Culmea cinismului: după ce a bombardat non-stop Ucraina de Crăciun și Anul Nou, Putin cere încetarea focului de Crăciunul ortodox pe rit vechi

0
782
Putin s-a folosit cu cinism de prilejul Crăciunului rusesc, pe rit vechi, pentru o acțiune propagandistică

Înalți oficiali ruși, precum președintele Putin și patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse, au cerut un armistițiu de 24 de ore, între 6 și 7 ianuarie, pe durata Crăciunului ortodox pe rit vechi. Solicitarea a generat stupefacție și indignare, după ce Rusia a bombardat cu înverșunare sporită orașele Ucrainei în perioada Crăciunului și a Anului Nou.

Agenția rusă de presă TASS a publicat joi știrea următoare: „Putin a dat ordin să se oprească focul de-a lungul întregii linii de contact între părțile din Ucraina între 12.00, ora Moscovei, din 6 ianuarie, și ora 24.00, în 7 ianuarie”.

Această încetare a focului „unilaterală” a fost însoțită de apeluri lacrimogene ale patriarhului Kiril la respectarea sărbătorilor sfinte ale creștinătății.

Imediat, mașinăria de propagandă a Kremlinului și armatele de postaci de pe rețelele de socializare au sărit în sus, transmițând același mesaj pe diferite tonuri. Ideea de bază este sintetizată de un utilizator intitulat Shane Schaetzel, care scrie pe Twitter: „Nu sunt un fan al lui Putin, dar a oferit 36 de ore de pace pentru Crăciunul ortodox. Ucraina și Statele Unite au refuzat. Occidentul nu vrea pace. Așa că, din păcate, război să fie. Dumnezeu să aibă milă de noi toți. Cu toții vom avea nevoie de ea“.

Exceptând postacii putiniști, solicitarea lui Putin a fost întâmpinată însă, la nivel internațional, cu furie și indignare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declinat oferta: „Cei care au continuat teroarea împotriva țării noastre și au trimis oamenii lor să fie măcelăriți cu siguranță nu prețuiesc viața și cu atât mai mult nu caută pacea“. Mihailo Podoliak, consilier al lui Zelenski, a scris pe Twitter: „Poate că rușii nu înțeleg limbajul uman. Le propun lui Puțin /Gundiaev / altora să se întoarcă pe 25 decembrie sau în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie și, sub urletul rachetelor și al dronelor care zboară pentru a ucide ucraineni, să discute despre «armistițiul de Crăciun». În peisajul însângerat atât de drag inimii lor“.

Întrebat despre subiect, președintele american Joe Biden a răspuns: „Sunt reticent să răspund la orice spune Putin. Mi s-a părut interesant faptul că era pregătit să bombardeze spitale, grădinițe și biserici pe 25 decembrie și în noaptea de Anul Nou“.

Aceeași stare de spirit este și în rândurile celor care scriu despre războiul din Ucraina. Chuck Pfarrer, fost membru al forțelor speciale navale americane (SEAL), remarcă: „După ce a bombardat un hipermarket din Herson în ajunul Crăciunului și a tras peste 100 de rachete de croazieră asupra orașelor Ucrainei de sărbători, Putin propune un armistițiu de 36 de ore pentru Crăciunul Ortodox rusesc. Ucraina a respins oferta”.

Julia Davis, editorialistă la „The Daily Beast” care monitorizează presa rusă, face observația: „Putin nu a avut niciun fel de scrupule în a trimite bombe și rachete pentru a ucide ucraineni în timpul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, dar acum vrea să declare unilateral un fel de încetare a focului pentru a onora sărbătorile ortodoxe. Ipocrizie cinică, revoltătoare și teatrală“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Familia tradițională” AUR: deputatul Dumitru Focșa și-a snopit în bătaie soția de față cu copilul minor. Femeia a sunat la 112, iar polițiștii sosiți la fața locului au evaluat cazul ca fiind de „risc iminent”

* Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

* Bobby Păunescu, co-patron la B1 TV, executat silit de fostul fotbalist Ciprian Marica. Fiul lui George Constantin Păunescu se afișează ca „investitor” la un proiect imobiliar „de miliarde” la Cluj

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

VIDEO. A murit Mitică Popescu, actorul trecut prin lagărele comuniste. La RTV s-a anunțat „moartea” lui Mitică Dragomir!

* Gigi Becali, trimis din nou în judecată. A încălcat termenii eliberării condiționate: a votat la Referendumul pentru Familie, deși avea interdicție!

* „Planul lui Putin de a îngheța Europa fără gaz rusesc a eșuat”. Mărturia politologului care îi scria discursurile satrapului de la Kremlin

O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

Fotografia începutului de an: „Doi țărani, foști fotbaliști”. Balint: „Era păcat să-l am pe Hagi la mine, la țară, și să nu-l îmbrac în ie populară”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here