vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsÎn timp ce Comisia de la Veneția cere explicații pentru demiterea Renatei...

În timp ce Comisia de la Veneția cere explicații pentru demiterea Renatei Weber, coaliția îl desemnează pe Gyula Fabian candidat la postul de Avocat al Poporului

-

Comisiile juridice ale Parlamentului i-au dat avizul favorabil lui Fabian Gyula, candidatul coaliției de guvernământ pentru postul de Avocat al Poporului rămas vacant după demiterea, săptămâna trecută, a Renatei Weber din funcție. În acest timp, Comisia de la Veneția a trimis deja o scrisoare în care cere Parlamentului să i se prezinte bazele legale ale demiterii Renatei Weber.

Coaliția de guvernământ s-a mișcat repede după îndepărtarea cozii de topor a PSD. Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului au dat, miercuri, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula, propunerea UDMR la postuld e Avocatul Poporului, să treacă. Așa cum a precizat Kelemen Hunor, președintele UDMR, partenerii de la USR-PLUS n-au avut obiecții și nici propuneri de contracandidați. PNL și-a dat acordul pentru Fabian Gyula. Votul final în Parlament va fi dat, cel mai probabil, luni.

PSD anunță deja rezultatul plângerii la CCR, deși judecătorii încă nu s-au întrunit să dezbată cazul Renatei Weber

În acest timp, Comisia de la Veneția s-a mișcat la fel de rapid și Gianni Buquicchio, președintele acesteia, a solicitat într-o scrisoare către președinții celor duă camere ale Parlamentului lămuriri pentru demiterea Renatei Weber.

Acesta vrea să știe “bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”.

- Advertisement -

Surprinzător este că scrisoarea a fost trimisă pe 17 iunie, adică imediat a doua zi după revocarea Renatei Weber.

PSD a sesizat deja Curtea Constituțională în privința deciziei luate de Parlament marțea trecută, iar Marcel Ciolacu a anunțat că social-democrații se vor plânge la Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și tuturor celorlalte organisme internaționale. Deși CCR încă nu s-a pronunțat, Sorin Grindeanu a anunțat miercuri că judecătorii vor declara neconstituțională demiterea Renatei Weber.

Scrisoarea președintelui Comisiei de la Veneția privind demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului

- Advertisement -

„Directoratul general Drepturile Omului și Statul de Drept
Comisia de la Veneția

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Doamnă Președinte a Senatului,

Comisia de la Veneția a fost informată de intenția Parlamentului de a o demite din funcție pe doamna Weber, Avocatul Poporului din România.

Se pare, într-adevăr, că la o ședință comună a Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, ținută în data de 25 mai 2021, în timpul căreia au fost prezentate și dezbătute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 și 2020, s-a dat un vot de respingere.

În același timp, se pare că acest vot de respingere a permis ulterior destituirea Avocatului Poporului din funcțiile sale.
Dacă prezentarea și dezbaterea raportului de activitate al Ombudsmanului în fața Parlamentului constituie o bună practică, care este prevăzută în Principiile de protecție și promovare a instituției Ombudsmanului („Principiile de la Veneția”), și este susținută de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, condițiile legitime pentru întreruperea mandatului unui ombudsman sunt, de asemenea, clar stipulate, după cum urmează:

„11. Ombudsmanul poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiții clare și rezonabile, definite de lege. Aceste condiții se referă numai la criteriile esențiale de „incapacitate” sau „incapacitate de a îndeplini atribuțiile”, „conduită necorespunzătoare” sau „culpă ”, care trebuie interpretate îndeaproape.

Majoritatea parlamentară necesară pentru revocarea din funcție a Ombudsmanului – chiar de către Parlament sau de către o instanță la cererea Parlamentului – trebuie să fie cel puțin egală cu, și de preferință mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă și prevăzută de lege.”

Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său.

Între timp, vă rog să acceptați expresia celei mai înalte considerații.
Gianni BUQUICCHIO,

Președintele Comisiei de la Veneția”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Ofensiva Moscovei: Cozmin Gușă încearcă să construiască o mișcare care să scoată România din Uniunea Europeană!

* VIDEO. „Sărmăluță”, comicul TVR: „Nu avem niciun operator, dom’ Cristoiu! Suntem singuri, dom’ Cristoiu! Nici scaune nu avem!”

* „Șmecherul cu BMW”, care bate cu crosa de golf, a fost încătușat după două zile. Polițiștii o caută și pe țoapa violentă

* O uriașă escrocherie: „uniunea ziariștilor” cu pensii speciale. Gen. Pavel Abraham, col. Dogaru, baronul Morega, pușcăriașul Roșca Stănescu, caraghiosul Brătianu-„Cartof” iau 50% în plus la pensie. Schema a fost pusă la cale de Doru Dinu Glăvan de la Radioul public

Radu Moraru, dement: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* Radu Tudor, plătit de Dan Voiculescu cu 5.500 de euro pe lună. Banii vin doar pe drepturi de autor, deși prestația este zilnică

* O toxină AUR: Ovidiu Hurduzeu. Își făcea vacațele la Moscova, acum face propagandă pro-Rusia, anti-Occident, anti-vaccinare

* Mineriada din 13-15 iunie 1990. Cum a clonat regimul FSN un post de radio. Ziaristul care avea în birou un poster uriaș cu Ion Iliescu

* Formula în care noul Farul Constanța țintește sus: Hagi 89%, Marica 10%, Iașko 1%. Va avea stadion modern, de 18.000 de locuri

* Marea rușine a Euro 2020: brutele rasiste din galeria Ungariei. Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappé au fost jigniți grav la Budapesta. UEFA pregătește sancțiuni dure

2 COMENTARII

  1. Poate le explica PSD-eii alora de la Bruxelles cum l-au schimbat ei pe Iancu pe timpurile lui Boc, ca exact asa au procedat, doar ca mai rapid decat pampalaii astia de acum, iar CCR a zis ca era legal!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -