vineri, octombrie 11, 2024
AcasăCulturăIrina Rimes, aleasă ambasadoare Brâncuși pentru că "e un artist profund". Scandal...

Irina Rimes, aleasă ambasadoare Brâncuși pentru că „e un artist profund”. Scandal în Parlament pe această temă

-

Bogdan Gheorghiu (PNL), ministrul propus la Cultură, care a fost audiat marţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, a explicat motivele care l-au determinat să o aleagă pe Irina Rimes ca ambasador Brâncuşi pentru ceremoniile din acest an. Acesta a spus că unul dintre atuuri a fost „decenţa artistei”.

Nominalizarea cântăreței de către ministrul Bogdan Gheorghiu pentru în această poziție onorifică a declanșat un val de ironii pe rețelel sociale, mai ales după declarația șocantă a cântăreței făcută în fața jurnaliștilor: „Eu sunt mai mainstream. De mică am știut de Coloana Infinitului și m-a fascinat. Am fost la Târgu Jiu, am vizitat unele dintre lucrările domnului sculptor.”

VIDEO. Ultima creație muzicală a Irinei Rimes.

Minsitrul și-a justificat astăzi decizia la audierile din comisia de cultură a parlamentului: „Aici s-a creat o confuzie. Eu am invitat-o să fie promotor al unui eveniment. Haideţi să clarificăm un lucru! … vor veni tinerii pentru a face un tur gratuit, cum vom oferi noi (…). Dânsa, ca promotor, ne va ajuta să aducem tinerii la eveniment, iar acolo muzeografii profesionişti vor prezenta tinerilor opera lui Brâncuşi expusă la Muzeul Național de Artă a României (MNAR). Promotor de eveniment nu este egal specialist. (…) Nu am vrut să asociem acest eveniment cultural cu o persoană care să nu aibă legătură cu ceea ce înseamnă ‘decent’. Irina Rimes a avut în primul rând atuul de a fi un artist decent, un artist cu o muzică bună. Dânsa are versuri cu mesaj. În general, artiştii veniţi de peste Prut au versuri cu mesaj. Sunt artişti mai profunzi din punctul meu de vedere. Este o alegere potrivită pentru că impactul este cel pe care noi ni l-am dorit. Putem spune că impactul a fost peste aşteptările noastre”, a declarat el, citat de Agerpres.ro.

- Advertisement -

Ministrul liberal s-a certat cu deputatul ALDE Ştefan Băişanu pe această temă la audierile din comisie în ce privește nominalizarea pentru Ministerul Culturii.

„Să nu cumva ca oamenii care vor duce mai departe ideea de Mihai Eminescu, aşa cum aţi făcut cu Irina Rimes, să fie Salam sau Copilul Minune, sau cum Dumnezeu mai sunt, dintr-ăştia, pentru că ne faceţi de râs în faţa poporului român. Ce anume a stat la baza actului pe care l-aţi făcut atunci când aţi propus-o pe Irina Rimes să fie o portavoce pentru a lansa în spaţiul public românesc ideea de Brâncuşi şi întreaga sa operă culturală? (…) Un scriitor român a spus în felul următor, ca să vă lămuriţi în ce eroare sunteţi: ‘Beethoven nu poate fi cântat la muzicuţă’. Nu v-am cerut să-mi spuneţi cine este Irina Rimes”, a spus Băişanu.

Potrivit lui Gheorghiu, paralela senatorului a fost una „absolut nepotrivită”, ministrul propus pentru Cultură explicând că Irina Rimes „este un artist extrem de popular atât în Republica Moldova, cât şi în România, ea adunând pe Youtube peste 40 de milioane de vizualizări”.

- Advertisement -

Ministrul Gheorghiu a accentuat că „până acum, Ministerul Culturii nu a făcut în niciun an nimic, absolut nimic pe 19 februarie”, ziua de naștere a lui Constantin Brâncuși (19 februarie 1876 – 16 martie 1957).

Mai multe evenimente menite să aducă în atenţia publicului opera lui Constantin Brâncuşi vor fi organizate miercuri la Bucureşti şi Târgu Jiu, la împlinirea a 144 de ani de la naşterea sculptorului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Război în Ucraina. Separatiștii ruși, asalt cu mitraliere și tancuri pentru a compromite procesul de pace

* Acuză că Iliescu i-a ucis părinții! Valentin Ceaușescu, fiul dictatorului, se consideră victimă a Revoluției din 1989

* Coronavirusul duce România în grupa mondială a Cupei Davis și continuă să facă ravagii în China

* Aberațiile Elenei Udrea. Condamnarea ei „a fost un plan extern de schimbare a țării”. Altfel, ar fi fost „în topul politicienilor care conduc astăzi țara și chiar Europa”

* Haos în Dosarul 10 august. Soțul Giorgianei Hosu, un procuror de caz, a cerut ajutor de la o persoană anchetată. Celălalt procuror s-a pensionat

1 COMENTARIU

  1. nenorocit neam,….se zice ca acolo in mormant Brancusi s-ar fi rasucit cu curul la noi cand a vazut ce natie de rahat am ajuns!!!…noi nu-l meritam pe acest titan al sculpturi…ne-am batut joc de el incepand cu criminalul de sadoveanu!!!…da , banditul sadoveanu !!!…cand Maestrul ar fi vrut sa-si doneze operele ,s-a gasit o mana de bolsevici in frunte cu acest criminal Sadoveanu si gasca comunista refuzandu-i opera pe motiv „”” ca Brancusi e un reprezentant al burgheziei decadente”!!!!!!!…ba ,te crucesti cand auzi asa ceva,…si acum il mai facem inca odata de ras…ba mai mult i-a fost interzisa intrarea in tara si expunera lucrarilor inr-un muzeu pe teritoriul romaniei bolsevice…und emai pui ca statul asta de cacat si-a mai batut joc acum vreo trei ani de el,afacerea Cumintenia pamantului!!!…esecului statul roman …asa ca cititi-l in continuare pe sadoveanu,geo bogza,victor eftimiu,arghezi,…si alti bolsevici …care au distrus cultura romaneasca…apropo d e ce-l fac criminal pe sadoveanu??..uite aici..„Prezidiul Marii Adunării Naționale dă verdictul în 27 octombrie 1953. Sub semnăturile celebrilor ai statului de democrație populară, semnături din care se distinge cu claritate cea a lui Mihail Sadoveanu, pe înscrisul trimis de Direcția Tribunalelor Militare se pune următoarea rezoluție: . La 3 zile de la respingerea cererilor de comutare a pedepselor, adică în noaptea de 31 octombrie /1 noiembrie 1953, la Jilava , cei treisprezece condamnați la moarte au fost executați prin împușcare. Au fost împușcați: 2 ingineri, 3 studenți, 2 țărani, 3 muncitori, un medic, un jurist și un elev. Apartenența lor politică era următoarea: 7 legionari, 5 neîncadrați politic și un membru UTC, din 1948”.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -