Prăbușirea educației în România are legătură și cu chiulul în masă care se înregistrează în sistemul școlar. Absența nemotivată de la ore e un fapt banal în liceele de la noi din țară. Specialiștii spun că rezultatele slabe la examenele naționale au legătură și cu acest absenteism în masă de la ore.
Într-o singură zi, o razie a poliției în județul Vrancea, făcută în 27 de baruri și cafenele, a dus la descoperirea a 66 de elevi (din 90 de persoane legitimate) care absentau de la cursurile școlare, anunță un comunicat al poliției, citat de publicația „Monitorul de Vrancea”.
70% din clienții barurilor și cafenelelor, în timpul zilei, sunt elevi care au fugit de la școală – este un procent enorm, care ar trebui să îngrijoreze autoritățile.
Faptul că România înregistrează cel mai mare număr de analfabeți funcționali la nivelul întregii Uniuni Europene – 44% – are legătură directă cu acest fenomen.
Din păcate, Ministerul Educației nu are nicio strategie națională cu privire la combaterea acestui fenomen.
“Potrivit informațiilor furnizate de departamentul responsabil cu gestionarea Sistemului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), statistici referitoare la numărul de absențe nu sunt, în prezent, disponibile în această bază de date. Aceste informații (absențe motivate și nemotivate) se colectează la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, pe baza datelor furnizate de profesorii din învățământul primar/profesorii diriginți, pentru fiecare clasă de elevi”, a anunțat oficial Ministerul Educației la sfârșitul anului trecut, fiind citat de cotidianul „Libertatea”.
Copiii mei dragi, cartea se învață în școli. Fiecare an e important ca viața care vă curge prin vene. Nu luați în derâdere îndemnul profesorilor de a învăța logic ceea ce este necesar pentru devoltarea personală și carieră. Fără anii de liceu nu ajungeți în Anglia. Nici în Canada. Fiecare din voi are o misiune. De a apăra valorile care vă inspiră chiar la o țigare și o cafea. Dar nu pierdeți timpul și nu credeți doar ce auziți. Mersul sigur vă aparține. Nu cedați.
Profesor elocință Cornelius Fronto