Analist militar: „Simplul fapt că rușii aruncă niște amărâți în mașina de tocat carne pe front nu înseamnă că au putere de luptă. E o chestiune de timp până când nu vor mai fi capabili de operațiuni“

0
1557
Rata de pierderi înregistrată de Rusia nu este sustenabilă, iar în curând forțele lui Putin vor rămâne fără echipamente militare și fără oameni instruiți

Este pur și simplu o chestiune de timp până când Rusia nu va mai fi deloc capabilă să întreprindă operațiuni de luptă, moment din care singurul lucru care-i va mai rămâne de făcut armatei lui Putin va fi baricadarea în tranșee, opinează expertul militar Marcus Keupp, într-un nou interviu acordat publicației Zdf Heute. Profesorul de la Academia Militară din Zürich arată că rușii înregistrează o asemenea rată a pierderilor încât e imposibil să le compenseze, iar victoria Ucrainei a devenit dincolo de orice dubiu.

Europa nu poate încă vedea limpede situația de pe frontul din Ucraina pentru că „este atât de plină de propagandă rusă în acest moment“, spune profesorul Keupp. Însă lucrurile sunt evidente, iar modul în care s-a degradat capacitatea de luptă a Rusiei este ilustrat de ofensiva de iarnă, care a fost „pur și simplu un dezastru“.

Faptul că Rusia a pierdut deja peste 10.000 de blindate și alte arme grele, în doar un an și ceva de război, confirmă o rată de uzură imposibil de susținut.

„Este de fapt doar o chestiune de timp până când vor rămâne fără rezerve”, spune Marcus Keupp.

Acesta atrage atenția că, în mod eronat, presa din întreaga lume s-a concentrat în principal pe luptele din jurul orașului Bahmut, din estul Ucrainei , deși ofensiva rusă de iarnă nu a avut loc doar acolo, ci și în alte patru locații: Kreminna, Avdiivka, Marinka, Vuhledar.

Peste tot s-au înregistrat înfrângeri. Dacă te uiți acum la întregul front, atunci „este pur și simplu un dezastru”, analizează Keupp progresul armatei ruse.

Expertul spune că „de fapt, acest lucru nu mai are nimic de-a face cu logica militară, ci este un sacrificiu masiv de rezerve – atât în termeni de material, cât și de oameni – pentru un progres minim“.

La nivelul echipamentelor militare, Moscova escaladează „în jos din punct de vedere tehnologic”, arată Keupp. Vechile tancuri T-55 și T-64 au fost scoase din depozite și muzee, în timp ce tancurile moderne T-14, anunțate cu surle și trâmbițe încă din 2014, au fost văzute până acum doar la parade. Pe rețelele de socializare a apărut deja întrebarea ironică dacă următorii mobilizați vor fi caii.

Marele șoc provine din marea demistificare a armatei ruse. Ani la rând, Occidentul a fost impresionat de propaganda privind noile arme superavansate tehnologic și de demonstrațiile de forță. Totul era o cacealma. „Mulți analiști, inclusiv eu însumi, au fost impresionați de declarațiile și demonstrațiile Rusiei la paradele din trecut, dar în realitate pare să fie relativ puțin în spatele acestora“, recunoaște Keupp acum.

Acesta spune că așteaptă o înfrângere a Rusiei în octombrie. Dacă ne uităm la ritmul incredibil în care se epuizează rezervele rusești, este clar că în curând Rusia nu va mai fi capabilă să desfășoare deloc operațiuni militare: „Singurul lucru pe care îl vor putea face atunci va fi să se îngroape în tranșee”.

Simultan cu prăbușirea armatei ruse, Ucraina trece de la vechea tehnologie sovietică la noua tehnologie occidentală – la tancuri de luptă și vehicule de infanterie precum Bradley și Marder. „De îndată ce va începe ofensiva de primăvară ucraineană – mă aștept la jumătatea lunii aprilie -, veți vedea clar acest efect al tehnologiei”, spune profesorul. Acest lucru se va traduce într-o rată și mai mare a victimelor pentru ruși. „Europa este pur și simplu atât de plină de propagandă rusă în acest moment, încât multora le este greu să creadă“, acest deznodământ, spune expertul Marcus Keupp.

Profesorul de la Academia Militară din Zürich spune că acum nici măcar „nu se mai poate concepe un alt rezultat” decât ca Ucraina să câștige războiul. Acesta este, de asemenea, consensul printre mulți experți militari occidentali.

Veștile din Rusia, cum că se pregătește recrutarea a încă 400.000 de noi soldați, nu-l mai impresionează pe specialist: „Anunțurile rusești și realitățile rusești sunt două realități complet diferite”. Trebuie înțeles că atunci când un oficial rus vorbește, trebuie să presupunem „că fiecare cuvânt pe care îl spune este o minciună”.

În plus, chiar dacă ar fi să presupunem că Moscova va aduce încă 400.000 de soldați, nu trebuie să confundăm valoarea de desfășurare și numărul. „Simplul fapt că se aruncă niște amărâți în mașina de tocat carne de pe front nu înseamnă că aceștia dezvoltă putere de luptă. (…) Nu depinde de numărul de oameni“, concluzionează Marcus Keupp.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* STENOGRAME. Dosarul „Șpagă la Otopeni”. Directorul arestat: „Am vorbit cu Rareș – «Stai liniștit! Garantat săptămâna viitoare!»” / Vecinul din complexul „Stejarii”

* STENOGRAME. Toți liderii PSD, invocați în dosarul șpăgii de la Aeroportul Otopeni. „Mă duc la Marcel, l-am rugat să-l sune pe Grindeanu, să-mi dea și mie o prelungire pe 3, 5, 7 ani”

* STENOGRAME. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus, denunțat în „dosarul Otopeni”. Ar fi recurs la șantaj folosindu-se de trustul său de presă

Rusofilul Cozmin Gușă îi ia apărarea lui Rareș Bogdan și spune că acesta e victima SUA: „Vă dau un nume – Victoria Nuland. Face ce dorește în România. Acesta e ultimul dans al lui Rareș Bogdan”

Guvernul PSD-PNL anunță că e gata să renunțe la 700 de milioane de euro, din tranșa a doua a PNRR, pentru că n-a introdus legea avertizorului de integritate

Liberalii în Senat: „Ciucă are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare…”. În realitate, premierul are 3.600 de euro, de 10 ori mai mult decât pensia medie în România. Și s-a pensionat la 52 de ani!

VIDEO. Ciolacu minte ca o poștă sovietică: zice că PNRR e „secret”, deși atât el, cât și ceilalți PSD-iști l-au votat în Parlament! Documentul poate fi citit de oricine, oricând, pe site-ul ministerului

George Simion s-a întâlnit cu un șef al FSB la Cernăuți, dezvăluie fostul ministru al Apărării din Moldova. „Asta explică de ce AUR face politică pro-rusă în România“

Propagandistul putinist ucis la cafenea era spărgător de bănci și trădase Ucraina pentru Rusia. El amenința din Kremlin: „Îi vom jefui pe toți, îi vom ucide pe toți!”. Tatarski este al doilea instigator la genocid anti-ucrainean aruncat în aer, după Dughina

„AVIONUL MEDICAL”. Fuga spectaculoasă a unor medici celebri din Rusia, cu un charter plătit de un miliardar secret. Ca să emigreze, au organizat un congres medical inexistent – inițial în Armenia, apoi „mutat” în Kazahstan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here