca fiind „dictatul de pace de la Trianon“.
În 1920, prin tratatul semnat în Franța, regatul Ungariei a cedat 71% din teritoriu și 63% din populație țărilor învecinate – în principal România, Iugoslavia, Cehoslovacia, dar și Poloniei, Austriei și Italiei. Acest eveniment a fost posibil ca urmare a înfrângerii Puterilor Centrale în Primul Război Mondial și a destrămării monarhiei austro-ungare. Teritoriile pierdute de Ungaria erau locuite majoritar de alte popoare – spre exemplu, în Transilvania maghiarii reprezentau doar 31% din populație, comparativ cu 53% români.
Ungaria a fost ultima care s-a predat în Primul Război Mondial – după ce Germania, Bulgaria, Imperiul Otoman și Austria semnaseră deja armistițiul. Militarii francezi care au primit delegația maghiară s-au arătat dezgustați, spunându-le direct reprezentanților unguri că știu despre modul oribil în care se poartă cu națiunile pe care le-au subjugat. În Europa, partea maghiară a Imperiului Austro-Ungar era cunoscută ca fiind cea mai înapoiată (exceptând Rusia) și unde funcționa încă un regim feudal.
După ce în 1919 la Budapesta au preluat puterea bolșevicii care au încercat să reocupe Transilvania și teritoriile din Slovacia prin puterea armelor, Ungaria a fost zdrobită de armata română, care a ocupat capitala. Acestea erau condițiile când s-a semnat Tratatul de la Trianon.
Acum, regimul Viktor Orban vorbește tot mai deschis despre revizuirea frontierelor. În luna mai a anului trecut, după începerea invaziei Ucrainei de către Rusia, a izbucnit un scandal internațional când serviciile de informații de la Kiev au obținut indicii că Putin îl înștiințase pe Orban că va ataca și îi promisese Ucraina Subcarpatică dacă Ungaria îl va sprijini din interiorul Uniunii Europene.
Viktor Orban are o hartă imensă a Ungariei Mari pe peretele din spatele biroului său de lucru de la Guvern, iar colaboratorii săi sunt tot mai îndrăzneți. Peter Szilagyi a mai spus duminică faptul că „nu vom permite ca frontierele să ne despartă de semenii noștri“.
Nu cred ca se sperie cineva de amenintarile Ungariei. Nu mai sintem in 1940. Acum un spray cu piper ii pune pe fuga, dar trebuie sa le aratam ca avem spray.
… sau mai stii? Poate ca li s-a facut dor sa vada Opinca Romaneasca pe cladirea Parlamentului de la Budapesta!
Nu au scrupule, sunt rudimentari, nu au nivelul intelegerii normelor europene. Ma refer la conducatorii lor actuali si la drojdia iredentista, fiindca exista si multi maghiari civilizati, evoluati, dar sunt intimidati de brutalitatea celorlalti. Te poti astepta la orice de la ei.
Modelul lor este Putin. Din pacate, Romania este foarte slabita in urma guvernarilor proaste, a dominatiei cleptocratiei si de nesimtitocratiei.
Dupa cum imi pare mie… li s-a facut de cucuie!
Dar n-are cin’ sa le-o traga… ca Ciuca are alta treaba!