O persoană din orașul Blaj, județul Alba, a fost amendată de inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba cu suma de 10.000 de lei, după ce a fost găsită plimbându-se pe stradă, deşi trebuia să stea în izolare la domiciliu timp de 14 zile.
Persoanei respective, care se întorsese din regiunea italiană Veneto (considerată focar de infecție), îi fusese recomandat să stea în izolare, la domiciliu, timp de 14 zile, conform normelor în vigoare.
Prin aceste norme, autoritățile româneşti încearcă să împiedice răspândirea virusului pe teritoriul României, având în vedere că toate cele 12 cazuri de coronavirus înregistrate în țara noastră până în acest moment au sosit pe „filiera italiană”.
În italia locuiesc peste 1,2 milioane de români. Mulți dintre aceștia vin și pleacă din România, crescând riscul de a răspândi coronavirusul în diverse zone ale țării.
Situația coronavirus, la zi, în Italia
1. Număr total de cazuri, de la începutul epidemiei: 5.883
2. Numărul total de morți: 233
3. Numărul persoanelor care s-au însănătoşit de coronavirus: 589
4. Cel mai tânăr om care a murit de coronavirus în Italia avea 62 de ani; cel mai bătrân – 95 de ani.
5. Majoritatea celor morți sufereau de boli de inimă, respiratorii sau de altă natură, care i-au făcut să fie victime uşoare ale acestui virus.
6. Peste 75% dintre victimele din Italia sunt bărbați.
Autoritățile italiene încearcă prin toate mijloacele stoparea epidemiei, luând, pe alocuri, măsuri drastice:
- Suspendarea cursurilor şcolare şi universitare în toată Italia.
- Jucarea partidelor de fotbal din Serie A cu porțile închise, fără spectatori.
- Suspendarea spectacolelor publice şi a altor evenimente oficiale, care implicau prezența unui număr considerabil de persoane.
- Punerea în carantină a unor oraşe din regiunile Veneto şi Lombardia, unde s-a înregistrat un număr semnificativ de cazuri de coronavirus.
- Închiderea multor instituții publice şi garantarea unor servicii sociale strict necesare.
- La tribunalul din Milano se mai judecă doar cazuri urgente, de mare importanță, cauzele ordinare fiind amânate până la dispoziții ulterioare.
- Scutirea de unele taxe şi impozite care nu reprezintă o sumă foarte mare, pentru evitarea aglomerației la ghişee.