În lipsa implicării militare directe a SUA – americanii au anunțat deja că nu vor face acest lucru –, Ucraina nu va fi capabilă să reziste așteptatei invazii ruse, au anunțat generalii din fruntea armatei statului ex-sovietic. Conducătorii statului sunt întruniți la Kiev, unde dezbat scenariile rămase la îndemână prin care Ucraina ar putea riposta în fața cotropitorilor, relatează The New York Times.
Ucraina dispune de o industrie de armament care chiar zilele acestea a livrat noi tancuri pentru trupele aflate pe frontul din Donbass, dar nimic din ceea ce dispune această țară în acest moment nu poate ajuta pentru a respinge atacul pe scară largă pe care Rusia în pregătește – după unele surse – până la sfârșitul unii viitoare (ianuarie 2022). Moscova plănuiește invadarea Ucrainei din mai multe direcții, într-un scenariu care seamănă destul de bine cu atacul lui Hitler asupra Poloniei, în 1939. Rusia masează trupe pentru a ataca:
– din Sud, dinspre Crimeea ocupată în 2014,
– din Est, dinspre Donbass-ul ocupat în același an,
– din Nord-Est, dinspre granița rusă,
– din Nord, de pe teritoriul Belarusului.
Rusia pregătește un atac fulger în 3 etape, prin care va ocupa două treimi din Ucraina, inclusiv Kiev și tot litoralul Mării Negre, urmând să facă joncțiunea cu Transnistria
În acest moment, În Est, Nord și Sud sunt amplasați peste 100.000 de soldați ruși cu cantități uriașe de armament – vârful tehnicii de luptă de care dispune Kremlinul la această oră. Alte trupe sunt pe drum, astfel că, în curând, e de așteptat ca Rusia să aibă în jurul țării pe care o vizează circa 175.000 de militari.
Conform planurilor obținute de serviciile de informații și publicate de presa occidentală, Rusia intenționează să desfășoare o ofensivă în 3 etape. Pe parcursul acesteia vizează să captureze două treimi din teritoriul Ucrainei, inclusiv Kievul și tot litoralul Mării Negre, inclusiv Odessa, până la granița cu România, și să facă joncțiunea cu enclava transnistreană din Republica Moldova pe care o ține ocupată de 30 de ani.
Surse din comunitatea serviciilor speciale occidentale spun că Vladimir Putin nu a luat încă o decizie definitivă privind atacul asupra Ucrainei. Dacă aceasta va veni, ofensiva e proiectată să înceapă în ianuarie, cel târziu februarie anul viitor și va fi una fulger.
Nicio șansă pentru Ucraina. Expert militar american: în mai puțin de o oră, Rusia poate decima forțele armate ucrainene
Oficialii militari ucraineni sunt realiști și afirmă că, fără noi resurse semnificative, nu există nicio șansă ca armata lor să poată apăra teritoriul. Generalul Kirilo Budanov, directorul Serviciului de Informații al armatei Ucrainei, confirmă: „Din păcate, Ucraina trebuie să fie obiectivă în acest stadiu. Nu există suficiente resurse militare pentru respingerea unui atac pe scară largă al Rusiei, dacă el începe fără susținerea Ucrainei de către forțele Occidentului”.
Budanov a explicat că în acest moment se profilează un scenariu „de coșmar” care nu poate fi evitat în cazul unui atac al Ucrainei de către Rusia. Armata invadatoare va începe prin a declanșa atacuri aeriene și cu rachete care vor lovi depozitele de muniție și trupele din prima linie. În foarte scurt timp, diviziile ucrainene vor deveni incapabile să riposteze, iar comandamentul va pierde controlul asupra trupelor sale, ceea ce va duce la dezmembrarea frontului și colapsul apărării coordonate.
Din acest moment, se va mai rezista atât cât vor mai reuși comandanții unităților din linia întâi să gestioneze situația, totul făcându-se însă pe bucăți, la nivel individual. „Ei vor rezista cât timp vor avea gloanțe. Vor folosi tot ce au la dispoziție, dar credeți-mă că, fără rezerve, nu există vreo armată în lume care să poată rezista”, explică Budanov.
În acest moment, Ucraina are o armată de aproape 200.000 de oameni, dar este surclasată de Rusia la sol, în aer și pe apă ca număr și calitate a tehnicii de luptă. Spre exemplu, Kievul are doar circa 200 de avioane militare, între acestea numărându-se și cele de transport.
Rusia are în Marea Neagră submarine și fregate înarmate cu rachete de croazieră, iar trupele de la sol au amplasat în jurul Ucrainei sisteme de rachete balistice Iskander-M. Ucraina n-are sisteme de apărare anti-aeriană competitive, care să poată face față atacului.
Robert Lee, veteran din trupele de elită ale pușcașilor marini americani și doctorand la King’s College din Londra specializat în forțele armate ale Rusiei, estimează că, în mai puțin de o oră, rușii pot să decimeze o mare parte din forțele armate ucrainene folosind doar rachete. „Dacă Rusia dorește cu adevărat să își desfășoare capabilitățile convenționale, acestea ar putea provoca daune masive într-o perioadă foarte scurtă de timp. ele ar putea devasta rapid armata ucraineană din est, în decurs de 30-40 de minute“.
„Vom începe un război de gherilă. Au trecut 8 ani și avem suficienți oameni cu experiență militară, pregătiți să lupte cu arma în mână”
SUA a furnizat armament și echipament de peste 2,5 miliarde de dolari Ucrainei în ultimii ani, dar acest ajutor este insuficient, iar neimplicarea fermă a Occidentului a provocat consternare printre oficialii de la Kiev, scrie The New York Times. Generalul Budanov avertizează că e momentul unei clarificări: „Ei trebuie să decidă, fie suntem aliați precum declară – caz în care aliații se ajută unii pe ceilalți – fie trebuie să spună că acesta nu este tocmai cazul. Dacă lumea civilizată vrea să evite o catastrofă – iar aceasta va fi o catastrofă pentru toată lumea – avem nevoie de sprijin militar tehnic acum, nu mâine, nu poimâine, nu într-un an. Acum!“.
În acest moment, mult mai probabil pare un alt scenariu de care ucrainenii au început deja să se pregătească: un război de gherilă cu cotropitorii. Generalul Oleksandr Pavliuk, comandantul forțelor de pe frontul din Donbass, spune că Ucraina are, în acest moment, circa 500.000 de bărbați cu experiență militară și pregătiți de luptă. „Vom începe un război de gherilă. Au trecut 8 ani (de la invazia Crimeei – n. red.) și avem numeroși oameni cu experiență militară, care sunt pregătiți să lupte cu arma în mână”, spune ofițerul.
Ultima soluție, a declarat o înaltă sursă militară de la Kiev pentru The New York Times, este deschiderea depozitelor de arme pentru populație, astfel încât fiecare să ia ce are nevoie pentru a-și apăra familia și comunitatea.