Apple Daily, cel mai important ziar din Hong Kong care milita încă pentru democrație, a anunțat că se închide după ce 500 de polițiști ai regimului comunist l-au luat cu asalt. Jurnaliștii sunt acuzați de autoritățile chineze că ar fi încălcat noua lege a securității naționale, promulgată de Beijing pentru a subjuga provincia până acum autonomă.
Peste 500 de polițiști asmuțiți de regimul dictatorului Xi Jinping au năvălit săptămâna trecută în redacția ziarului, efectuând percheziții. Au fost puse sub sechestru active în valora 18 milioane dolari americani aparținând companiei care editează Apple Daily. Redactorul șef și alte 5 persoane din conducere au fost arestați, scrie BBC.
Apple Daily era printre ultimele publicații care încă mai îndrăzneau să critice conducătorii Hong Kong-ului și ai Chinei. Însuși fondatorul și proprietarul ziarului, Jimmy Lai, este la închisoare pentru că a participat anul trecut și acum doi ani la mitinguri în apărarea democrației.
Hong Kong a fost concesionată de China către Marea Britanie, pentru 99 de ani, în 1898. În acest timp, insula a avut o traiectorie complet diferită de China continentală. În timp ce țara s-a scufundat în sărăcie, haos, violență, apoi a cunoscut războaie civile și invazii, Hong Kong a continuat să prospere sub administrație britanică.
După Al Doilea Război Mondial, diferența dintre China continentală și Hong Kong s-a mărit. Pe continent, China a căzut în mâinile comuniștilor, care au dezlănțuit urgia asupra propriului popor. Experimente sociale demente au dus la moartea a zeci de milioane de oameni din cauza foametei, la distrugerea vestigiilor milenare ale civilizației chineze, la suprimarea libertăților și la exterminarea opoziției, dar și a grupurilor minoritare de orice fel (religioase, etnice, sociale etc). Hong Kong s-a transformat, în schimb, în unul din “tigrii Asiei”, insula devenind un mare centru financiar și un port important al lumii.
Reformele economice ale lui Deng Xiao Ping au dus la redresarea economiei chineze, care și-a început ascensiunea în anii 1980. Creșterea Chinei și scăderea ca importanță a Marii Britanii au coincis cu apropierea momentului când se termina concesionarea insulei Hong Kong.
În 1997, britanicii au retrocedat insula, însă doar după ce regimul comunist de la Beijing s-a angajat să respecte autonomia Hong Kong-ului și, sub principiul „un stat, două sisteme”, să lase această provincie să se autoguverneze după principii democratice.
În 2019, însă, liderul suprem Xi Jinping n-a mai suportat afrontul și a pornit la anularea statutului special al insulei Hong Kong. Locuitorii s-au apărat din răsputeri, în manifestații-maraton care au numărat uneori și 2.000.000 de oameni. Regimul comunist a angajat bande de infractori și a deghizat în civili polițiști care așteptau la metrou sau în ganguri oamenii întorși de la mitinguri, aceștia fiind bătuți crunt. Treptat, protestatarii au obosit, iar Beijingul a început represiunea după ce identificase, interceptându-le telefoanele, toți locuitorii care au participat la mitinguri.
„Q.E.D.” (!!!): DEMOCRAȚIA-și-LIBERTATEA… NU (!) POT COEXISTA cuuu… CIUMA-ROȘIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sunt multi care cred ca dezvoltarea Chinei se datorează comuniștilor și se gândesc ca ar merge modelul și în Romania 😂😂😂😂 Nu uitați, istoria se repetă …
Hmmm … un moment am crezut ca poza e de la 10 august …
Acum, când comuniștii și-au umplut burțile de la supermaketurile capitaliste, li s-a făcut dor de comunism 😂😂😂