Acțiunile provocatoare ale ambasadoarei ruse Mitrofanova, care s-a implicat în căderea Guvernului pro-european al Bulgariei

2
2193
Premierul bulgar Kiril Petkov și ambasadoarea rusă Eleonora Mitrofanova

Ies la iveală tot mai multe dedesubturi ale operațiunii rusești de destabilizare a Bulgariei, pentru a-i provoca deraierea de la traiectoria europeană. Demiterea Guvernului pro-occidental de la Sofia, prin moțiunea de cenzură votată joi, 23 iunie, a fost executată prin implicarea mafiei bulgare și prin influențele venite dinspre Rusia teroristă a lui Vladimir Putin. Echipa premierului reformator Kiril Petkov (școlit la Harvard, în SUA) a rezistat la conducerea Bulgariei doar 6 luni.

Lovitura dată joi Bulgariei europene s-a concretizat în cele 123 de voturi pro-demitere (din 239). În scurtul său mandat, premierul Petkov s-a poziționat pentru întărirea relațiilor cu UE și NATO și a promis că va încerca să anihileze corupția din țara lui. De asemenea, a spus că va scoate Bulgaria din dependența energetică față de Rusia.

Postul ucrainean de televiziune Canal 24 din Kiev a preluat o declarație a premierului Kiril Petkov, în care acesta a acuzat mafia bulgră și Rusia putinistă pentru demiterea Cabinetului său: “Acest vot este un pas mic pe un drum foarte lung de urmat. Promit că vom continua să luptăm pentru întoarcerea țării și, într-o zi, vom avea o Bulgarie fără păpuși, fără mafie – o țară europeană normală”.

Putinista Mitrofanova – „Kuzmin cu fustă”

Din 2021, Ambasada Federației Ruse la sofia este condusă de Eleonora Mitrofanova (69 de ani). Aceasta s-a manifestat cu agresivitate nediplomtică, încercând de mai multe ori să intimideze Bulgaria. Stilul ei grosolan seamănă cu cel al lui Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București.

În luna martie, Mitrofanova a avertizat Bulgaria să nu cedeze Ucrainei tehnică militară. În acel moment, SUA se afla în discuții cu Bulgaria și Slovacia pentru ca sistemele de apărare antirachetă S-300 ale acestora să fie cedate Ucrainei.

„Aș dori să avertizez autoritățile bulgare că furnizarea de arme – inclusiv cele de origine sovietică – și muniție către naționaliștii ucraineni este puțin probabil să adauge optimism dialogului bilateral, care s-a deteriorat până acum”, a spus Mitrofanova. Ea a vorbit pe larg despre „operațiune specială”, „denazificare”, „criminalii ucraineni” și „bătuși lichidați”, promovând propaganda mincinoasă a regimului Putin.

Mitrofanova s-a arătat extrem de nervoasă și când Comisia pentru Învățământ, Cultură, Știință și Diversitate Culturală de pe lângă Consiliul Municipiului Sofia a decis, cu 8 voturi pentru, 3 împotrivă și o abținere, ca spațiul verde din fața Ambasadei Rusiei la Sofia să devină o alee care să poarte numele „Eroii Ucrainei”.

Pe 1 februarie, cu mai puțin de o lună înaintea invaziei ruse în Ucraina, ambasadoarea Mitrofanova a susținut, la postul bulgar NOVA TV, solicitarea Moscovei ca NATO să-şi retragă trupele, bazele şi armamentul strategic din ţările care au aderat la această alianţă începând din anul 1997. „Acesta nu este jocul Bulgariei, nu aveţi deloc nevoie de asta. Bulgaria ar putea deveni o ţintă dacă ar găzdui pe teritoriul ei baze şi arme strategice îndreptate împotriva Rusiei. Nu se pune problema ca ţările care au aderat la NATO după 1997 să iasă din NATO. Noi vorbim despre retragerea contingentelor militare, a bazelor şi armelor strategice staţionate pe teritoriile lor începând din 1997. Iar la ora actuală nu vorbim deloc despre Bulgaria, întrucât în prezent nu aveţi nici baze şi nici armamente strategice ofensive, dar aceasta priveşte România într-o anumită măsură”, a spus Mitrofanova.

Partidul Bulgaria Democrată a cerut ca Mitrofanova să fie declartă persona non grata

Pe 6 aprilie, Partidul Bulgaria Democrată a cerut ca ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, să fie declarată persona non grata.

„Dovezile atrocităţilor comise de armata rusă în Bucea şi alte oraşe ucrainene s-au înmulţit în ultimele zile. Opinia publică mondială este şocată de filmările cu cadavrele civililor de pe străzi, de descoperirea de gropi comune, de rapoarte despre violuri şi torturi ale unor oameni nevinovaţi, de jafurile în masă comise de militarii ruşi. Devine din ce în ce mai clar că regimul Putin comite crime de război de amploarea unui genocid”, a susţinut Antoaneta Ţoneva, deputată a Partidului Bulgaria Democrată, de la tribuna parlamentară.

