Marea vaccinare împotriva Covid-19 începe azi, 27 decembrie 2020, simultan în toate țările Uniunii Europene. Agenția Europeană a Medicamentului și producătorul BioNTech-Pfizer au publicat ultimele detalii despre vaccin: prospectul cu instrucțiuni și substanțele conținute, dar și numele comercial sub care va putea fi găsit de acum înainte.
Printre țările unde duminică se vor face primele vaccinări anti-Covid se numără și România. În țara noastră, operațiunea va începe duminică în 10 spitale Covid din prima linie, unde se află majoritatea pacienților, precum Institutul “Matei Balș” și spitalele de boli infecțioase “Victor Babeș” din București și Timișoara.
În Uniunea Europeană, inclusiv în România, vaccinarea este gratuită și opțională. Se vaccinează doar cei care vor și pot să facă acest lucru.
Vaccinul produs de BioNTech-Pfizer se numește Comirnaty în Uniunea Europeană
Conform protocolului, prima categorie de risc imunizată o reprezintă cadrele medicale. A doua categorie de risc cuprinde persoanele peste 65 de ani, dar și numeroase alte persoane cum ar fi bolnavii cu comorbidități în Covid-19 și cei care practică meserii unde se pot infecta foarte ușor la serviciu (cum ar fi funcționarii care lucrează cu publicul). Cea de-a treia categorie, la care se va ajunge cu vaccinarea, foarte probabil, spre sfârșitul primăverii sau chiar în vară, este restul populației sănătoase între 16-65 de ani.
Vaccinul BioNTech-Pfizer se numește Comirnaty în Uniunea Europeană. Potrivit prospectului, se recomandă neadministrarea serului pentru cei care sunt alergici la oricare dintre substanțele componente.
De asemenea, trebuie consultat medicul în câteva alte situații. Dacă persoana vizată pentru vaccin:
– a avut vreodată reacții alergice severe sau probleme de respirație după orice alt vaccin,
– a leșinat după injecții făcute cu ac,
– are o boală gravă sau infecție cu febră mare,
– are probleme cu coagularea sângelui, îi apar vânătăi repede sau folosește medicamente care previn cheagurile de sânge,
– are sistemul imunitar slăbit din cauza unei boli sau a unui tratament.
O doză de vaccin are 0,3 mililitri de ser, dar substanța activă, care este ARNm COVID-19, este de doar 30 de micrograme
Vaccinul BioNTech-Pfizer se administrează în două doze de câte 0,3 mililitri, în mușchi, în umăr, la interval de 21 de zile. În acest timp, persoana respectivă trebuie să se ferească în continuare și să-și ia măsurile de precauție pentru a evita infectarea cu Sars-CoV-2, deoarece răspunsul imun al organismului devine puternic și deplin abia la circa o săptămână după al doilea vaccin, deci la o lună după prima injecție.
Reacțiile adverse cel mai des întâlnite după administrare, și care durează, de obicei, cel mult 1-2 zile, sunt durerile de cap, oboseala, durerile musculare. Până acum, după milioane de oameni vaccinați în Marea Britanie, SUA și Canada, s-au consemnat doar 8 cazuri de persoane care au avut reacții adverse mai serioase. La nimeni nu au fost efecte mai lungi de 2-3 zile.
Substanțele conținute de vaccinul BioNTech-Pfizer:
- ARNm COVID-19 (30 micrograme ARNm după diluare) – substanța activă;
- ((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315);
- 2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159);
- 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC);
- colesterol;
- clorură de potasiu;
- dihidrogenofosfat de potasiu;
- clorură de sodiu;
- fosfat disodic dihidrat;
- sucroză;
- apă pentru preparate injectabile.