Modificări ale comportamentului românilor sub efectul campaniei de fake news a PSD & Ponta, promovate de televiziuni iresponsabile. Avertismentul CNA

1
1791

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) din cadrul Guvernului a trimis Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) o scrisoare în care cere să fie monitorizate posturile TV și radiourile care răspândesc teorii ale conspirației despre epidemia de Covid-19.

Inițiativa GCS vine într-un moment în care România pare să se confrunte cu valul doi de infectări cu peste două luni mai devreme decât se așteptau specialiștii, iar în rândurile populației se observă modificări comportamentale induse de campaniile PSD și minciunile unor posturi TV.

Ridicarea treptată a restricțiilor și retorica puternic conspiraționistă a PSD și a Pro România, pentru a convinge oamenii că virusul fie nu există, fie nu e atât de periculos cum spun medicii, au avut efecte neașteptat de mari în rândurile populației.

”Sunt vehiculate teze care fie neagă existența virusului sau pericolul infectării, fie îl minimalizează, enunțându-se idei precum aceea că noul coronavirus nu ar fi altceva decât o simplă gripă“

În 9 din ultimele 13 zile s-au consemnat câte peste 300 de cazuri de infectare. În ultimele 48 de ore s-a constatat o nouă accelerare a gradului de transmitere în comunitate, raportându-se, joi și vineri, câte peste 400 de cazuri.

Situația a determinat, în sfârșit, autoritățile să atace cauzele fenomenului. ”Sunt vehiculate teze care fie neagă existența virusului sau pericolul infectării, fie îl minimalizează, enunțându-se idei precum aceea că noul coronavirus nu ar fi altceva decât o simplă gripă, că măsurile de protecție și prevenție sunt exagerate la nivel național/mondial sau că informațiile oficiale referitoare la numărul persoanelor infectate nu ar fi reale sau ar fi voit distorsionate”, scrie în scrisoarea pe care GCS a transmis-o către autoritatea de reglementare în domeniul audio-vizual.

”În locul fake-news-urilor evidente, promovate în perioada stării de urgență, observăm faptul că în ultima perioadă se recurge la o abordare mult mai subtilă“

Cei care susțin teoriile conspirației și-au modificat strategia, recurgând la metode mai subtile în ultima perioadă, remarcă instituția din subordinea Guvernului: ”În locul fake-news-urilor evidente, promovate în perioada stării de urgență și care au putut fi ușor identificate, inclusiv de către persoane care nu sunt de specialitate, ca fiind informații incorecte sau false, observăm faptul că în ultima perioadă se recurge la o abordare mult mai subtilă, prin construcții narative elaborate și cu un grad ridicat de complexitate, care au toate șansele să determine atitudini și comportamente sociale nejustificate în rândul populației.

Aceste atitudini și comportamente sociale nejustificate pot avea o contribuție majoră la creșterea numărului de infectări, prin nerespectarea măsurilor de protecție sanitară, conducând în cele din urmă la punerea în pericol a sănătății populației în ansamblul său.

Astfel, în cadrul unor emisiuni și dezbateri televizate sunt transmise mesaje care nu sunt prezentate ca fiind opinii personale, ci ca fiind adevăruri de necontestat. De asemenea, sunt transmise public de diferite entități alte cifre decât cele oficiale, cu scopul de a contesta raportările oficiale, fără a fi citate sursele din care au fost obținute respectivele cifre. Deși este clar că «cifrele paralele» nu au nicio legătură cu realitatea, motiv pentru care nici nu sunt prezentate sursele din care sunt extrase, totuși sunt difuzate în același registru de informare a opiniei publice. Această abordare are rolul de a discredita în rândul cetățenilor măsurile de siguranță sanitară și necesitatea respectării acestora”.

Ce efecte au avut, asupra oamenilor, campaniile duse de PSD și susținute de România TV și Antena 3

Specializate în astfel de acțiuni de dezinformare au fost mai ales România TV (patronată de Sebastian Ghiță) și Antena 3 (patronate de Dan Voiculescu).

România TV a fost chiar amendată de CNA după o emisiune în care s-a susținut, fără nicio probă, că spitalele ar „cumpăra morții”, declarându-i în fals decedați din cauza Covid-19.

Antena 3 a făcut o emisiune specială (un Breaking News) pentru a-l băga în direct pe deputatul PSD-ist Cătălin Rădulescu „Mitralieră”, acesta povestind panicat cum li se fură datele personale oamenilor la intrarea în magazine, când li se măsoară temperatura. Moderatoarea a făcut introducerea în subiect pe un ton la fel de îngrijorat.

Iată câteva efecte constatate de Grupul de Comunicare Strategică după campania PSD:

  • cazuri de persoane care refuză să poarte masca de protecție pentru că au primit informații despre faptul că această măsură este una exagerată;
  • cazuri de persoane care refuză termoscanarea pentru că au fost informate că prin acest procedeu le-ar fi “furate” datele personale;
  • situații în care diferite persoane au refuzat să se conformeze indicațiilor autorităților pentru că au primit informații potrivit cărora măsurile luate de autorități ar fi abuzive;
  • cazuri în care cetățenii refuză să stea în autoizolare din aceleași motive;
  • cazuri de persoane care au refuzat spitalizarea, minimalizând riscul de sănătate pe fondul informațiilor care au pus la îndoială virulența virusului, în rândul acestor persoane fiind constatate inclusiv decese.

