Putin a rupt miercuri, prin decretul privind mobilizarea parțială, un pact tacit pe care-l făcuse cu societatea rusă: oamenii erau lăsați în pace atât timp cât nu se amestecau în politică, explică bloggerul și influencerul rus Mihail Pojarski într-un text postat pe canalul său de Telegram. Lucrurile sunt simple: după ce decenii la rând a folosit un sistem de inspirație medievală, prin care oamenii erau excluși din viața Rusiei și eliminați de la masa deciziilor, Kremlinul ar vrea acum să-i vadă implicați într-o manieră militantă, naționalistă. Puterea de la Moscova se conduce după proverbul rusesc: „Toți muriți azi, eu mâine”.
Mihail Pojarski scrie că decretarea mobilizării este doar un gest disperat prin care actuala putere încearcă să mai amâne puțin înfrângerea inevitabilă, aruncând oase de ruși sub șenilele mașinăriei de război occidentale cu care au fost echipați ucrainenii. Putin știe că rușii n-au niciun motiv să lupte în Ucraina, de aceea se practică și o mobilizare treptată, pentru ca să nu intre sub arme simultan un număr prea mare dintre acești cetățeni care se opun războiului.
După ce 22 de ani le-a cerut să nu se implice deloc în viața socială și politică, Putin vrea acum de la ruși patriotism și disponibilitate să moară pentru puterea de la Kremlin
În cei 22 de ani de domnie, Putin a construit parodia unui stat medieval, detaliază Pojarski. În Evul Mediu, regele/împăratul colecta taxe de la popor și atât. În rest, oamenii erau lăsați să-și ducă viața așa cum considerau. Războaiele erau purtate cu mercenari angajați special pentru acest lucru.
Ulterior, paradigma s-a schimbat și în epoca statelor naționale poporul a fost chemat sub arme cu promisiunea că va primi drepturi cetățenești (dreptul la vot, dreptul la proprietate, la justiție egală etc).
Rusia lui Putin a funcționat până acum în prima dintre aceste paradigme: oamenii își plăteau taxele și aveau parte de un patriotism de canapea. Se uitau la televizor cum „băieții noștri” luptă și obțin victorii în Cecenia, Georgia, Siria, Ucraina. Războaiele erau duse cu mercenarii Wagner și cu militarii sub contract. Putin a avut, dealtfel, grijă să sublinieze de multe ori, în primele 6 luni ale invaziei în Ucraina, că nu se pune problema unei mobilizări, garantând într-un fel că nu-și va încălca partea lui de contract cu poporul rus.
Însă prin răsturnarea de situație de acum, totul se schimbă. Putin vrea să rămână la partea de înțelegere de tip medieval prin care poporul n-are drepturi și să preia partea de înțelegere din perioada naționalistă privind mobilizarea generală.
Când descoperi că războiul nu e doar un fel de sport pe care-l urmărești cu popcorn la televizor
Acum, rușii descoperă că războiul nu mai este doar un fel de sport la TV, ci a coborât de pe micile ecrane și i-a luat de pe canapelele lor confortabile ca să-i ducă direct pe front.
Numai că oamenii mobilizați n-au niciun ideal care să-i determine să moară în Ucraina. Un popor exclus 20 de ani din viața politică a propriei țări, care n-a fost întrebat dacă vrea sau nu „operațiunea specială” din 24 februarie, nu este animat de nimic altceva în afara dorinței de a scăpa de moarte.
Putin nu va obține, crede bloggerul rus, decât o amânare a înfrângerii, dar cu prețul vieții a foarte mulți ruși.
Mai jos, traducerea textului publicat de bloggerul rus Mihail Pojarski pe contul său de Telegram.
„Tu ești mobilizat astăzi, eu voi fi mobilizat mâine“
Decretul privind mobilizarea este redactat în stilul tipic național, de ștampilă din cauciuc. Se vorbește de „parțial”, dar nu se precizează nicio restricție – adică, teoretic, oricine poate fi mobilizat. O „mobilizare parțială” într-un război nedeclarat. Pactul tacit dintre Guvernul rus și societate poate fi considerat oficial rupt. Acest pact presupunea ceva de genul: „Dacă nu te amesteci în politică, nu ne vom atinge de tine”. În realitate, desigur, oamenii au fost atinși în tot felul de moduri, pur și simplu prin mecanisme ascunse. Dar nu v-au trimis, de exemplu, la război.
Autocrația rusă a fost construită ca un fel de parodie a sistemului european medieval – „vechea ordine”. Împăratul sau regele deținea toată puterea politică, dar trăia departe și purta propriile războaie. Supușii plăteau o taxă, dar nimeni nu intervenea în viața lor de zi cu zi și nu le cerea să-și sacrifice viața. Războiul a fost purtat de aristocrați sau de mercenari (condotieri, Landsknecht etc.). Naționalismul a apărut în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Atunci au apărut armate de recrutare în masă, dar exista și o schimbare a termenilor acordului. Noul pact era: „Mobilizare în schimbul drepturilor civile”. Acordul formatului „ordinii vechi” (fără drepturi, dar și fără mobilizare) pare corect, la fel și acordul statului-națiune (mobilizare în schimbul drepturilor). Ceea ce nu pare corect este „mobilizarea fără drepturi”, dar societățile totalitare care au practicat această abordare s-au dovedit instabile și sunt acum o bestie destul de rară.
