Speriat că UE îi va tăia banii pe motiv de „dictatură”, Viktor Orban îi acuză pe popularii europeni de marxism

0
734
Viktor Orban
Viktor Orban

Viktor Orban, premierul Ungariei, a lansat un atac dur la adresa Partidului Popular European, cea mai mare familie politică din Parlamentul European. Formațiunea lui Orban, FIDESZ, a fost suspendată din acest grup din cauza derapajelor antidemocratice ale primului ministru maghiar.

Acesta atacă PPE din cauză că la viitorul Consiliu European de la finalul acestei săptămâni există posibilitatea să se ia decizia ca accesarea de fonduri europene, în viitoarea execuție bugetară a Uniunii (2021-2027), să fie condiționată de respectarea democrației și a funcționării statului de drept. O astfel de decizie ar reprezenta o lovitură pentru state ca Ungaria și Polonia care au mari probleme în ce privește aplicarea a acestor principii.

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat marţi Partidul Popular European (PPE) că are abordări marxiste şi le-a cerut conservatorilor europeni să revină la poziţii mai de dreapta în probleme precum migraţia sau politicile privind egalitatea de gen, el estimând că în prezent popularii, socialiştii, liberalii şi verzii europeni au abordări atât de asemănătoare încât alegătorii aproape că nu mai pot face deosebiri între ei, consemnează agenţiile MTI şi EFE, citate de Agerpres.ro.

”PPE era odată hotărât pro-democraţie, anticomunist, pro-piaţă liberă, antimarxist, pro-naţiune, pro-subsidiaritate, antibirocraţie, inspirat de creştinism, precum şi un reprezentant angajat şi devotat modelului familiei tradiţionale şi căsătoriei între un bărbat şi o femeie”, menţionează Viktor Orban într-o scrisoare transmisă liderilor PPE, postată pe Facebook de vicepreşedinta partidului său.

Dar acum ”totul s-a schimbat” şi ”în loc să acţionăm împotriva comunismului şi marxismului, care au lăsat o grea moştenire în Europa, noi îi elogiem pe Fidel Castro şi Karl Marx”, continuă el.

”Am renunţat la modelul de familie bazat pe căsătoria între o femeie şi un bărbat şi am căzut în braţele ideologiei de gen”, mai scrie premierul ungar în text, reproşând totodată PPE-ului că ”vede migraţia în masă ca soluţie a problemelor demografice” în loc să susţină natalitatea, iar pe ansamblul politicii europene ”consolidează birocraţia Bruxelles-ului” în detrimentul subsidiarităţii, conform Agerpres.ro.

Potrivit lui Viktor Orban, PPE ”se deplasează către stânga”, astfel încât alegătorii aproape că nu-i mai pot diferenţia pe populari de socialiştii, liberalii sau verzii europeni.

El mai cere o dezbatere internă în cadrul PPE asupra misiunii acestui partid politic european, remarcând faptul că la recentul Congres PPE de la Zagreb nu a existat o asemenea dezbatere, în schimb popularii europeni alegându-şi un preşedinte care ”a adus în PPE interesele şi conflictele interne poloneze”, referire la fostul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, în prezent preşedinte al PPE.

Partidul Fidesz a fost suspendat din PPE în martie anul trecut în urma controverselor privind statul de drept şi după ce guvernul ungar l-a acuzat într-o campanie pe preşedintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că sprijină un presupus plan de aducere a milioane de migranţi în UE.

Viktor Orban a sugerat recent că ar putea părăsi complet PPE pentru a forma un adevărat grup conservator în Parlamentul European împreună cu alte partide europene, precum formaţiunea italiană Liga, dar apoi a spus că doreşte mai degrabă să încerce să îndepărteze PPE de abordările de stânga, mesaj reluat în această scrisoare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Irina Rimes, aleasă ambasadoare Brâncuși pentru că „e un artist profund”. Scandal în parlament pe această temă

* Război în Ucraina. Separatiștii ruși, asalt cu mitraliere și tancuri pentru a compromite procesul de pace

* Acuză că Iliescu i-a ucis părinții! Valentin Ceaușescu, fiul dictatorului, se consideră victimă a Revoluției din 1989

* Coronavirusul duce România în grupa mondială a Cupei Davis și continuă să facă ravagii în China

* Aberațiile Elenei Udrea. Condamnarea ei „a fost un plan extern de schimbare a țării”. Altfel, ar fi fost „în topul politicienilor care conduc astăzi țara și chiar Europa”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here