Avertismentul unui agent secret: „Putin gândește cu 10 pași înaintea Vestului“

0
2843
Vladimir Putin
Vladimir Putin

Un fost agent al MI5 a declarat că Putin este cu 10 pași în fața Occidentului. Avertismentul său e confirmat de realitate.

Tom Marcus a petrecut un deceniu lucrând la combaterea amenințărilor Rusiei, Chinei, IRA și islamiștilor la adresa securității Marii Britanii și consideră că agenții Kremlinului sunt cei mai duri inamici.

Fostul ofițer britanic a contribuit la prinderea unui agent rus în vârstă care reușise „să îmbrobodească” o blondă frumușică, o studentă la vreo 20 de ani care avea mari probleme cu banii, să seducă un inginer implicat într-un proiect tehnologic ultrasecret. Rusul, denumit „Dirty Boot” („Gheată murdară”) de MI5, aflase că englezoaica avea datorii mari și i-a promis că i le va achita pe toate și îi va oferi o viață nouă la Moscova.

Ceva mai târziu, cei de la MI5 l-au prins pe spionul rus cu documente secrete ascunse în chiloți, după ce Marcus și colegii săi au filat schimbul făcut cu tânăra, într-o benzinărie de lângă Wisley, Surrey. Rusul a fost deportat a doua zi dimineață, iar fata, supranumită de contraspionajul britanic „Hungry Worm” („Viermele flămând”), a evitat condamnarea la închisoare după ce a turnat tot ce știa despre „Dirty Boot”.

Hârtiile ascunse în chiloți

În cartea pe care a scris-o, „Soldier Spy”, Tom Marcus a povestit cum era filat „Dirty Boot” de fiecare dată când mașina lui, un Mercedes S-Class cu număr de corp diplomatic, părăsea clădirea ambasadei ruse.

Rusul pusese la cale o capcană prin care studenta să fure și să-i livreze planurile pe care Kremlinul le putea folosi pentru a-și spori capacitățile militare. Vitima, al cărei nume nu a fost dat publicității, a căzut în plasă.

Marcus a relatat cum a gonit cu 225 de kilometri pe oră de la Londra la Wisley Gardens, unde rusul și sursa lui urmau să se întâlnească. Țintele se aflau în două taxiuri și, dintr-o dată, mașinile au oprit într-o benzinărie. Agentul britanic a povestit: „Îi știam. Urma să aibă loc predarea dosarului. Unul dintre cei mai experimentați membri ai echipei noastre, un veteran cu 30 de ani vechime, a observat că tricoul rusului era ridicat la spate. Nu era așa când a intrat în benzinărie. Își băgase documentul în chiloți și uitase să-și aranjeze ținuta. Era timpul să-l oprim.”

Taxiul în care se afla rusul a fost lăsat să meargă o vreme, până când urma să fie blocat într-o ambuscadă pregătită din timp, iar o echipă de poliție cu un câine antrenat pentru depistarea drogurilor a fost trimisă să-l intercepteze. „A fost o tactică gândită pentru a da Guvernului o poveste plauzibilă care să-i permită evitarea unui război al cuvintelor după ce l-am expulzat din țară pe ‘diplomatul’ rus”, a explicat autorul cărții.

Dar n-a ieșit așa cum anticipa echipa de intercepție: „‘Dirty Boot’ a fost încătușat după ce la percheziție unul dintre ofițeri a scos mai multe hârtii din pantalonii lui. ‘Hungry Worm’ și șoferul său au fost și ei arestați.”

„A doua zi dimineață, am fost informați că ‘Dirty Boot’, spionul rus camuflat în diplomat, fusese deja escortat la aeroport și părăsise țara. ‘Hungry Worm’, blonda pe care el o convinsese cu bani și o viață nouă la Moscova, încă se afla în custodie și mai mult decât atât, nu va face închisoare fiindcă a oferit toate informațiile despre rus și despre cum a contactat-o acesta”, a scris Marcus.

„Cât despre bietul inginer care a fost atras într-o dezvăluire de informații secrete, acesta a rămas complet nedumerit că iubita lui a dispărut brusc. Nu i s-a spus niciodată că unul dintre documentele lui i-a fost furat de sub nas și era cât pe ce să ajungă la Moscova”, a încheiat agentul britanic.

Putin a primit o palmă grea, dar pregătește altceva

Acest caz a contribuit anul trecut la expulzarea a peste 100 de agenți ai Moscovei din țările vestice, ca răspuns la atacul cu agentul neurotoxic Noviciok de la Salisbury, orchestrat de serviciile secrete ruse. Într-o reacție fără precedent de la încheierea Războiului Rece, Statele Unite au expulzat 60 de oficiali ruși și au închis consulatul rus din Seattle, iar Londra a trimis acasă 23 de ruși suspectați de spionaj după tentativa eșuată de asasinat asupra lui Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia.

Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Theresa May, a spus atunci că rețeaua de spioni a lui Putin a fost anihilată. Dar Tom Marcus, considerat unul dintre cei mai buni „vânători de spioni” din cadrul MI5, spune că președintele rus plănuise deja următoarele acțiuni.

„Aș zice că Putin a anticipat deja această mișcare, el provine din serviciile de informații, deci gândește cu zece pași înainte, întotdeauna merge pe ‘dar dacă?'”, a spus agentul britanic, adăugând că președintele rus nu va sta cu mâinile în sân și își va reface rețeaua de spionaj.

Citește mai mult pe Politiknews.ro!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Băsescu despre finala Iohannis-Dăncilă: „Eşti Steaua din 1986, ai meci cu Foresta Fălticeni şi îi dai 7-0; nu te acoperi de glorie”

* Iliescu e șocat că a rămas fără sinecură: „E o porcărie inadmisibilă! Renunțăm la Revoluția română, la studierea ei?!”

*„Kovesi al Columbiei”, lichidat în plină stradă. Procurorul era expert în lupta contra crimei organizate

* Profitorii Revoluției urlă la Orban să le dea Institutul înapoi! Voican și Roman nu pot trăi fără sinecura iliesciană

* Spitalul Floreasca, o cloacă PSD-istă. Salvarea corupților, misiunea principală a instituției medicale

* Iliescu și Voican, căpușele revoluției, deratizate de Guvernul Orban! Institutul sinecură a fost desființat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here