Abia a început 2023 și Guvernul PSD-PNL a și împrumutat 4 miliarde de dolari! În 2022, România a atins un record absolut al împrumuturilor: 30 de miliarde de euro

1
631
"Specialistul PSD" Adrian Câciu (stânga). actualul ministru de Finanțe, este un discipol al altui mare "expert" în finanțe, Orlando Teodorovici. Câciu a împins la extrem strategia "guvernării pe datorie" a regimului PSD-PNL

Drumul spre soarta Greciei din perioada 2009-2012 este urmat neabătut de coaliția PSD-PNL din România, care în chiar primele zile ale lui 2023 a împrumutat de pe piețele de externe încă 3,992 miliarde de dolari! Guvernul Ciucă este campion absolut al împrumuturilor în istoria României începând cu crearea Principatelor Unite (1859), după ce în 2022 a împrumutat în numele țării 30 de miliarde de euro.

Este foarte greu de spus de ce Guvernul are nevoie de aceste împrumuturi gigantice, pe care le vor plăti generațiile viitoare, atât timp cât are încasări-record la buget din inflația ajunsă la aproape 20% și din taxele pe care le tot mărește. La acestea se adaugă zeci de miliarde de euro care ar trebui să intre de la Uniunea Europeană și să finanțeze dezvoltarea proiectelor de infrastructură.

Conform datelor de pe platforma Bloomberg observate de Economedia.ro, Ministerul Finanțelor (condus de PSD-istul Adrian Câciu) a împrumutat 1,242 miliarde de dolari care trebuie plătiți în 5 ani (2028), 1,5 miliarde de dolari plătibili în 10 ani (2033) și 1,25 miliarde de dolari cu scadența în 30 de ani (2053). Așadar, regimul PSD-PNL pune la treabă 3 generații de români ca să-i achite împrumuturile făcute: cei care muncesc acum, dar și copiii și nepoții lor.

Potrivit informațiilor prezentate, împrumutul e făcut pentru a finanța deficitul și a „rostogoli” datoria publică actuală. Așadar, acești bani nu sunt destinați unor proiecte care vor îmbunătăți viața românilor, ci doar pentru a acoperi cheltuielile curente generate de administrația PSD-PNL și a refinanța alte împrumuturi făcute anii trecuți de celelalte guvernări.

Perspectiva imediată nu e deloc roz. Anul 2023 se anunță unul în care Guvernul PSD-PNL va stabili un nou record absolut al îndatorării României. După ce în 2022 au fost împrumutați 150 de miliarde de lei (30 miliarde euro), în 2023 necesarul brut de finanțare este estimat la 160 de miliarde de lei (32 miliarde euro).

Conform documentelor de la Finanțe, cei minimum 160 de miliarde de lei împrumutați se vor duce la acoperirea deficitului bugetar calculat la 4,4% din PIB (68 miliarde de lei) și la rostogolirea datoriei externe scadente în acest an, de 92 miliarde de lei.

Sumele expuse mai sus vor fi însă aproape sigur depășite. Toți experții români și internaționali care au consultat proiectul de buget pe 2023 semnat de Adrian Câciu au apreciat că este unul total nerealist, în care încasările sunt mult supraevaluate, la fel și creșterea economică. Asta înseamnă că, în final, deficitul va fi mai mare de 4,4% din PIB. Diferența între proiecția din buget de acum și realitatea de pe parcurs se va traduce în noi împrumuturi suplimentare: alte miliarde luate cu dobânzi foarte mari și care vor fi achitate de români în viitor.

Exact același stil de a conduce țara l-au avut politicienii greci în urmă cu circa două decenii. Criza datoriilor a început în Grecia în 2009, apoi statul a intrat în faliment. Pentru că era în zona euro, Uniunea Europeană n-a lăsat Grecia să se prăbușească, implicându-se în restructurarea datoriilor, dar recesiunea a lovit puternic această țară care nici azi nu și-a revenit complet.

În cazul României, politicienii au refuzat aderarea la zona euro pentru a putea controla tiparnița de bani de la BNR. Dacă țara intră în faliment, nu există nicio plasă de siguranță precum în cazul Greciei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Familia tradițională” AUR: deputatul Dumitru Focșa și-a snopit în bătaie soția de față cu copilul minor. Femeia a sunat la 112, iar polițiștii sosiți la fața locului au evaluat cazul ca fiind de „risc iminent”

* Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

* Bobby Păunescu, co-patron la B1 TV, executat silit de fostul fotbalist Ciprian Marica. Fiul lui George Constantin Păunescu se afișează ca „investitor” la un proiect imobiliar „de miliarde” la Cluj

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

VIDEO. A murit Mitică Popescu, actorul trecut prin lagărele comuniste. La RTV s-a anunțat „moartea” lui Mitică Dragomir!

* Gigi Becali, trimis din nou în judecată. A încălcat termenii eliberării condiționate: a votat la Referendumul pentru Familie, deși avea interdicție!

* „Planul lui Putin de a îngheța Europa fără gaz rusesc a eșuat”. Mărturia politologului care îi scria discursurile satrapului de la Kremlin

O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

Fotografia începutului de an: „Doi țărani, foști fotbaliști”. Balint: „Era păcat să-l am pe Hagi la mine, la țară, și să nu-l îmbrac în ie populară”

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here