„În calitate de stat membru al Uniunii Europene, ţara noastră trebuie să sprijine noi sancţiuni europene mai dure împotriva Rusiei. Bulgaria trebuie să înceapă să furnizeze Ucrainei arme şi muniţii care să-i permită să se apere împotriva agresiunii ruse şi a crimelor de război. Amintind că în semn de răspuns la atrocităţile din Bucea şi din alte locuri, ţări partenere precum Germania şi Franța au expulzat în total 75 de diplomaţi ruşi, iar Lituania, inclusiv ambasadorul rus, insistăm ca ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, să fie declarată persona non grata. Comportamentul său recent este contrar Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice şi subminează demnitatea Bulgariei”,  cerut grupul parlamentar al Partidului Bulgaria Democrată.

Eleonora Mitrofanova

Vă prezentăm principalele dezvăluiri făcute de Canal 24.

„Petkov a spus că motivul pregătirii unei moțiuni de cenzură a fost amenințarea de a dezvălui scheme de corupție la scară largă, în care ar putea fi implicați politicienii bulgari”

  • „Petkov l-a numit pe ambasadorul Rusiei la Sofia printre oamenii care au reușit să demită Guvernul. El a acuzat Kremlinul că a influențat votul de la moțiunea de cenzură, prin influența pe care o are asupra deputaților din Partidul Renașterii Bulgare” („AUR”-ul bulgăresc – n. red.).
  • „Pe votul de neîncredere împotriva Guvernului său, Petkov a dat vina direct pe Rusia și pe puternica mafie a țării sale.”
  • „Premierul a ajuns la putere în urmă cu doar 6 luni. El a promis că va lupta împotriva corupției și a împins țara într-o poziție extrem de puternică împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei.”
  • „Anterior, Petkov a spus că motivul pregătirii unei moțiuni de cenzură a fost amenințarea de a dezvălui scheme de corupție la scară largă, în care ar putea fi implicați politicienii bulgari.”
  • „În ciuda legăturilor de lungă durată ale țării cu URSS și, după prăbușirea acesteia, cu Rusia, Petkov a susținut pe deplin poziția UE și a NATO cu privire la războiul din Ucraina.”
  • „În special, prim-ministrul l-a demis pe ministrul Apărării, Stefan Ianev, care a refuzat să numească invazia rusă drept război și a preferat termenul Kremlinului, de «operațiune specială». Petkov a sprijinit, de asemenea, sancțiunile UE împotriva Rusiei și a promis asistență forțelor armate.”

„După demisia Guvernului lui Petkov, se vor declara mai multe forțe pro-ruse, cum ar fi Partidul Renașterii – de extremă dreaptă. Acest lucru ar putea pune în pericol planurile Bulgariei de a adera la zona euro și de a abandona petrolul și gazele rusești până în 2024”

  • „Liderul partidului de opoziție GERB și fostul prim-ministru bulgar, Boiko Borisov, au jucat un rol-cheie în inițiativa de a da un vot de neîncredere actualului Cabinet. Anterior, Guvernul Petkov a încercat chiar să-l aresteze pentru presupusa implicare în corupție pe scară largă. Cu toate acestea, instanța l-a eliberat pe Borisov fără acuzații, invocând inexactități procedurale.”
  • „Deocamdată nu se știe cine va forma noul guvern și dacă vor avea loc alegeri anticipate. Potrivit politologilor, după demisia Guvernului Petkov, se vor declara mai multe forțe pro-ruse, cum ar fi Partidul Renașterii – de extremă dreaptă. Acest lucru ar putea pune în pericol planurile Bulgariei de a adera la zona euro și de a abandona petrolul și gazele rusești până în 2024.”
  • „Interesant! Borisov a condus Guvernul bulgar în cea mai mare parte a ultimului deceniu. Este cunoscut pentru legăturile sale strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Fostul premier i-a oferit dictatorului de la Kremlin un cățeluș de ciobănesc bulgar.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. O rachetă trimisă de ruși, în Lugansk, s-a întors și a lovit punctul de lansare, provocând o explozie catastrofală!

* Misterul împușcării colonelului FSB care purta valiza nucleară a lui Putin. Vadim Zimin se afla în arest la domiciliu

* Ce i-a cerut Zelenski lui Iohannis: 1. urgentarea exportului de cereale ucrainene prin portul Constanța; 2. fabricarea de muniție pentru armamentul ex-sovietic al Kievului

* Savlucenko, unul dintre cei mai importanți colaboraționiști ai rușilor în Herson, a sărit în aer cu mașina. Rezistența ucraineană pune presiune pe ocupanți și pe trădători

* Prins că a trucat un concurs de angajare, ministrul Chesnoiu (PSD) și-a dat demisia de la Agricultură, dar nu și din Parlament. DNA cere ridicarea imunității sale parlamentare

* Netejoru, șeful Inspecției Judiciare cu care PSD a terorizat magistrații reformiști, se pensionează cu 6.500 de euro/lună, mai mult decât salariul pe care l-a avut

* Nepoata directorui SRI din regimul Iliescu, salariu de 11.000 de euro pe lună la stat. Ioana Timofte a făcut o facultate particulară și a fost pusă șefă la ISCIR București

* Dulce ca mierea e pușcăria patriei. Cazul Elena Udrea

* Victor Rebengiuc, la 89 de ani: „Gata, s-a terminat! Nu mai am nicio speranță. Ce-am votat eu nu mai există. S-a dus, s-a împrăștiat, s-a înălțat la ceruri”

* Extraterestrul David Popovici, dublu campion mondial la seniori, deși are doar 17 ani și 9 luni! Din 1973, nimeni n-a mai reușit „dubla” 100 + 200 de metri liber

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here