Sondajul lunar efectuat de IMAS la comanda postului de radio Europa FM prezintă, pe luna septembrie, un tablou care confirmă dominația PNL, scăderea istorică a PSD sub 20%, dar și un recul al Alianței USR-PLUS. Deși au înregistrat creșteri în ultima lună, PMP și ALDE rămân sub pragul parlamentar de 5%, iar prezența lor în următorul legislativ devine tot mai incertă.
Românii au fost invitați de IMAS, în intervalul 7-23 septembrie, să răspundă la întrebarea cu cine ar vota dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminică.
PNL a fost preferat de 34,7% dintre votanți, înregistrându-se o creștere de 1,1% față de luna august. Este a treia lună consecutivă de creștere pentru liberali: iunie 33,0%, iulie 33,4%, august 33,6%, septembrie 34,7%.
Diferența dintre PNL și PSD depășește pentru prima dată 15%, ajungând la 15,1% (34,7 – 19,6).
Fotografia lunii septembrie
- PNL ……………… 34,7 ….. +1,1%
- PSD ……………… 19,6 ….. -1,2%
- USR-PLUS ……… 17,0 ….. -1,3%
- Pro România …… 9,5 ….. -1,1%
- UDMR …………….. 5,3 ….. -0,4%
- PMP ……………….. 4,5 ….. +0,4%
- ALDE ……………… 3,0 ….. +0,6%
PSD a revenit sub 20% din intențiile de vot după 9 luni
PSD este într-o scădere importantă, coborând din nou, după 9 luni, sub pragul de 20%. În septembrie, 19,6% dintre români au mai spus că ar vota PSD, față de august, când social-democrații obținuseră 20,8%. Precedenta lună în care PSD a avut sub 20% a fost în decembrie 2019 (atunci înregistraseră 18,5%).
Și Alianța USR-PLUS înregistrează o scădere. În septembrie, 17% dintre români au răspuns că ar vota această formațiune, față de 18,3% în luna august. Este cel mai scăzut scor din cele trei luni în care a fost măsurată de IMAS nou-formata Alianță USR-PLUS, pentru că în iulie se înregistrase 17,2%.
Pro România, partidul lui Victor Ponta, coboară la 9,5% în intențiile de vot pe luna septembrie. Un scor mai slab se obținuse doar în aprilie (8,2%). În august, Pro România obținuse 10,6% în sondajul IMAS.
Cel de-al cincilea partid care prinde, în acest moment, pragul electoral este UDMR. Maghiarii au obținut în septembrie 5,3%, în scădere față de august (5,7%) și de iulie (5,5%).
PMP încă mai trage nădejde că ar putea prinde pragul parlamentar. ALDE e foarte departe de țintă
Din restul partidelor, doar două mai pot emite pretenții la pragul parlamentar de 5%: PMP și ALDE. Partidele foștilor lideri ai Alianței DA, care a câștigat alegerile în 2004, sunt însă, de foarte mult timp, sub acest prag parlamentar.
PMP, partidul fondat de Traian Băsescu, a obținut în septembrie 4,5% din intențiile de vot ale românilor. Este o creștere față de august (4,1%) și iulie (3,9%), dar tot insuficientă pentru a intra în Parlament. E posibil ca, în perioada următoare, intrarea lui Băsescu în lupta pentru Primăria Bucureștiului să mai tracteze puțin partidul în sus.
ALDE, partidul-breloc al lui Călin Popescu Tăriceanu, e în continuare mult sub pragul electoral și nimic nu pare să-l resusciteze. La sondajul din septembrie a obținut 3% din intențiile de vot. E o creștere față de august – 2,4%, dar trebuie până în decembrie să mai convingă încă minimum 2% dintre români ca să prindă încă 4 ani călduți în fotoliile parlamentare.