Demagogia PSD privind posibilitatea Guvernului României de a renegocia cu Comisia Europeană celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a fi permisă alocarea unui procent mai mare din Produsul Intern Brut (PIB) pentru pensii, a fost spulberată de „Guvernul” Uniunii Europene, prin vocea vicepreședintelui Valdis Dombrovskis. Cei mai ridicoli, în acest caz, au fost ministrul Muncii, Marius Budăi, și șeful său de partid, Marcel Ciolacu, care le-au vândut iluzii pensionarilor români.
Comisia Europeană le-a mai explicat încă o dată celor de la Partidul Social Democrat, printr-un răspuns scris, că PNRR nu poate fi schimbat. Vicepreședintele executiv al CE, lituanianul Valdis Dombrovskis, i-a comunicat europarlamentarului Victor Negrescu (PSD), oficial, în scris, că PNRR poate fi modificat doar dacă anumite jaloane nu pot fi îndeplinite „ca urmare a unor circumstanțe obiective”. Sau în cazul unui dezastru național de proporții istorice!
Răspunsul lui Valdis Dombrovskis, „vicele” Comisiei Europene, la solicitarea europarlamentarului Victor Negrescu (PSD)
„În conformitate cu articolul 21 alineatul (1) din Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență, un stat membru poate înainta Comisiei o cerere motivată ca aceasta să elaboreze o propunere de modificare sau de înlocuire a planului de redresare și reziliență numai în cazul în care jaloanele și țintele relevante nu mai pot fi îndeplinite ca urmare a unor circumstanțe obiective. Va fi important ca statul membru să furnizeze dovezi concrete care să evidențieze cauza dificultăților și impactul acestora asupra punerii în aplicare
În cazul în care Comisia consideră că motivele prezentate de statul membru justifică o modificare, aceasta va efectua o evaluare a măsurilor modificate sau nou propuse, care vor trebui să îndeplinească toate cerințele Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență, cu aceleași criterii și urmând aceeași procedură ca pentru evaluarea inițială a planului.
În cazul în care evaluarea este pozitivă, Comisia va prezenta o propunere de nouă decizie de punere în aplicare a Consiliului în termen de două luni de la transmiterea oficială a cererii. De regulă, aceasta este aprobată de Consiliu în termen de patru săptămâni de la adoptarea propunerii Comisiei. În cazul în care evaluarea este negativă, Comisia respinge cererea în termen de două luni, după ce a dat statului membru posibilitatea de a-și prezenta observațiile în termen de o lună de la comunicarea concluziilor Comisiei.
Având în vedere faptul că, la 29 octombrie 2021, Consiliul a aprobat Planul de redresare și reziliență al României, ar trebui să se pună accentul pe punerea în aplicare în timp util a măsurilor incluse în plan. Orice cerere de modificare a planului riscă să întârzie punerea sa în aplicare. Ținând seama de durata de viață limitată a Mecanismului de redresare și reziliență – plățile contribuției financiare se vor încheia până la 31 decembrie 2026 –, astfel de întârzieri ar trebui evitate.”
Comisia Europeană către Digi 24: „Doar în cazul dezastre naturale de dimensiuni istorice”
La solicitarea jurnaliștilor de la Digi 24, Comisia Europeană a transmis noi detalii despre „condițiile excepționale” în care ar putea fi modificat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Executivul european spune că așteaptă să vadă o încurajare a ieșirii la pensie cât mai târziu. Relatarea Digi 24: „Comisia Europeană precizează că doar în cazul în care o țară nu mai poate duce la îndeplinire PNRR-ul, din motive excepționale, cum ar fi dezastre naturale de dimensiuni istorice, s-ar putea renegocia Planul de Redresare și Reziliență. Pentru asta ar trebui parcurși pași destul de complicați, care ar duce la întârzierea reformelor, iar acest lucru ar putea duce la posibilitatea ca anumite obiective să nu fie îndeplinite și astfel să ducă la pierderea unor bani din PNRR”.
Reporterul Digi 24 a precizat și în ce condiții se poate renegocia PNRR:
- „doar în cazuri excepționale, cum ar fi catastrofe naturale de proporții istorice”;
- „orice cerere de modificare a PNRR ar întârzia cu mult implementarea programului”.
Budăi o ține langa: nu vrea „renegociere totală”, ci „optimizare în anumite puncte”!
Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), insistă în demagogia lui, cu care-i amăgește pe pensionari. El a afirmat, tot la Digi 24, că oficialii europeni se refereau la cazul „renegocierii totale” a programului; or, Budăi și PSD vor să facă doar „o optimizare în anumite puncte”!
„Comisia s-a referit la o renegociere per total a PNRR. Noi nu am spus așa ceva, noi am scris și în programul de guvernare, am spus și în discuțiile pe care le-am avut în Coaliție, despre o optimizare în anumite puncte.
Până în decembrie am îndeplinit jaloanele pe care le aveam de îndeplinit, suntem în interiorul trimestrului 1, imediat o să anunț un alt jalon îndeplinit ce ține de Ministerul Muncii, în februarie avem acordul cu Banca Mondială semnat pentru asistența tehnică în reforma pensiei și a salarizării…
Nu ne dorim sub nicio formă să punem în pericol implementarea PNRR. Din contră, suntem extrem de determinați să implementăm acest PNRR și reformele legate de PNRR.
Noi, în coaliție, ne asumăm să facem tot posibilul pentru binele cetățenilor români, nu ne asumăm să pierdem bani. Acel procent de 9,4% nu este suficient pentru a realiza un alt jalon din PNRR care înseamnă reforma pensiilor prin rezolvarea inechităților din sistem.
Nu s-a spus niciodată că vrem să renegociem PNRR din temelii, dar o optimizare este necesară. Iar regulamentul european de implementare a PNRR prevede acest lucru. Nu vorbim de o renegociere când se întâmplă o catastrofă sau nu știu ce alte chestiuni”.
Cred că politica românească a intrat „pe mâini bune” ! Cât tupeu și câtă prostie în acuze reciproce susținute de simple vorbe? „Vin ai noștri pleacă ai noștri, noi rămânem …..!”
Ce să renegociezi în PNRR? ă nis-au acordat niște bani ca să facem ceva cu ei, dar ni s-a impus condiția să menținem bugetul țării în limite rezonabile ? Nu știu dacă negociatorii români au fost capabili, mituiți, indolenți sau impotenți.
Ce se vede este că guvernul României e nemulțumit de ce a făcut guvernul anterior; că semnăm contracte păguboase fără să răspundă cineva; că „un pas înainte doi înapoi!” face parte din concepțiile omului nou pe care îl trimitem la parlament și la guvern.
De 30 de ani reformăm educația, reformăm sănătatea, reformăm administrația; reformăm justiția ! Din nefericire toți acești …. jură că vor … , și nu vor …. , în slujba legii și a intereselor poporului, … reprezentat de ei. Că noi trăim bine … prin reprezentanții noștri; avem drepturi …. prin reprezentanții noștri
Pai dragilor europeni, budai „este” un dezastru natural de proportii dea dreptul incomensurabile.
PE ASTIA II DOARE-N BASCA DE PNRR. soferul budai DA DIN GURA SA-L AUDA BOBORUL CAT SE ZBATE PENTRU EL. PROPAGANDA SI MANIPULARE.
Pe PSD-isti ii doare ca nu pot integra pensiile speciale in PNRR (nu alea meritate, alea nemeritate, luate de parlamentari care nu fac nimic, magistrati care fac politica si tot felul de „lipitori de sistem” care „muncesc” intr-un an cat altii in 50). De asta tot o „freaca la rece” cu „renegocierea”, stiu numai sa minta si sa creeze asteptari false romanilor.
Pare că exagerez afirmând că politica, justiția, și administrația funcționează (de fapt nu prea funcționează) conform unor principii stabilite prin reforma Iliescu KGB. „Bălăria” plantată atunci a crescut. Dacă sub numele de PSD, de PNL, sau de Uniunea … plantăm oportuniști mincinoși vom avea o „recoltă” de promisiuni mărețe care ascund interese meschine.
Nemernici care au facut samavolnicii acestui popor au mai fost dar nu atat de sadic ca acest avorton Ghinea ce cu de la sine putere a pus niste conditii pentru reducerea demografica si tinerea populatiei active in afara granitelor pentru prosperitatea Occidentului si tot felul de consultante platite direct de Comisia UE pentru aceasta nenorocire primul beneficiar fiind aceasta javra nemernica autopus ca sef al consultantilor.Intrebarea e daca se va gasi cineva care sa bage aceasta jivina la puscarie unde ii e locul.
Haideți să stăm strâmb și să judecăm drept ! PNRR a fost semnat și trimis de guvernul României cu știrea Președintelui României. Ghinea doar l-a propus. A fost cunoscut de public înainte de a fi trimis, deci Ghinea putea fi înlocuit înaintea ministrului de la Sănătate și a ministrului de la Justiție dacă a făcut ceva greșit.
Chiar nu vi se pare eronat să ne plângem că Băsescu a vândut flota în 1991, dar nimeni nu remarcă vânzarea șantierelor navale și trimiterea în șomaj a unor profesioniști în construcții navale? Dacă au construit flota de a cărei vânzare ne plângem pare că se pricepeau.