Interpretul de muzică populară Benone Sinulescu a murit joi, în jurul orei 14.30, la Arad, la vârsta de 84 de ani, din cauza unei pneumonii. În urmă cu patru luni, el a mai trecut printr-un episod dificil, fiind găsit căzut la podea, în propria casă.
Benone Sinulescu era internat de cinci zile (de duminică, 14 noiembrie), din cauza unei pneumonii care s-a agravat pe fondul altor probleme de sănătate. Artistul trebuia să meargă la spital măcar cu câteva zile mai devreme, dar i-a fost frică să nu se infecteze cu Covid. A preferat să rămână acasă, în izolare.
A fost o decizie greșită. Când a fost dus totuși la spital, Benone Sinulescu era în stare gravă. Pneumonia îi măcinase plămânii, iar tratamentele medicale i-au mai lungit viața cu câteva zile. Moartea n-a mai putut fi însă evitată.
Cânta cocoțat în mărul din curtea casei părintești
Benone Sinulescu s-a născut pe 24 mai 1937, la Siriu, județul Buzău. A început să cânte încă din adolescenţă – „pe câmp, la pădure, dar mai ales cățărat într-un măr mare, din curtea casei noastre”, își amintea el cu nostalgie.
Vocea melodioasă a moștenit-o de la tatăl său, Luca Sinulescu, care era tâmplar, dar cânta în corul bisericii.
„Primele mele apariții publice au fost la niște nunți, la niște-astea… Eu și Gheorghe Zamfir: el cu acordeonul, eu cu gura. Eu aveam căutare, dar îl luam cu mine, să cântăm amândoi”, povestea Benone Sinulescu, amuzat, spre finalul carierei.
De-a lungul carierei, a colaborat cu diverşi interpreţi de muzică populară, printre care Irina Loghin, iar după 1989 a abordat şi stilul etno-dance şi cântat cu grupul Ro-Mania.
A debutat discografic în 1967, iar ultimul album l-a lansat în 2011 – un disc cu colinde.
În decembrie 1967, prin decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite şi îndelungată activitate artistică”. După acea „îndelungată activitate artistică”, a mai cântat aproape cinci decenii!
În noiembrie 2002, preşedintele României, Ion Iliescu, i-a conferit Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.
În februarie 2004, același Ion Iliescu i-a conferit şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.
VIDEO. Benone Sinulescu în duet cu Irina Loghin
2021 – anul în care s-a luptat cu bolile
Joi, 8 iulie 2021, Benone Sinulescu a fost găsit căzut în casă, inconștient. Fostul său impresar, Ionuț Pavel, a făcut atunci declarații controversate la TVR și la RTV, contestate ulterior de soția artistului.
- „Benone Sinulescu nu a ajuns la spitalul de urgență, ci în clinica de îngrijiri paleative din apropierea Aradului, o clinică ce nu are condițiile necesare unei evaluări medicale adecvate pentru starea lui medicală din acest moment – RMN sau electroencefalogramă – și unde se așteaptă «momentul de final» al artistului. O sursă din cadrul clinicii a spus că moartea lui Benone Sinulescu poate interveni oricând în următoarele zile”.
- „Este vorba despre o situație care durează de ceva vreme, cam de un an. Noi am vrut să-i păstrăm imaginea intactă și n-am ieșit cu intervenții. Acum simt că este nevoie. În clipa de față, artistul se află într-o stare foarte gravă și se stinge fără să aibă vreun ajutor de specialitate, într-o clinică de îngrijiri paleative de lângă Arad. Moartea dânsului este sigură în câteva zile, dacă nu se iau măsuri în clipa aceasta”.
- „El a fost îngrijit de un specialist, în ultimele luni, care a tras un semnal de alarmă că trebuie operat de urgență, din cauza înfundării arterei carotide. A cerut și schimbarea medicației. S-a schimbat medicația, dar starea lui nu s-a îmbunătățit. Dacă e nevoie, trebuie să se ajungă la operație. Benone Sinulescu a avut și tensiunea de 20 cu 10 zilele trecute. Persoanele din jurul său au crezut că nu se poate întâmpla mai rău”.
- „În ultimele luni am avut din ce în ce mai puține informații despre dânsul. Acum, ce aflăm, aflăm «pe surse». Familiei îi este frică pentru imaginea maestrului. În clinica respectivă nu are îngrijire de specialitate, atât timp cât dânșii nu au un RMN, nu au posibilitatea să facă o electroencefalogramă, nu au un neuropsihiatru care să se poată ocupa de el sau medicamentația necesară”.
- „Noi am ținut secret pentru că era vorba de imaginea artistului, dar acum e vorba de viața lui. Poate cineva îl va ajuta. Este un om mult prea mare pentru neamul acesta. Poate reușim și noi să facem o minune pentru el. Nu putem să renunțăm la el și să așteptăm să moară!”.
- „Eu cu doamna Sinulescu nu ne aflăm în cele mai bune relații în clipa de față, dar am încercat și am reușit să mai vorbesc cu un nepot de-ai dânsului. Și el caută să-și protejeze familia”.