Propaganda rusă a lucrat ani de zile pentru a crea la noi o parodie de depolitizare medievală, producând genul de cinic care este „în afara politicii” (am avut un clip recent despre asta). Dar, în același timp, puteți urmări la televizor „victoriile noastre în Siria” și altele asemenea. Astfel de victorii erau ceva de genul transmisiunilor sportive gratuite, pentru că nu necesitau să te ridici de pe canapea – condotierii luptau pentru un salariu bun (soldații sub contract, mercenarii). În cazul Ucrainei, calculul a fost același – lupta cu condotieri, menținând în același timp „stabilitatea” și patriotismul de la televizor. Dar, după cum putem vedea, în cazul operațiunilor de luptă pe scară largă, armata națională masivă încă nu are alternative. Așadar, după ce și-a dat seama de amploarea dezastrului (după ofensiva Pugaceva de lângă Harkov), Kremlinul încearcă acum să schimbe dramatic paradigma de la „medievală” la „naționalistă”.
Va reuși? Doar aparatul represiv nu este suficient pentru a realiza o mobilizare de masă. Oamenii trebuie să fie motivați, cel puțin în majoritatea lor, de un sentiment sincer de patriotism. Iar ceea ce nu avem, nu avem. După șase luni de expunere televizată, singurul lucru care a reușit este crearea unei culturi de „încurajare a poporului nostru” cu popcorn în fața ecranului TV, așa cum s-a întâmplat în Georgia, Siria etc. Și, judecând după sociologie, a influențat grupul demografic care nu este supus mobilizării din cauza vârstei. Dar, în acel grup care este supus mobilizării, starea de spirit este diferită. Fiecare națiune, atunci când pleacă la război, se ghidează după o idee. Este vorba fie de exportul valorilor lor „corecte” (cum ar fi valorile Revoluției Franceze), fie de un viitor național (scuzați-mă, „spațiu vital”), fie de apărarea împotriva invaziei inamice. Rusia de astăzi nu are o astfel de idee – și nu este clar ce altceva mai poate face propaganda pentru a vinde publicului ideea de mobilizare, după ce ani de zile a vândut depolitizare și războaie sportive la televizor.
Totuși, acest lucru nu înseamnă că mâine vom asista la o explozie de nemulțumire spontană. Cu siguranță Kremlinul înțelege riscurile și de aceea mobilizarea va fi într-adevăr „parțială” – vor trimite grupuri mici în cuptor, în timp ce alte grupuri tremură, ghidate de ideea noastră rusească „tu mori azi, eu mâine”. Cu toate acestea, este ușor de observat că această abordare contrazice obiectivul principal de a învinge UAF (armata ucraineană – n. red.). Mobilizarea în grupuri mici nu va permite formarea unei mase critice pe front care să poată opri ucrainenii diabolici cu arme occidentale. Presupun că așa va decurge această mobilizare: vor arunca oase rusești sub roțile mașinăriei militare ucrainene – mașina va stagna, va încetini, dar nu se va opri. Totul pentru a amâna puțin inevitabila înfrângere a Kremlinului, care, de asemenea, trăiește după principiul „azi moare toată lumea, mâine eu”. Cred că până și Igorievici își va da seama în curând de acest lucru și se va plictisi din nou.“
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* VIDEO. Teroare în Rusia: bărbații arestați pentru proteste anti-război sunt încorporați cu forța, la circa de poliție! Mitinguri în orașe, cozi uriașe la ieșirile din țară și pe aeroporturi
* Capcana lui Putin: rușii care vor să scape de încorporare sunt invitați să sune la un număr care aparține, de fapt, Comisariatului militar!
* Ilustru general american: Dacă Rusia folosește arme nucleare tactice în Ucraina, SUA va scufunda flota rusă din Marea Neagră! „Vom riposta cu o lovitură devastatoare”
* Rusia își creează baza pentru atacuri nucleare: organizează brusc „referendumuri” de anexare în teritoriile ocupate Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. Ce urmărește Putin
* VIDEO. Fiul „portavocii” lui Putin, comportament abuziv când a fost păcălit să se prezinte la încorporare. „Numele meu este Peskov! Dacă nu înțelegeți, voi aborda această problemă la un alt nivel!”
* SUA dezvăluie: Rusia a investit cel puțin 300 de milioane de dolari, după 2014, în coruperea partidelor și a politicienilor din peste 20 de țări! Milioane au ajuns și la diverși candidați la Președinție
* Scandalos! În plină criză, parlamentarii și-au dat salarii mai mari cu 25%! PSD a votat mărirea, dar zice că nu e de acord cu ea! Boloș (PNL): „Dacă mă uit la salariile demnitarilor din Vest, pot să fiu invidios”. USR – singurul partid care a votat împotrivă
* PNL pune Capitala la picioarele Gabrielei Firea și ale PSD! Liderii partidului cer organizației PNL București să-i retragă sprijinul primarului Nicușor Dan și să blocheze toate proiectele pentru oraș
* Anarhista rusofilă Diana Șoșoacă are o beizadea cu pronunțat profil infracțional. La 20 de ani, Andrei e recidivist pe șosele: conduce beat și fuge de polițiști. Senatoarea zicea ceva și de droguri, și de „tipe băgate pe filiera lui”
* STENOGRAME. Perversiunile preotului Visarion Alexa, care a abuzat sexual o enoriașă la spovedanie. „Eram prea concentrat pe sânul ei” / Întrebat de femeie de ce a făcut-o într-un loc sfânt, i-a răspuns: „Nu te stresa, sfânt e tot universul, e făcut de Dumnezeu” / Amenințare: „Să nu cazi în ispita dorinței de a te răzbuna! Răzbunarea te rănește mai ales pe tine”