Alunecarea Ungariei, Slovaciei și, acum, a Poloniei spre regimuri populiste și asumat anti-ucrainene reprezintă marea ocazie a României de a deveni relevantă la nivel regional, spune istoricul Armand Goșu într-un interviu acordat pentru site-ul Senspolitic.ro după vizita lui Zelenski la București. România a devenit, prin forța împrejurărilor, principalul aliat al Occidentului, în timp ce președintele ucrainean Zelenski pare să fi renunțat la parteneriatul cu Polonia pentru a se îndrepta spre Germania, care poate ajuta mai mult Ucraina atât militar, cât și politic.
Vizita lui Zelenski în România are directă legătură cu aceste schimbări de direcție pe scena politică și diplomatică, spune istoricul Armand Goșu. Duminică sunt alegeri în Polonia, iar dacă partidul de guvernământ PiS va rămâne la putere într-o coaliție cu partidul naționalist Konfederacja, care are tendințe anti-ucrainene, e clar că relațiile polono-ucrainene se vor răci.
Pragmatic, Zelenski s-a reorientat către Germania, care nu doar că are un potențial industrial și militar superior, dar poate ajuta Ucraina să intre și în UE. Iohannis n-avea niciun chef de vizita președintelui ucrainean, dar i s-a cerut acest lucru, spune Armand Goșu. Din expunerea acestuia, reiese că Germania l-a chemat pe președintele român să joace acest rol.
Decizia președintelui ucrainean de a se reorienta către Germania a dus la creșterea livrărilor de armament și a ajutoarelor dinspre Uniunea Europeană, lucru vital în condițiile în care SUA intră în tulburențele campaniei electorale, cu pericolul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. Germania și Franța vor să reformeze UE, s-o transforme într-o putere de prim-plan la nivel mondial, inclusiv înlocuirea luării deciziilor în unanimitate prin decizii bazate pe majoritate simplă.
În acest context, transformarea României în pilonul de bază în Estul Europei înseamnă marea șansă a țării noastre de a deveni relevantă la nivel internațional.
Mai jos, un fragment din explicațiile lui Armand Goșu.
Armand Goșu: „Bucureștiul a fost acum împins în față ca să compună în relația cu Ucraina, dar după un scenariu german. România încă mai speră ca Germania să convingă Austria să nu se opună intrării României în Schengen. Ar fi ultima ocazie a administrației Iohannis de a livra ceva după două mandate”
„Eu cred că suntem la capitolul exerciții impuse, că Iohannis n-avea nicio dispoziție să-l primească pe Zelenski. Însă i s-a cerut acest lucru.
Pe flancul estic s-au produs schimbări importante de poziționare în ultimele luni. Ele sunt rezultatul unui proces început anul trecut. Pretextul este blocarea de către polonezi și apoi de către UE a accesului cerealelor ucrainene. Dar, cred că este mult mai mult decât atât.
Zelensky mi se pare foarte pragmatic. Cât timp a avut nevoie de Polonia a fost foarte curtenitor cu aceasta. Acum, a ajuns la concluzia că are mai mult de câștigat dacă pariază pe Germania. Și militar, vedem cum au crescut livrările de armament și muniție din țările UE, mai ales din Germania, către Ucraina. Și, desigur, politic. Berlinul poate să-i deschidă Ucrainei ușa UE. Cu condiția să nu vină la braț cu Polonia ca să încerce să schimbe raportul de forțe din UE. Eu cred că Berlinul vrea să avanseze în reformarea UE, în transformarea ei într-un pol mondial de putere, care să aibă autonomie strategică. Poate că va încerca să promoveze soluția Uniunii cu mai multe viteze, să desființeze dreptul de veto, să impună adoptarea principiului luării deciziilor cu majoritate calificată. Deci, este un proiect al celor mari, Berlin și Paris, care trebuie să împace cumva extinderea UE spre Est cu dezideratul reformării ei. Iată de ce, pentru a putea apropia Ucraina de UE, Zelensky trebuie să-și caute patroni puternici la Bruxelles. Iar cel mai puternic este, cum altfel, Germania. Polonia guvernată de PiS are o relație proastă cu Germania, și nu e un secret pentru nimeni că Berlinul vrea să-l vadă la guvernare pe liderul opoziției din Polonia, Donald Tusk cu care poate colabora foarte bine. Asta explică și de ce Bucureștiul a fost acum împins în față ca să compună în relația cu Ucraina, dar după un scenariu german. România încă mai speră ca Germania să convingă Austria să nu se opună intrării României în Schengen. Ar fi ultima ocazie a administrației Iohannis de a livra ceva, de a atinge un obiectiv strategic al Bucureștiului, după două mandate.
Această reorientare a Kievului spre Berlin și răcirea relației cu Varșovia a fost posibilă și pentru că administrația democrată de la Washington, din motive ideologice, nu face echipă bună cu conservatorii de la PiS. Zelensky înțelege că America va intra într-o perioadă politică tulbure marcată de tentativa lui Trump de a reveni la Casa Albă, în care Ucraina n-o să mai fie o mare prioritate. Vedem cum, în ultimele zile, e concurată serios de Israel, și pare să fi dispărut de pe radarul opiniei publice americane, după atacul terorist al Hamas de acum câteva zile.
Acesta este contextul în care în fața Bucureștiului s-a deschis un culoar politic fabulos pe care sper ca România să nu-l rateze. Abia acum există o șansă politică reală ca România să devină o putere regională, un actor politic major pe falia de est a NATO și UE.”
Cu cine să devenim putere regională? cu alde de Ciolacu, Ciucă, Bode (falși revoluționari, plagiatori de renume internațional sau cu AUR sau Șoșoacă? Cu un PNL amoral devenit sluga PSD (care joacă la 2 capete: vezi întâlnirea Ciolacu-Ceban/Dodon și ajutorul în bani dat primarului socialist prorus ca să lupte cu Maia Sandu). Cred că ați visat frumos dar ar trebui să veniți la realitate cu picioarele pe pământ.
Nici o șansă ! USL2.0 joacă la doua capete, una spune către UE, alta face în realitate! Ciolakul zicea ft clar :-„de la fapte, la vorbe” ! Realitatea este că aici propaganda putinista este pe față, fără frică! Îi doare la bască pe mafioții autohtoni de Europa,Moscova e-n sângele lor!