Războiul nu curge în acest moment chiar așa cum s-au așteptat rușii. Armata Ucrainei continuă să reziste la capătul primei zile de atacuri, ambele pierderi înregistrează pierderi grele și frontul n-a fost rupt deocamdată nicăieri, informează Ministerul Apărării din Marea Britanie pe contul său oficial de Twitter.
În ciuda superiorității aeriene, a bombardamentelor sălbatice și a atacurilor chiar asupra civililor, rușii nu reușesc succese majore și războiul-fulger plănuit de Putin pare să se fi împotmolit. La Melitopol s-au înregistrat „sute de explozii” și rușii par să controleze periferia orașului, dar nu și localitatea. Nici Harkov și Kiev, alte două ținte principale, nu au fost deocamdată capturate.
Pierderi grele de ambele părți, ucrainenii dețin deocamdată toate punctele-cheie
Ministerul Apărării din Marea Britanie comunică periodic, pe contul său de Twitter, informații verificate, sub formula standard: „Putem să confirmăm următoarele evoluții în Ucraina”.
La ora 18.00 erau următoarele date:
– Rusia lansează atacuri combinate la sol, din aer și de pe mare, lansând rachete și executând bombardamente de artilerie.
– Focusul este pe infrastructura militară, în special pe instalațiile de comandă și control al apărării aeriene.
– Forțele ruse din Belarus înaintează spre Kiev. Rusia a lansat un asalt aerian asupra unui aeroport de la periferia Kievului.
– Forțele Armate Ucrainene opun o rezistență fermă și continuă să dețină orașele-cheie. Pierderi grele au înregistrat ambele tabere, dar numărul exact al acestora este neclar.
La ora 20.35 s-a publicat un nou buletin de știri:
– Sunt în continuare lupte de-a lungul Liniei de Contact în Donbas, fără nicio străpungere reușită de forțele rusești.
– Flota Mării Negre a Rusiei a intrat în apele Ucrainei în Marea Neagră și Marea Azov. A fost suspendată navigația pentru civili și pare că se pregătește o blocadă totală. Nu există nicio dovadă că ar exista o debarcare amfibie la Odessa.
We can confirm the following developments in Ukraine: pic.twitter.com/eVlIjMLN0Z
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) February 24, 2022
Ucraina cere cu disperare Occidentului armament defensiv, pentru a se apăra de invadatorii ruși
Dincolo de aceste informații oficiale de pe câmpul de luptă, Guvernul de la Kiev solicită cu disperare Uniunii Europene să-i furnizeze armament defensiv „măcar în al 25-lea ceas”.
De asemenea, ucrainenii le mai solicită statelor europene să bruieze semnalul sateliților Rusiei, pentru a le perturba comunicațiile militare, și – de asemenea – să le anuleze licențele de software pentru echipamentele militare.
De cealaltă parte, în Europa și America se ridică tot mai multe voci care cer să le fie trimise ucrainenilor rachete antiaeriene FIM-92 Stinger, după ce rachetele antitanc Javelin s-au dovedit eficiente împotriva blindatelor rusești, cărora par să le provoace pierderi însemnate.