Medicul Anthony Fauci (80 de ani), epidemiologul numărul 1 al SUA, susține că vaccinurile împotriva Covid-19 care se folosesc în prezent pentru imunizare nu sunt la fel de eficiente împotriva unora dintre noile tulpini ale virusului, potrivit ultimelor date de specialitate.
Anthony Fauci a declarat că, deşi vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca nu sunt la fel de eficiente pentru tulpini ale virusului, ele pot oferi în continuare un grad semnificativ de protecţie, fapt ce reconfirmă importanţa imunizării în lichidarea pandemiei.
„Urmărim cu atenţie varianta din Africa de Sud, despre care credem că prezintă mai multe semne de îngrijorare, însă nu considerăm că reprezintă un lucru pe care nu-l putem controla”, a adăugat epidemiologul.
Dr. Anthony Fauci a avut viață grea cu fostul președinte al SUA, Donald Trump, care – bântuit de idei conspiraționiste – l-a jignit de multe ori, încercând să-l facă să-și dea demisia din Celula de criză de la Casa Albă pentru pandemia de Covid-19.
„Oamenii s-au săturat de Covid! Oamenii spun: «Lăsați-ne în pace!». S-au săturat să-i audă pe Fauci și pe toți acești idioți. Fauci e aici de 500 de ani. Dacă l-am fi ascultat, am fi avut 700.000 sau 800.000 de morți”, a spus Trump, în octombrie 2020, într-o convorbire telefonică pe care a avut-o cu membrii echipei sale de campanie.
Între timp, Trump a fost „evacuat” de la Casa Albă, iar Fauci e tot acolo.
„Am putea găsi din ce în ce mai multe tulpini”
Un studiu realizat de cercetătorii Pfizer şi BioNTech arată că vaccinul pe care l-au dezvoltat are toate şansele să fie la fel de eficient împotriva tulpinii descoperite în Marea Britanie.
Dr. Rochelle Walensky, directoarea Centrului pentru Prevenirea şi Controlarea Bolilor din SUA (CDC), a explicat: „Sunt destul de optimistă cu privire la modul în care vor dispărea aceste noi variante. M-aş putea înşela. Am putea găsi din ce în ce mai multe tulpini, iar vaccinul ar deveni mai puţin potent, însă rămân în continuare optimistă”.
Pe de altă parte, tulpina sud-africană a coronavirusului îi înspăimântă pe specialiştii din întreaga lume. Epidemiologii au descoperit că această variantă a devenit imună la anticorpii pe care organismul uman îi produce pentru a neutraliza celelalte tulpini.
Infecția anterioară cu coronavirus ar putea să ofere mai puțină protecție contra noii tulpini, susțin specialiștii. Aceștia speră că vaccinurile vor putea față acestei noi variante de SARS-COV-2.
Studiile arată că această variantă africană se atașează mai ușor și mai puternic de celulele umane, ceea ce explică și faptul că se împrăștie mult mai rapid decât variantele anterioare.
De asemenea, potrivit ultimelor studii, anticorpii naturali sunt mai puțin eficienți, dar, din fericire, noua variantă de coronavirus, spun specialiștii, nu este cu nimic mai gravă decât variantele anterioare.