marți, mai 21, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaANALIZĂ. Rusia pregătește, pentru mai-iunie, o mare ofensivă de încercuire a forțelor...

ANALIZĂ. Rusia pregătește, pentru mai-iunie, o mare ofensivă de încercuire a forțelor ucrainene din sud-vestul Bahmutului

-

Rusia pregătește pentru lunile mai-iunie o mare ofensivă care urmărește încercuirea zonei Torețk – Niu York, cea mai fortificată regiune din Ucraina, se arată într-o analiză a think-tank-ului geopolitic Atum Mundi din Bruxelles. Rușii, care au reușit începând de astă-toamnă să ocupe încă aproximativ 200 de kilometri pătrați, cu ajutorul indirect al americanilor care vreme de aproape 8 luni au sistat sprijinul militar pentru Kiev, încearcă acum să-i scoată complet pe ucraineni din Donbass.

Zona Torețk – Niu York este foarte bine fortificată; practic, aproape imposibil de cucerit. Așa că rușii execută în acest moment atacuri pe flancuri, încercând să învăluie prin stânga și prin dreapta regiunea.

Avansul trupelor Moscovei este metodic, lent, și implică pierderi umane și materiale cu totul deosebite, dar Putin e dispus la aceste sacrificii.

Mai jos, analiza experților de la think-tank-ul Atum Mundi.

- Advertisement -

„Ceasiv Iar, Oceretine, o bătălie pentru a înconjura Torețk”

„Aglomerarea ucraineană din Torețk și Niu York rămâne cea mai puternic fortificată zonă din Ucraina, dar recentele atacuri rusești par să forțeze încercuirea acesteia.

La est, spre Horlivka, un oraș ucrainean foarte mare aflat sub control separatist/rus din 2014, zona Torețk – Niu York este protejată de o vastă rețea de tranșee, buncăre și poziții de tragere. Fără a uita numeroasele valuri de pământ de ambele părți.

- Advertisement -

Ofensiva rusă la sud de oraș a securizat satul Oceretine, situat pe un deal strategic. Armata rusă avansează acum prin Arhanhelske și Keramik, pentru a ajunge la linia de apărare ucraineană de la Kalinove.

La nord, ofensiva armatei ruse a fost oprită deocamdată în fața Ceasiv Iar, probabil pentru că se acordă prioritate împingerii ucrainenilor înapoi spre Avdiivka.

Ceea ce este important de înțeles este că, atâta timp cât Ceasiv Iar rezistă, Torețk nu este amenințat.

La sud, există un risc real ca Rusia să se grăbească în valea Zoria, la vest de Torețk.

Estimarea intențiilor de atac rusești în zona Avdiivka în perioada următoare

După cum se poate vedea aici, fortificațiile ucrainene suprapuse pe relief sunt situate pe înălțimi. Ceasiv Iar, Torețk și Oceretine sunt ultimele înălțimi importante.

Dacă Ceasiv Iar ar cădea, drumul spre Kostiantinivka ar fi amenințat.

Prin urmare, armata rusă dorește să cucerească rapid Ceasiv Iar, cuplând această ofensivă cu o alta spre sud, venind de pe axa Oceretine.

Odată cucerită prima linie ucraineană, va fi o cursă spre noua linie de apărare de la Stepanivka.

Forțarea unei retrageri din Torețk, un oraș puternic apărat și cu un front inactiv de la începutul războiului, este unul dintre primele lucruri care trebuie făcute înainte de a lichida Donbassul ucrainean prin cucerirea Kramatorsk și Pokrovsk.

Iată o hartă a obiectivelor din Donbass: în galben obiectivele strategice/politice, în verde orașele cruciale din punct de vedere tactic.

Harta cu obiectivele pe care le au rușii în ce a mai rămas neocupat din Donbass. Cu galben sunt marcate obiectivele politice, cu verde sunt marcate obiectivele strategice cu valoare militară

Aviidvka, Bahmut și Popasna se numărau printre aceste orașe importante din punct de vedere tactic.

Pentru moment, rămâne dificil de știut ce unități vor fi angajate în cazul unei ofensive majore pentru atingerea acestui obiectiv (în mai/iunie).

Știm, totuși, că numărul brigăzilor rusești prezente a crescut în continuare.

Pentru moment, luptele par să se concentreze pe obiectivul Rusiei de a-i împinge pe ucraineni înapoi, pe linia lor principală de apărare.

Depășiți numeric și lipsiți de muniție, ucrainenii au fost forțați să se retragă din octombrie, când a început «ciugulirea», și se accelerează.

Dar, înainte de a face orice predicție cu privire la viitoarele ofensive rusești, trebuie să analizăm situația actuală. Armata rusă preferă să avanseze cu o viteză redusă decât să încerce să străpungă linia frontului.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Guvernul Ciolacu, prins de UE că a falsificat cifrele pe 2023: deficit raportat de 5,9% din PIB, când în realitate era de 6,6%!

* EDITORIAL GLĂVAN: Cum să conducă țara Ciolacu?! Nu i-aș da bani nici să-mi cumpere covrigi!

* Criză majoră în AUR: „Gunoiul vrea control total, Stalin a fost copil mic” / „Ai făcut blat pe București, Gunoiule!” / „AUR este o iluzie dirijată de un Gunoi” / Candidatul AUR la Sectorul 6 și-a dat demisia și-l demoleză pe George Simion

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -