Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE “are îndoieli” privind utilitatea unei a patra doze de vaccin anti-Covid administrate oamenilor, care ar putea „supraîncărca” sistemul imunitar și duce la oboseală în rândurile populației, scrie Reuters.
Marco Cavaleri, șeful Strategiei Vaccinurilor din Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), spune că în prezent nu sunt date care să susțină administrarea celei de-a patra doze de rapel și că instituția sa caută mai multe informații despre varianta Omicron, care se răspândește fulgerător în Europa.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în următoarele 6-8 săptămâni, peste 50% dintre locuitorii de pe continentul european se vor infecta cu Omicron, o tulpină a Covid mult mai contagioasă decât cele precedente.
Ipotetic, administrarea unui rapel la fiecare 4 luni prezintă riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor și de a duce la o oboseală psihică în rândurile populației, observă Marco Cavaleri.
Soluția este de a elabora un vaccin care să prevină și variantele viitoare ale Covid, pentru ca știința să nu fie doar reactivă la acest virus, iar aici se poate ajunge adunând cât mai multe date despre impactul tulpinii Omicron, pentru a înțelege mai bine virusul.
Responsabilul EMA spune că există discuții cu producătorii de vaccinuri, pentru cazul în care va fi nevoie de un vaccin modificat pentru a răspunde variantei Omicron, dar acest lucru se va decide doar printr-o acțiune coordonată la nivel global.
Cavaleri a explicat: „Utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, dar vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung. Este important să existe o discuţie bună în jurul alegerii compoziţiei vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă… şi să încercăm să venim cu o abordare care să fie potrivită pentru a preveni o variantă viitoare“.