luni, martie 4, 2024
AcasăNewsRapacitatea fraților Micula a fost stopată: "rechinilor" româno-suedezi le-au fost respinse pretențiile...

Rapacitatea fraților Micula a fost stopată: „rechinilor” româno-suedezi le-au fost respinse pretențiile de 2,1 miliarde de euro

-

După ce anul trecut au dat lovitura, obligând statul român să le plătească 395 de milioane de euro, frații Ioan și Viorel Micula (care au dublă cetățenie, română și suedeză) au ratat o lovitură și mai mare: 2,1 miliarde de euro! În schimb, sunt obligați să achite 75% din cheltuielile de judecată plătite de statul român.

Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington a respins pretențiile de 9 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro, la cursul din momentul introducerii acțiunii) formulate de oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula împotriva României, anunță consorțiul firmelor de avocatură care au reprezentat România în acest proces.

Prin decizia Tribunalului, frații Micula sunt obligați să ramburseze României 75% din costurile suportate de statul român în acest proces.

Hotărârea luată de Tribunalul internațional de la Washington încheie un arbitraj inițiat de reclamanți în anul 2014, în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

- Advertisement -

În cadrul arbitrajului, frații Micula au susținut că România și-a încălcat obligațiile din Acord, nereușind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase (încurajând contrabanda cu alcool) și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală.

În schimb, Tribunalul internațional a constatat că „România s-a angajat în eforturi serioase și vizibile pentru a-și aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul”.

Potrivit Tribunalului, România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor, și o structură de executare atât la nivel de producător individual, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă”.

- Advertisement -

În cadrul arbitrajului, România a fost apărată de un consorțiu format din firmele de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP din București și LALIVE din Geneva (Elveția).

Potrivit firmei românești, echipele de avocați au fost formate din: dr. Crenguța Leaua, dr. Gheorghe Matei, Mihaela Maravela, Marius Grigorescu, prof. Ștefan Deaconu, Raluca Popa și Sofia Cozac (din cadrul LDDP) și de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Laura Halonen, Sam Moss, Alptug Tokeser, Juliette Asso și Tessa Hayes (din cadrul LALIVE).

De la 84,4 la 395 de milioane de euro

Frații Micula au câștigat în trecut un proces cu statul român la Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington, obligând România să le plătească 84,4 milioane de euro.

Întrucât statul român nu a virat banii, s-au acumulat dobânzi și penalități, astfel încât suma a ajuns la dimensiuni exorbitante: 395 de milioane de euro (de 4,7 ori mai mult decât suma inițială)!

În încercarea de a-şi recupera banii, fraţii Micula s-au îndreptat către companiile de stat, punând popriri inclusiv pe conturile Romatsa.

În decembrie 2019, Guvernul Orban le-a plătit fraților Micula suma datorată de stat, deoarece Romatsa se afla în situația disperată de a nu mai putea asigura serviciile de navigație aeriană din cauza sechestrului pus de cei doi oameni de afaceri româno-suedezi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Cum mi-a băgat Iliescu mâna-n beregată și cum i-am răspuns la răgetul „Măi, animalule!”, în 1992, la Constanța

- Advertisement -

6 COMENTARII

  1. Potrivit oradenilor, astia doi au facut evaziune fiscala in Romania cat sa nu mai iasa din inchisoare. Cu toate acestea fiscul se ocupa cu patrunjelul vandut de batrane, procurorii si magistratii cu batranii care aduna surcele din padure! Daca autoritatile statrului si-ar fi facut datoria la timp si le-ar fi verificat legalitatea afacerilor, ar fi ramas la ceea ce sunt de fapt, doi impostori!

    • Ba da, nu numai ca n-am fi dat nimic acestor boaite ordinare securiste, insa ei au fost si sunt umbrela pentru o camarila intreaga adapostita la umbra lui iliescu, formata din pcristi si securisti. Mineriada din 1990, o noua tragedie prin care a trecut Romania, la foarte scurt timp dupa mortii Revolutiei si nebunia de la Targu-Mures, a avut exact acest subiect la baza : punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara, care excludea de la conducerea tarii pcristii din esaloanele 2 si 3, cum era si criminalul de iliescu, si la fel bara drumul spre conducere al securistilor. Ca sa nu avem punctul 8, am avut Mineriada. 20 de ani mai tarziu, abia in 2010 se punea de o lege a lustratiei in parlament, si nici aceasta n-a iesit pentru ca au respins-o psdistii, pontacii si unpristii. In consecinta, nu avem nici acum, la 30 de ani, o lege a lustratiei. Nici macar acum nu ar fi prea tarziu, javre ca belescanu, dorneanu(ccr – kgbist), marian enache(ccr – securist), ilie sarbu(socrul lui ponta) ar fi dati afara din functiile publice, si cine stie cati altii.

  2. Bine spus … dosarele de la securitate…cu știința lui Ceaușescu ăștia spionau totul …. acum că să lămurit . .. mai e un hop. …cum facem să-i dăm dispăruți….mai bine zis morți…

  3. Sa speram ca institutiile Statul stau cu ochii pe ei.
    Pana atunci un boicot masiv la produsele mafiotilor nu ar strica.
    Dar noi romanii nu avem ambitia asta. Ne fura unul si pe noi ne doare in pana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -