Radu Mazăre a fost condamnat vineri la 9 ani și 10 luni ani de închisoare, de un complet de la Înalta Curte, în primă instanță, în dosarul „Polaris”. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.
Alături de Radu Mazăre, în acelaşi dosar, sunt judecaţi fostul deputat Eduard Martin (PSD), acţionar la compania SC Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.
Dosarul a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie în decembrie 2015.
Potrivit DNA, în perioada 2006–2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste două milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei (adică, în total, peste 1,5 milioane de euro), de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
Sumele de bani ar fi fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societăților respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât și prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel.
Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ștefan către reprezentanții societăților respective și a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea și firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani, mai acuză DNA.
Procurorii mai spun şi că, în perioada 2008-2014, fostul edil, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la SC Polaris M Holding SRL., al cărei asociat și administrator ar fi fost inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.
În anul 2008, între SC Polaris M Holding SRL și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.
Conform DNA, şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între SC Polaris M Holding SRL și aceeași firmă controlată de inculpații Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei.
Ca urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanța un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei (circa 45 de milioane de euro), din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului.
Mazăre a mai luat 9 ani. Definitiv!
Radu Mazăre mai are o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare, primită în luna februarie a acestui an, alături de alte sentințe definitive în dosarul retrocedării plajelor din Constanța și Mamaia, astfel:
- Radu Mazăre – 9 ani
- Nicușor Constantinescu – 5 ani
- Cristian Borcea – 5 ani
- Dragoș Săvulescu – 5 ani și 6 luni.
Toate pedepsele pronunțate de completul de 3 judecători de la Înalta Curte (Ionuţ Matei, Ioana Bogdan, Alina Ioana Ilie) sunt cu executare, spre deosebire de cele hotărâte de Curtea de Apel în primă instanță. Atunci, Mazăre luase 4 ani cu suspendare, Constantinescu – 3 ani cu suspendare, iar Borcea fusese achitat.
Există însă diferențe majore între cei patru, în privința executării pedepsei:
- Radu Mazăre – se bronzează liniștit în Madagascar (pe o plajă, probabil, retrocedată legal!), dar condamnarea îl va ține în permanentă stare de alertă, iar de granițele României nu se va putea apropia fără a fi arestat.
- Nicușor Constantinescu – se află deja după gratii, executând o altă pedeapsă.
- Cristian Borcea – s-a întors în penitenciar, după 7 luni de la eliberarea condiționată de la o altă condamnare, în alt dosar. Pelinel va suspina din nou după Borcea al ei.
- Dragoș Săvulescu – a fugit din timp, ca și Mazăre, astfel încât deocamdată ne salută de pe o plajă de lux din California.
În dosarul retrocedării plajelor, prejudiciul a fost calculat la 114 milioane de euro. În afara celor trei personaje menționate, în dosar mai sunt acuzați 10 funcționari din Primăria Constanța.
Radu Mazăre a fugit în Madagascar în decembrie 2017, unde a cerut azil politic.
Avem Justiţie? hm!