marți, martie 19, 2024
AcasăNewsS-au "mișcat rotițele" anunțate de Klaus Iohannis: Giorgiana Hosu a demisionat de...

S-au „mișcat rotițele” anunțate de Klaus Iohannis: Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT după ce soțul ei a fost condamnat pentru corupție

-

Giorgiana Hosu, procurorul-șef al DIICOT, a demisionat joi după ce soțul său, Dan Hosu, a fost condamnat, în cursul aceleiași zile, pentru corupție. Demisia i-a fost acceptată imediat de ministrul Justiției, iar instituția va fi condusă provizoriu de adjuncta Oana Pâțu. Se încheie astfel o perioadă neagră din istoria parchetului Anti-Mafia.

Situația în care s-a ajuns este absolut stânjenitoare pentru România și putea fi evitată cu ușurință. Giorgiana Hosu a primit aviz negativ de la secția de Procurori a Consiliului Suprem al Magistraturii anul trecut, înainte de a fi numită în funcție. Președintele Iohannis și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, au insistat, totuși, s-o pună în funcție, deși erau cunoscute problemele din tribunal ale soțului acesteia.

Miercuri, cu o zi înaintea pronunțării sentinței în cazul lui Dan Hosu în Dosarul „Carpatica”, preşedintele Klaus Iohannis a dat de înțeles, într-o conferinţă de presă, că o eventuală condamnare a acestuia va duce la revocarea soției lui de la șefia DIICOT. „Dacă apare o condamnare, cu siguranță nu va rămâne fără urmări! În acest scenariu, nu voi sta să aștept să miște alții rotițele”, a spus Klaus Iohannis.

În fața unei asemenea declarații, Giorgiana Hosu nu avea de ales: „a mișcat” ea „rotițele”, dându-și demisia. Sau poate că le-a „mișcat” ministrul Predoiu, cel care a chemat-o la minister și a avut o discuție cu ea.

- Advertisement -

Sub bagheta Giorgianei Hosu, DIICOT n-a mai făcut dosare marilor clanuri mafiote și a clasat cauza represiunii din 10 august 2018

În scurtul mandat al Giorgianei Hosu, DIICOT a intrat în paralizie. Șefa instituției a avut o contribuție la clasarea inițială a dosarului represiunii din 10 august 2018, pe care l-a redeschis la presiunile opiniei publice. Nu s-au mai instrumentat dosare complicate, care vizează marile clanuri mafiote și rețelele transfrontaliere. Nemulțumiți, procurorii din instituție au început să plece și să vorbească în presă. Așa s-a aflat că directiva, de la nivelul conducerii, este să se facă dosare mici, cu câțiva infractori, lăsându-le deoparte pe cele grele.

Fostul polițist Dan Hosu, soțul Giorgianei Hosu, a fost, în final, condamnat joi, 24 septembrie 2020, la 3 ani de închisoare cu suspendare de către Tribunalul București. Sentința nu e definitivă și poate fi atacată, dar chiar și așa imaginea DIICOT este foarte grav afectată.

Tribunalul l-a condamnat pe Dan Hosu pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea de informații care nu sunt publice. Decizia Curții Constituționale din 2018 de a elimina din procese probele obținute de SRI prin mandatele de siguranță națională l-a salvat și pe Hosu – la fel ca pe nenumărați alții trimiși în judecată de DNA – de o condamnare mai serioasă, pentru corupție. El era acuzat și de trafic de influență și de dare de mită, dar decizia CCR de acum doi ani a făcut ca instanța să anuleze probele.

- Advertisement -

Joi seara, la câteva ore după condamnarea soțului său, Giorgiana Hosu și-a dat demisia. Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a acceptat-o subliniind că e mulțumit de activitatea ei și că n-are ce să îi reproșeze.

Comunicatul Ministerului Justiției

„Ministrul Justiţiei a avut astăzi o întrevedere cu doamna Elena Giorgiana Hosu, Procuror Şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și doamna Oana Daniela Pâțu, Procurorul Şef Adjunct al Direcției.

În cadrul întrevederii, Ministrul Justiției a fost informat de doamna Elena Giorgiana Hosu de decizia sa de a demisiona din funcția de Procuror Șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum și despre faptul că decizia a fost deîndată înaintată de dna Procuror Șef al Direcției către CSM Secția pentru Procurori.

Demisia procurorului şef DIICOT a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile.

Conducerea DIICOT va fi asigurată în continuare de către Procurorul Şef Adjunct DIICOT, Oana Daniela Pâțu, în conformitate cu prevederile legale.

Ministrul Justiţiei va susţine în continuare activitatea DIICOT, în limita competenţelor sale, solicitând tuturor procurorilor să îşi continue fără oprire sau rezerve activităţile profesionale din cadrul dosarelor pe care le instrumentează.

Activitatea DIICOT este de o importanţă crucială în combaterea criminalităţii. Ministrul Justiţiei îşi exprimă încrederea în procurorii DIICOT că vor continua cu rezultate palpabile nobila misiune pe care şi-au asumat-o“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -