Afganistanul blestemat: abia încheiat războiul civil, începe altul. ISIS revendică atentatele comise în weekend contra noului regim taliban

2
2797
ISIS a comis în weekend 4 atentate împotriva talibanilor la Jalalabad

Spirala violenței nu se mai termină în Afganistan, un stat blestemat să-și trăiască la nesfârșit războaiele civile: organizația teroristă Stat Islamic (ISIS) a revendicat atentatele comise în weekend în orașul Jalalabad, împotriva talibanilor. Noul regim de la Kabul se confruntă astfel, la nicio lună după preluarea puterii, cu exact genul de acțiuni pe care le-a folosit timp de 20 de ani împotriva vechii puteri sprijinite de americani.

Agenția de presă Amaq, controlată de ISIS și citată de The Guardian, a publicat două comunicate ale grupării teroriste care anunță că stă la originea a „trei atentate cu bombă“ îndreptate împotriva unor vehicule ale talibanilor sâmbătă, la Jalalabad, și al unui alt atac comis a doua zi, în același oraș.

Tot ISIS a revendicat atentatul comis pe 26 august pe aeroportul din Kabul, în ultimele zile ale retragerii occidentale din Afganistan. Atunci au murit 100 de oameni, inclusiv militari americani.

Jalalabad este al cincilea oraș din Afganistan ca mărime și capitala provinciei Nangarhar, amplasată la granița cu Pakistan și considerată fief al ISIS.

Atentatele din weekend s-au soldat cu moartea a două persoane (trei, conform altor surse) și rănirea a 20. Unul dintre atacuri a vizat o mașină de poliție a noilor autorități talibane. Bomba de duminică a încercat să distrugă un alt vehicul încărcat cu miliții talibane. Acest ultim atac, petrecut la o intersecție, a rănit mai mulți talibani care au ajuns la spital.

Confruntați cu propria strategie, talibanii n-au expertiză antitero

Problema principală a noului regim este lipsa expertizei în lupta antitero. Timp de două decenii, talibanii au practicat împotriva forțelor guvernamentale susținute de trupele internaționale același gen de gherilă. Au comis nenumărate atrocități, atacuri sinucigașe și atentate, fără să ia în calcul victimele colaterale iar uneori vizând cu bună-știință comunitățile locale doar pentru a semăna teroarea și nesiguranța. Talibanii au atacat nu doar poliția și armata inamică, dar și școli unde învățau fete și spitale sau piețe, provocând carnagii înfiorătoare.

Acum, însă, odată ajuns la putere, noul regim e pus în fața situației de a contracara același tip de terorism. N-are experți, servicii specializate și luptători antrenați să contracareze un inamic nevăzut, violent și fără scrupule. De aceea talibanii încearcă acum o manevră aproape neverosimilă – să convingă membrii fostelor trupe speciale ale vechiului regim, pe care până acum încercaseră să-i lichideze fizic, să intre în slujba lor și să reia lupta antitero, de data asta contra ISIS. Și aliații occidentali sunt tatonați de talibani cu dorința de a primi același tip de sprijin.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dragnea se plânge că Antena 3 și RTV au refuzat să-l primească în emisiuni: „Mi s-a transmis că nu mai este cazul”

* Dragnea și-a înființat partid: Alianța Pentru Patrie. L-a folosit ca paravan pe Codrin Ștefănescu. Doctrină ultra-naționalistă, anti-europeană

* De ce a devenit Gâdea mare susținător al lui Cîțu

* Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

* CTP: „Cîțu e respingător. Afectează imaginea, scorul electoral și încrederea în PNL și în Guvern, chiar dacă nu gândește rău din punct de vedere economic” / „Cel care a creat criza politică este Cîțu, să fie foarte clar!”

* Dosar penal pentru cei 300.000 de euro drenați de Tudorache către televiziuni + Lazarus + Savaliuc, ca să facă reclamă unei minciuni: spitalul care nu există!

* Aglomerație de pacienți VIP-Covid la „Matei Balș”: Sorin Oprescu, Elena Merișoreanu, Viorica de la Clejani. Ultima, nevaccinată, e în stare gravă, la Terapie Intensivă

* DOCUMENT. Cele 13 restricții impuse de Guvern celor nevaccinați anti-Covid, în localități cu rata de infectare de 3-6 la mie

 * Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* VIDEO. Nunta tragică: mirele are dublă fractură de coloană vertebrală după ce a fost aruncat în sus și n-a mai fost prins. El a aterizat în cap. Nunta a continuat doar cu mireasa și invitații

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.