Încercarea de a reveni, după 30 de ani, la sistemul comunist de fixare a prețurilor la carburanți de către Guvern s-a soldat, din nou, cu un eșec usturător în Ungaria, unde premierul Viktor Orban a fost nevoit să renunțe la măsură din cauza crizei create în benzinării. Începând de marți, Guvernul de la Budapesta a pus capăt mercurialului după un an în care penuria și panica printre consumatori au fost cuvintele de ordine.
Regimul Orban nu și-a acceptat eroarea, spunându-le maghiarilor că de vină este Uniunea Europeană, care a blocat importurile de țiței din Rusia. Este o minciună, pentru că dispariția carburanților din benzinării a început odată cu aplicarea ordonanței de plafonare a prețurilor și nu după ce s-a decis la nivelul UE sancționarea Rusiei.
Prețul plafonat arbitrar de Guvern a generat o criză majoră în aprovizionare, exact ca pe vremea comunismului. Combustibilul a dispărut din sute de benzinării. Regimul Orban a încercat diverse manevre, toate de natură populistă, încercând să direcționeze nemulțumirea populației către alte direcții. Astă-vară, spre exemplu, s-a invocat un presupus aflux masiv al locuitorilor din țările vecine, care traversau granița și făceau plinul în Ungaria. Guvernul Orban a dispus ca prețul plafonat să le fie aplicat doar cetățenilor maghiari, străinii urmând să aibă alt tarif pentru aprovizionare, deoarece din cauza lor s-ar fi produs criza.
Numai că nici această soluție n-a dat roade, iar cozile la benzinării și panica printre posesorii de autoturisme care nu găseau combustibul s-au menținut.
Gergely Gulyas, reprezentant al cabinetului premierului Viktor Orban, a informat marți seara că s-a renunțat la plafonul de preț pentru benzină. Prețul plafonat era de 480 de forinți (5,76 lei) pentru litrul de benzină, cu aproximativ un leu mai ieftin decât este acum în România (unde se aplică o subvenție de 50 de bani/litru). În același timp, acest combustibil mai ieftin în teorie era foarte greu de găsit.
Gergely Gulyas a trebuit să facă „treaba murdară” a lui Viktor Orban, adevăratul vinovat pentru criza în care a intrat Ungaria. Premierul și-a trimis aghiotantul să facă anunțul echivalent cu recunoașterea eșecului. Gulyas a subliniat că sancțiunile UE împotriva Rusiei, care au intrat în vigoare din 5 decembrie, sunt de vină pentru renunțarea la prețurile plafonate. Criza acută de carburanți este însă veche de cel puțin câteva săptămâni, în timp ce problemele cu aprovizionarea au tot crescut începând de astă-primăvară.
De acum înainte, prețul la pompă în Ungaria este, pentru toată lumea, de 641 de forinți litrul de benzină 95 (7,7 lei) și 699 de forinți litrul de motorină normală (8,39 lei).
În România, Guvernul PSD-PNL a dat insistent târcoale ideii de a plafona prețurile la diverse produse, la alimente sau carburanți. O astfel de măsură luată în septembrie, plafonarea prețului pentru lemnul de foc la 400 de lei/metrul cub, a generat instantaneu o criză de proporții și înflorirea bișniței.
În ultimele luni, diverși vectori de comunicare din PSD și PNL au mai testat reacția publicului la ideea unei plafonări a prețului la alimentele de bază și chiar la carburanți.