Premierul desemnat, Ludovic Orban, are marți și miercuri ultima rundă de negocieri cu partidele parlamentare care au susținut moțiunea de cenzură. Orban se întâlnește marți cu ALDE, PMP, UDMR și USR, iar miercuri va avea o ultimă discuție cu Pro România.
Premierul desemnat a declarat că, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare va avea loc votul pentru învestirea Guvernului. Până atunci, trebuie să convingă partidele din Opoziție să susțină Guvernul.
Conform unor surse citate de Digi24.ro, USR îi va solicita astăzi lui Ludovic Orban angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi și pe abrogarea recursului compensatoriu, în cazul în care Guvernul său va fi învestit.
Condiţia aceasta nu mai este atât de dură precum cele enunţate de Dan Barna cu doar o zi înainte. Să fie ea semnul că liderii PNL şi USR au „dat la pace” pentru a ajuta la votarea Guvernului Orban în Parlament? E de aşteptat reacţia liberalilor faţă de condiţia pusă de USR, dar pare că Orban şi Barna au dezgheţat relaţia ce părea să rupă coaliţia Opoziţiei.
Liderul USR s-a văzut nevoit să ia în calcul valul de susţinere pentru un Guvern al Opoziţiei în orice condiţii – ca singură soluţie de a scoate PSD de la putere – manifestat de o parte însemnată a propriului electorat.
„Simt că Tăriceanu, Kelemen și Ponta și-au impus voința”
În schimb, Eugen Tomac, președintele PMP, a ieșit nemulțumit marți de la negocierile cu PNL și a declarat că Ludovic Orban și-a schimbat poziția față de săptămâna trecută și vrea guvern monocolor. Întâlnirea de marți dintre Tomac și Orban a durat fix un minut.
”Dl Orban a fost la grupul parlamentar PMP săptămâna trecută și le-a spus colegilor că viitorul guvern va fi făcut și împreună cu PMP. Simt că Tăriceanu, Kelemen și Ponta și-au impus voința. Eu voi consulta partidul și apoi vom anunța cum votăm”, a spus Tomac.
Întrebat de ziariști dacă PMP va vota sau nu guvernul Orban în Parlament, Eugen Tomac a spus: ”Noi am cerut un minister al reintegrării și OUG pentru alegerea primarilor în două tururi. Am înțeles că Ludovic Orban nu vrea să înființeze ministerul, nu vrea OUG cu două tururi. Dar faptul că Tăriceanu și Ponta reușesc să traseze PNL-ului agenda mă obligă să merg la partid să-mi consult colegii”.
Tăriceanu susţine Guvern PNL fără aliaţi
Înainte de negocierile Orban-Tomac, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a spus că cea mai bună formulă pentru ieşirea din criza politică actuală este cea a unui guvern monocolor, lucru convenit şi în discuţiile avute cu premierul desemnat, liderul PNL Ludovic Orban.
„PNL nu cred că poate să discute cu noi una şi cu Pro România sau cu PMP, cu alte partide altceva. Deci, acest lucru exclude, practic, intrarea altor partide la guvernare. Vreau să fiu bine înţeles de la bun început – cred că ALDE a fost singurul care a spus clar şi fără echivoc că nu dorim să intrăm la guvernare. Sigur că intrarea unor alte partide ar bulversa, aş spune, o anumită logică simplă, s-ar transforma dintr-un guvern monocolor într-un guvern de coaliţie, de largă coaliţie, şi mi se pare că mai degrabă ar reflecta dorinţa unora de a prinde nişte poziţii în structurile de conducere. Eu nu folosesc termenii peiorativi pe care îi aud la mulţi dintre politicieni, dar în această fază ieşirea din criza politică, având în vedere că acest guvern va avea o durată de viaţă mai scurtă decât într-o situaţie normală, deci, practic, un an de zile, cred că cea mai bună formulă este aceasta a unui guvern monocolor”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la Parlament, la finalul discuţiilor purtate cu Ludovic Orban.
Întrebat dacă ALDE îşi va pune la dispoziţie specialiştii pentru a intra în diverse funcţii de execuţie în ministere, Tăriceanu a spus că acest lucru nu a fost discutat.
„Noi ne-am retras toţi oamenii pe care i-am avut în fostul guvern, sigur că sunt nişte mici excepţii ale unor persoane care nu au înţeles că acolo au fost numite pe considerente politice chiar dacă ele au o pregătire profesională ar fi trebuit să se retragă, în momentul de faţă nu avem reprezentanţi în actualul guvern. Nu ştiu ce o să facă mai departe, cum o să procedeze PNL. Din declaraţiile pe care le-am văzut înţeleg că vor să meargă pe ideea unei depolitizări a administraţiei şi cred că etajul politic trebuie menţinut, etajul politic însemnând, evident, în afară de miniştri, secretarii de stat, şefi de agenţii, dar, mai jos, sigur că principalul criteriu trebuie să fie cel de competenţă şi nu angajarea pe alte considerente cum ar fi rudenii şi alte legături care nu au la bază considerente de ordin profesional”, a afirmat preşedintele ALDE, potrivit Agerpres.
GATA (!), L. Orban poate merge in plenul Parlamentului: Guvernul sau „MONOCOLOR” (P.N.L.) VA… TRECE !!!