Propaganda subversivă coordonată de PSD și de agenții Rusiei s-a recalibrat permanent de la izbucnirea pandemiei

De la începutul pandemiei s-a putut observa o recalibrare permanentă a mesajelor subversive lansate de propaganda rusă și de PSD în România.

La început, oamenilor li s-a spus că sunt ținuți în case cu forța ca să se instaleze antene 5G, urmând apoi să fie cipați și teleghidați pe străzi cu ajutorul rețelei de comunicații.

Fake news grosolan, copiat din cărți SF, povestea a prins, totuși, surprinzător de bine la o parte însemnată a populației.
Apoi au apărut poveștile despre falsa epidemie, despre fabricarea virusului în laboratoarele bogătașilor care vor să reducă populația, despre “cumpărarea morților” de către spitale, despre falsificarea statisticilor etc.

Comunicatul emis de CNA în urma sesizării Guvernului

„CONSILIUL NAȚIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
INSTRUCȚIUNEA nr. 4 din 25.06.2020 privind asigurarea informării corecte în subiectul noului coronavirus (COVID-19)

Având în vedere dubla calitate a Consiliului Național al Audiovizualului, de garant al interesului public și de autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor de programe audiovizuale, având în vedere eforturile comune ale instituțiilor Uniunii Europene și ale statelor membre a de combate informațiile false publicate și distribuite în mediul online, „printr-o colaborare îndeaproape cu platformele online, încurajându-le să promoveze surse oficiale, să reducă vizibilitatea conținutului care se dovedește a fi fals sau înșelător și să elimine conținutul ilegal și pe cel care ar putea dăuna sănătății sau integrității fizice a oamenilor” — situația discursurilor de dezinformare privind coronavirusul este analizată, publicată și actualizată de Grupul operativ EastStratcom al Serviciului European de Acțiune Externă pe site-ul web EUvsDisinfo, întrucât publicul are dreptul să aibă acces la surse sigure de informații, actuale și fundamentate, privind COVID-19, având în vedere rolul fundamental al mediei audiovizuale ca serviciu esențial care le oferă cetățenilor informații fiabile, verificate din punctul de vedere al faptelor, contribuind astfel la salvarea de vieți, urmare a solicitării Grupului de Comunicare Strategică referitoare la organizarea cu responsabilitate a emisiunilor de dezbatere care fac referire Ia subiectul noului coronavirus (COVID-19), de a nu încuraja transmiterea de declarații nefundamentate științific ori a căror sursă nu există în realitate și de a ține cont că opiniile pe care le creditează public conduc la comportamente sociale, având în vedere dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare și art. 64, 65, 66 și 73 din Decizia C.N.A. nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 17 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare,
Consiliul Național al Audiovizualului adoptă următoarea:
INSTRUCȚIUNE
Art. 1 — (l) Consiliul Național al Audiovizualului solicită furnizorilor de servicii media audiovizuale, ca în cadrul emisiunilor informative și de dezbatere în care se abordează subiectul COVID-19, să asigure respectarea obligațiilor legale privind informarea corectă a publicului, respectiv:
a) rigoare și acuratețe în prezentarea și dezbaterea subiectului COVID-19, evitarea senzaționalului sau a infodemiei caracterizată de supraabundența de informații ce pot crea confuzie;
b) difuzarea de informații preluate din surse oficiale și surse de încredere, naționale și internaționale, astfel încât serviciile media audiovizuale să poată contribui la combaterea contaminării publicului cu fake news apărute pe rețelele de socializare; verificarea oricăror informații legate, direct sau indirect, de subiectul COVID-19;
c) respectarea regulilor deontologice și acordarea unei atenții speciale fiecărui mesąj diseminat, astfel încât să nu fie stimulată latura emoțională, panica și nesiguranță în rândul cetățenilor.
(2) Consiliul apreciază contribuția presei audiovizuale Ia combaterea pandemiei și solicită intensificarea măsurilor redacționale și editoriale ale radiodifuzorilor, în scopul de a: promova informațiile din surse bine documentate; consolida capacitatea cetățenilor de a recunoaște și de a reacționa Ia cazurile de dezinformare; comportamentele ilegale trebuie semnalate autorităților competente; asigura o dezbatere democratică, axată pe sfaturile oferite de profesioniștii din domeniul sănătății; contracara teoriile conspirației care pot pune în pericol sănătatea umană și prejudiciază coeziunea socială; respinge orice discurs ilegal de incitare Ia ură, cum ar fi susținerea că un anumit grup etnic sau religios este responsabil de răspândirea COVID-19.
Art. 2 — În scopul punerii în aplicare a dispozițiilor art. 1, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a lua măsurile redacționale și editoriale necesare, astfel încât să asigure îndeplinirea obligațiilor prevăzute în Decizia C.N.A. nr. 220/201 1 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare, în special dispozițiile prevăzute la art. 64, 65, 66 și 73“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Ruptură la oficiosul anti-justiție, din cauza unei „mizerii colosale”. Șacalul Savaliuc n-a mai fost suportat nici măcar de tovarășa sa, Adina Anghelescu

FOTO+VIDEO. Sorina, la un an de America. „Familia Șărămăt o învăța să ne dea foc la casă și să fugă” / „Bătăi cu cureaua pe pielea goală și cu urzica” / „A fost pregătită de asistenta maternală «să țipe, să se tăvălească pe jos, să se țină de balustradă, să facă pe ea»” / „Au învățat-o să toarne o cafea în capul doamnei psiholog”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here