Avocata poporului PSD regretă. Renate Weber: “N-am bază legală să contest la Curtea Constituțională” măsurarea temperaturii oamenilor la intrarea în clădiri

3
4280

Renate Weber, avocatul poporului, a constatat cu regret, la emisiunea “În fața ța”, difuzată la Digi 24, că nu are o bază legală pentru a reclama la Curtea Constituțională decizia de a fi luată temperatura oamenilor care intră în spații închise.

Cunoscută ca fiind “avocatul poporului PSD” pentru jocurile dubioase – și, uneori, chiar scandaloase – făcute în favoarea fostei coaliții de guvernare, Renate Weber a lăsat însă clar de înțeles că nu e de acord cu trierea epidemiologică.

Renate Weber regretă că nu poate ataca la Curtea Constituțională măsura triajului epidemiologic elementar la intrarea în clădiri

„Problema cea mai mare, cred eu, este în legătură cu consecințele pe care le are constatarea unei anumite temperaturi”, a comentat Weber, care a oferit argumente contra ideii de a verifica temperatura oamenilor.

Ea a ignorat și contextul: aplicată în toate țările, aceasta este o măsură elementară de triere a oamenilor care ar putea fi bolnavi de Covid-19.

Virusul este foarte contagios, iar un om bolnav într-un spațiu închis ar putea infecta rapid zeci de alte persoane.

Prima oară, măsura trierii oamenilor care intră în spații publice închise – școli, spitale, tribunale, magazine etc – a fost aplicată în Coreea de Sud, Japonia, Taiwan și Singapore. Aceste țări au stăpânit și cel mai bine epidemia, reușind s-o domolească înainte să-și ia avânt.

Avocatul poporului PSD s-a străduit să ofere argumente împotriva ideii de a verifica temperatura oamenilor

Ceea ce a fost normal în țările dezvoltate din Asia și se aplică în Occident a devenit însă, în România, subiect de teorii ale conspirației.

Profitând de nivelul de educație foarte scăzut al unei pături largi a populației, PSD și propaganda rusă au bombardat cu pseudoargumente opinia publică: termoscanerele ar implanta, de fapt, un cip sau un cod de bare sub piele, ar radia creierul și câte și mai câte.

S-a avansat chiar ideea că numai un doctor sau o asistentă ar fi îndreptățiți să mânuiască termomentrul.

Renate Weber nu putea coborî până la acest discurs, dar a încercat să sprijine, după puteri, valul pe care PSD se străduiește să-l ridice împotriva măsurilor de prevenție în fața epidemiei.

“Am primit inclusiv petiții de la medici

Discursul a fost o combinație de populism, argumente lacrimogene și aparență legală. „Am primit inclusiv petiții de la medici care mi-au semnalat acest lucru, am primit inclusiv pe WhatsApp, spunând că această scanare a temperaturii e un act medical care nu trebuie făcut fără consimțământul persoanei. Aici s-a pus de fapt problema, că legea sănătății vorbește foarte mult la noi de consimțământul persoanei. Și la fel Convenția de la Oviedo, care a fost tot timpul invocată”, a pretins Renate Weber.

Aceasta a recurs și la argumente emoționale, încercând să atingă o pătură a populației specială, copiii, adolescenții și părinții acestora. „Elevii aceia, dacă vor fi excluși, dacă nu vor fi primiți în sala de examen, strict pentru că au avut în dimineața aceea 37,4 grade, o fi normal? Adică, din punctul acesta de vedere, eu cred că trebuie să ne gândim un pic mai bine. Consecințele, mai ales, sunt cele care mă pun pe mine pe gânduri și-mi dau o stare nu neapărat de bine”, a obiectat Weber.

N-a pomenit despre motivele și beneficiile măsurii și nici despre faptul că proprietarii magazinelor au dreptul să-și selecteze clienții

Ea n-a scos niciun cuvânt despre faptul că, spre exemplu, magazinele sunt spații private, unde proprietarii au dreptul să-și aleagă clienții.

Legea nu-l poate obliga pe patron să se expună atât pe el, cât și pe angajați și pe ceilalți clienți la îmbolnăvire doar pentru că o persoană refuză să poarte mască de protecție sau să se supună unui triaj epidemiologic elementar.

Tocmai acesta este regretul avocatei poporului, care a constatat că “n-am bază legală” să atace la Curtea Constituțională această măsură.

Weber a omis și să spună că beneficiile acestor operațiuni sunt mult mai mari, comparativ cu “efortul” de a lăsa pe cineva să-ți măsoare temperatura sau de a purta o mască de protecție banală.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. Ce sa mai contesti,cucoana s-a vazut ca nu a fost ceva legal,ci o facatura prost regizata si care va fi cu siguranta taxata de conducerea magazinului la tribunal..Dar dta ,fiind avocata diavolului ,a hotilor,normal ca regreti ca nu poti sa mai distrugi putin democratia,ofuscata pe tot ce este democratie occidentala…ofuscata nu pe degeaba,ci platita pentru asta,si din banii nostri,ai fraierilor si din bani de la Putin,Xiping..😝😡.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here