„Acum filmați, intrăm în trombă!“ Cazul bărcii cu motor, intrată cu viteză într-o colonie de pelicani, devine dosar penal. Practica e însă generalizată în Deltă

3
1904

Firma a cărei barcă a fost filmată intrând cu viteză într-o colonie de pelicani din Deltă se va alege cu plângere penală, anunță Ion Munteanu, guvernatorul Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării, citat de Adevărul.

Ar fi vorba de firma tulceană Royal Cruises SRL, care – potrivit primelor verificări – nici n-are licență pentru a transporta turiști în Deltă și, deci, excursiile sunt ilegale.

Săptămâna trecută a devenit virală o filmare în care un barcagiu a intrat cu viteză, deliberat, într-o colonie de pelicani, pentru ca turiștilor să le iasă fotografiile frumoase. Guvernatorul Deltei spune că are și o altă înregistrare în care conducătorul ambarcațiunii le spune turiștilor, înainte să accelereze: „Pregătiți acum aparatele, intrăm în trombă!”.

Firma a cărei barcă a fost filmată intrând cu viteză în colonia de pelicani n-avea licență de transport persoane în Deltă și făcea excursiile ilegal

Acest caz a devenit ultramediatizat pentru că a fost filmat – firma cu pricina a avut, practic, ghinion. Pentru că, în realitate, aceasta este o practică generalizată în Deltă și foarte mulți proprietari de bărci cu motor fac același lucru pentru a-și distra pasagerii. Este o traumă pentru păsări, care sunt astfel hăituite permanent. Problema este veche de cel puțin 20 de ani, de când Delta s-a umplut de bărci cu motoare puternice, care le permit să accelereze și să intre cu viteză în coloniile de pelicani.

Acest lucru este recunoscut și de Viorica Bîscă, directorul executiv al Biosferei Delta Dunării: „Este o problemă cu care am început să ne confruntăm din ce în ce mai des. A fost identificată societatea căreia îi aparţine ambarcaţiunea şi s-au solicitat toate documentele pentru că, pentru a putea desfăşura o activitate în teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării trebuie să deţină cel puţin un permis pentru desfăşurarea activităţii, dacă nu cumva o autorizaţie, în funcţie de locaţie şi de coduri CAEN. Trebuie să se prezinte cu toate aceste documente, să vedem dacă ele există, trebuie identificată zona în care şi-a dus turiştii pentru că în situaţia în care s-a dus şi într-o zonă strict protejată deja abaterea de la prevederile legale este mult mai mare. De asemenea, în situaţia în care în zona respectivă se identifică exemplare rănite mai intervine o abatere. Deocamdată, se fac cercetări, inclusiv Garda de Mediu a solicitat documente şi categoric se vor lua măsuri“.

În Deltă, aproape toți cei care au bărci cu motor „vânează” la fel pelicanii. Localnicii detestă păsările despre care spun că le mănâncă tot peștele

Violeta Bîscă spune că se intenționează luarea unor măsuri pentru ca aceste bărci să nu mai poată intra în voie pe canalele Dunării și nici să se apropie de coloniile de păsări.

Bărcile cu motor ale firmelor care practică acest turism agresiv și distructiv sunt, în general, conduse de localnici care cunosc bine Delta. În cazul multora, acest comportament este generat și de frustrare, numeroși localnici urând păsările – dar mai ales pelicanii – pentru că “ne mănâncă tot peștele”. Ei reclamă că păsările au toate drepturile și sunt protejate, pe când oamenilor li se pun tot felul de restricții, nefiind lăsați să pescuiască în perioade de prohibiție sau prin metode cum ar fi curentul electric sau plasele speciale, care “rad“ absolut tot peștele, inclusiv puietul.

Pelicanii nu sunt însă singurele victime ale oamenilor în Deltă. Anul acesta, ca și anul trecut, mai multe zeci de exemplare de păsări flamingo venite să cuibărească aici au plecat, după ce au fost hăituite zi și noapte de turiști amatori de poze „tari”, care „să facă like-uri” pe Instagram sau Facebook.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* FOTO+VIDEO. Brutele care au terorizat un activist civic și i-au vandalizat mașina, de față cu polițiștii. Trei bătăuși au ajuns după gratii

* Primarul suspectat că ar fi violat o fată de 12 ani vrea la detectorul de minciuni. El cere și test ADN, pentru a arăta că alt violator e tatăl copilului

* Orban: „Am fost părăsit de Rareş Bogdan, Raluca Turcan și Robert Sighiartău. Au încercat să arunce în aer formarea coaliţiei”

* Rareş Bogdan, atac tăios la Ludovic Orban: „Dacă mă apuc eu să vorbesc, îl va durea stomacul rău de tot!” / „S-ar putea ca nervii mei să plesnească, şi-aşa sunt întinşi la maxim!”

* Liderii AUR au votat împotriva propriei legi, prin care ziceau că elimină subvenția pentru partidele politice!

* Radu Moraru: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* VIDEO. Demența starețului Zenovie: „După vaccinare, pielea oamenilor se va umple de solzi, ca la pești” / „Vor fi zombi, ca drogații” / „Planul lor criminal, de genocid în lume…”

* TVR nu-i va prelungi contractul lui „Sărmăluță”. Acesta amenință cu tribunalul: „Vă promit că o să ne distrăm!”

* Eroul Danemarcei: fundașul lui AC Milan care l-a salvat pe mijlocașul rivalei Inter Milano, făcându-i respirație gură la gură

* Start în EURO 2020 – o lună de fotbal de clasă! Program, echipe, suporteri, bani, istorie, transmisii TV

3 COMENTARII

  1. CRETINISM și MITOCĂNIE, tipic ROMÂNEȘTI!

    În (TOATĂ!!!) LUMEA-CIVILIZATĂ (!!!), pentru asemenea MONSTRUOASE CRIME-ECOLOGICE (!!!!!!!!) se face… PUȘCĂRIE-GREA!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here