Atleta bielorusă Krystsina Tsimanouskaya (24 de ani) a scăpat de mâna lungă KGB-ului lui Aleksandr Lukașenko, „ultimul dictator din Europa”! Ea a stat o noapte într-un hotel de la Aeroportul Haneda din Tokyo, sub protecția statului japonez, iar luni a intrat în Ambasada Poloniei, anunță Reuters. Cehia și Polonia au anunțat că sunt dispuse să-i ofere o viză de ședere, informează BBC.
Krystsina Tsimanouskaya a cerut ajutorul autorităților japoneze după ce a fost rechemată în Belarus înainte de încheierea competiției. Agenții delegației bieloruse au „luat-o pe sus” și au dus-o la aeroport, pentru a o trimite la Minsk, „să dea socoteală”. Ei au încercat s-o urce cu forța în avion, dar autoritățile japoneze au intervenit și au salvat-o din ghearele KGB-iștilor.
„Solicit ajutorul CIO! Asupra mea se fac presiuni. Mă forţează sa părăsesc ţara, fără acordul meu”
Krystsina Tsimanouskaya se făcea „vinovată” de faptul că-i criticase pe antrenorii lotului de atletism al Belarusului, care au forțat-o să participe la proba de ştafetă 4×400 m, deși inițial trebuia să alerge la 100 m şi 200 m. Fără Tsimanouskaya, Belarus nu mai putea alinia o ștafetă de 4X400 m, întrucât două sportive deveniseră neeligibile pentru că n-au efectuat un număr suficient de controale antidoping.
Astfel de critici nu sunt permise în Belarus, țară al cărui Comitet Olimpic Național e condus de Viktor Lukaşenko (45 de ani), fiul dictatorului Aleksandr Lukașenko.
Krystsina Tsimanousakaya a rămas peste noapte într-un hotel la Aeroportul Haneda din Tokyo. Ea spune că a fost dusă cu forța la aeroport, duminică, pentru că i-a criticat pe antrenorii lotului bielorus.
Comitetul Olimpic din Belarus susține că „repatrierea de urgență” a Krystsinei Tsimanousakaya se impune ca urmare a „deciziei medicilor, din cauza stării emoţionale şi psihologice” a sportivei. „E o minciună!”, s-a revoltat sportiva.
„Solicit ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic. Asupra mea se fac presiuni şi mă forţează sa părăsesc ţara, fără acordul meu. Cer Comitetului Internaţional Olimpic să intervină”, a implorat sportiva într-un videoclip.
Acum, Krystsina Tsimanouskaya se află în siguranță, au anunțat organizatorii Jocurilor Olimpice.
A intrat în Ambasada Poloniei
Luni, la o conferință de presă ținută la Tokyo, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, Mark Adams, că Tsimanouskaya se află în grija autorităților japoneze. El a mai spus și că agenția pentru refugiați a ONU este implicată.
Adams a mai spus și că CIO a cerut Comitetului Olimpic Național al Belarusului să prezinte un raport scris în ce privește situația.
Luni, Polonia și Cehia au anunțat că sunt gata să-i ofere atletei o viză de ședere. Anterior, ea spusese că vrea azil politic într-o țară democratică din Europa.
Tot luni, Krystsina Tsimanouskaya a intrat în Ambasada Poloniei de la Tokyo. Atleta urmează să ceară azil politic în Polonia. Ea a ajuns la ambasadă într-o mașină argintie, în jurul orei locale 17.00.
Sinistra dictatură a lui Lukașenko
Situația de la Jocurile Olimpice reprezintă cea mai nouă controversă în care este implicat regimul dictatorului Aleksandr Lukașenko din Belarus.
Considerat „ultimul dictator din Europa”, Aleksandr Lukașenko (66 de ani) se află în centrul criticilor internaționale după ce, anul trecut, a fost declarat câștigător al unor alegeri prezidențiale fraudate grosolan și a reprimat cu brutalitate protestele pro-democrație.
Recent, Lukașenko a deturnat o aeronavă a companiei low-cost irlandeze Ryanair, care zbura pe ruta Atena – Vilnius, pentru a-l aresta pe disidentul Roman Protasevici (26 de ani).
Lukașenko este numit „ultimul dictator din Europa” pentru căăă… Rusia(-lui-Putin) NU este în Europa, de fapt, ci (DOAR!) înnn… „EurASIA”!
In compensație si HAUR-istii pot cere azil in (Bela)Rusia.