AUR primește un croșeu năprasnic de la Biserica Ortodoxă Română: „Amestecarea nătângă a religiei cu politica a făcut deja prea multe victime”

2
1434
Vasile Bănescu

Biserica Ortodoxă Română (BOR) respinge orice asociere cu AUR, partidul care a încercat să folosească simbolurile religioase pentru a atrage voturi. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune într-un comunicat că amestecarea politicii cu religia „a făcut deja prea multe victime”. Comunicatul vine la câteva zile după ce în spațiul public au apărut informații că membri ai BOR susțin demersurile partidului de extremă dreapta.

În comunicat, Vasile Bănescu vorbește despre:

 • „speculaţii referitoare la cripto-alianţe ale unei formaţiuni politice şi grupuscule «ortodoxe» cu Biserica”;
 • „excesul din discursul politic naţional pe anumite teme”;
 • „entităţi politice care-i parazitează prestigiul şi îşi asociază din proprie şi impură iniţiativă numele trecător cu numele veşnic al Bisericii”;
 • „confundarea programatică a (ultra)naţionalismului zgomotos exacerbat şi grav compromis ideologic cu patriotismul luminat”;
 • „confiscarea populistă a nobilelor teme creştin-conservatoare, rupte xenofob & filetist de contextul spiritual al Europei”;
 • „compromit aceste fundamentale teme”;
 • „Biserica dezavuează orice formă de exces”.

Concluzia lui Vasile Bănescu: „Nimic nu e mai străin creştinismului real şi Bisericii autentice decât instrumentalizarea credinţei şi a simbolurilor sale în cheie politică, orice culoare ar avea aceasta şi oricât de seducător ar suna vocea sirenelor ei”.

Comunicatul Bisericii Ortodoxe Române, transmis de purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu

„Întrucât în ultimele zile au apărut în presă speculații referitoare la cripto-alianțe ale unei formațiuni politice și grupuscule «ortodoxe» cu Biserica, care ar gira astfel formule ale excesului din discursul politic național pe anumite teme, întrucât s-a solicitat public un punct de vedere și o lămurire a poziționării Bisericii față de entități politice care îi parazitează prestigiul și își asociază din proprie și impură inițiativă numele trecător cu numele veșnic al Bisericii, vă rog să primiți următoarele precizări:

Nimic nu e mai străin creștinismului real și Bisericii autentice decât instrumentalizarea credinței și a simbolurilor sale în cheie politică, orice culoare ar avea aceasta și oricât de seducător ar suna vocea sirenelor ei.

«Cele ale lui Dumnezeu» sunt, prin firea lor, și așa trebuie să rămână, precum a spus Însuși Hristos, deplin separate de «cele ale Cezarului». Ispita unirii lor conduce inevitabil la edulcorarea religiei și la butaforizarea politicii, ambele efecte fiind profund dăunătoare sănătății organismului social. Amestecarea lor nătângă a făcut deja prea multe victime în istorie, inclusiv în cea românească, și orice încercare de transgresare a graniței dintre ele s-a dovedit constant sortită eșecului moral și toxicului exces populist.

Cei ce îngână în lungi litanii politicianiste numele lui Dumnezeu, al țării și al Bisericii ne pot face tuturor un imens serviciu, imposibil de ignorat în posteritate, slujindu-se onest de arhisuficientul instrumentar politic democratic, evitând atent luarea în deșert a numelui Domnului, cultivând decent memoria adevăraților eroi, urmând în toate pilda oamenilor exemplari care prin jertfă de sine au creat România modernă, călcând cu sfială pragul bisericii și evitând, pe cât posibil, «fluieratul» în ea.

Confundarea programatică a (ultra)naționalismului zgomotos exacerbat și grav compromis ideologic cu patriotismul luminat și echilibrat de credința în valorile fidelității religioase, culturale și spirituale ale propriului popor, confiscarea populistă a nobilelor teme creștin-conservatoare rupte xenofob & filetist de contextul spiritual al Europei, nu fac decât să compromită aceste fundamentale teme, motiv pentru care Biserica dezavuează orice formă de exces apărută în marginea lor.

Biserica propovăduiește îndumnezeirea omului prin «urmarea lui Hristos» și clarificarea sa morală prin asimilarea mesajului curat al Evangheliei, nu «rinocerizarea» omului prin pervertire ideologică, denunțată lucid de toate spiritele mari și oneste care au reflectat la acest grav fenomen din modernitatea noastră târzie, traumatizată de două cumplite totalitarisme, ambele de sorginte socialistă și purtând masca binelui, ambele adversare ale autenticei credințe în Dumnezeu și ale realei libertății ca rod al acesteia.

Vasile Bănescu

Biroul de Presă al Patriarhiei Române”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Minciunile lui George Simion i-au șocat până și pe suveraniștii europeni, care l-au dat afară din hotel. Liderul AUR pretindea că a semnat un document la care n-a avut acces!

Vîntu îl face praf pe Călin Georgescu: “Dobitocul ăla nu are cunoştinţe elementare”

* Scandal uriaș în USR. Cioloș amenință cu demisia și cu reînființarea PLUS, Barna îi răspunde dur: „Să arunci partidul în aer acum e iresponsabil“

Orban către Cîțu: „Băi, nesimțitule!”. În ședința solemnă a Parlamentului, la 15 ani de la aderarea României la UE, Cîțu le-a dat cuvântul Dianei Șoșoacă și la 3 AUR-iști, nu și lui Orban

Arșinel era director deși lua pensie de handicap de gradul 2, care presupune „pierderea totală a capacității de muncă”!

Aristotel Căncescu – 7 ani și 10 luni de închisoare, pentru corupție. Sentință definitivă, fostul baron liberal e deja în arest

Încă o condamnare pentru Mazăre și Strutinsky: câte 5 ani pentru fapte de corupție. Au de plătit și aproape 7 milioane de lei

Prostie bubuitoare: PNL-ista Violeta Vijulie crede că, la 95 de ani, regina Marii Britanii bea zilnic 5-6 „cupe de vin românesc”, care are „energii pozitive nemaiîntâlnite”, datorită „solului binecuvântat”! Prințul Charles a învățat-o să tragă la măsea!!!

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (79) / „Iliescu şi Militaru or să ne termine!”

2 COMENTARII

 1. Da’ când preotul îi cânta lui Dragnea „Vrednic este”, nu era tot un amestec al bisericii în politică? Dar când, înaintea alegerilor, preoții îndemnau enoriașii să voteze cu PSD? Asta ca să nu ne ducem prea mult în trecut, în „Epoca de Aur”.

 2. BOR putea sa respinga si asocierea cu prostia, recte Teodosie. Au omorit oameni indemnind oamenii la nevaccinare. BOR putea sa-l opreasca pe Teodosie daca voia. Cu sanctiuni dure nu formale. Insa ”ticalosii nostri”… sunt ai nostri.
  Nu am auzit ca BOR sa recunoasca vreo greseala desi marturisirea unei greseli e la mare cinste in BOR. Dar numai pentru cei de jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here