Parchetul European are contabilizat deja 300 de dosare în primele două săptămâni de funcționare, anunță procuroarea-șefă Laura Codruța Kovesi. Aceasta a declarat, într-un interviu pentru Risk & Compliance Journal, preluat de The Wall Street Journal, că trage nădejde ca, până la finalul anului 2021, să se finalizeze primul caz prin trimiterea în judecată a făptuitorilor.
EPPO (Parchetul European) întâmpină serioase probleme din partea a numeroase țări membre UE care nu sunt deloc încântate să vadă investigate de un parchet independent fraudele cu fonduri europene. Unele țări (precum Malta și Slovenia) au tergiversat nominalizarea unor procurori. Altele au trimis mai puțini procurori decât ar fi trebuit. Unele (cazul Ungariei, de exemplu) a u refuzat să recunoască autoritatea EPPO și să ia parte la proiect. Spaimele sunt, așadar, mari printre politicieni și afaceriști.
Intrarea în funcțiune a PNRR e de așteptat să aducă o creștere masivă a tentativelor de fraude cu bani UE
Există și motive, pentru că Laura Kovesi are deja un renume și este temută de politicienii din Europa după activitatea sa în România. Ea a anunțat: “Am înregistrat deja peste 300 de cazuri. Unele sunt în fază incipientă, unele nu se află chiar la început. Este foarte dificil după două săptămâni de funcţionare să estimez, dar sper că până la finalul anului vom avea prima punere sub acuzare“.
Kovesi – care spune că și-ar dori să mai angajeze încă 50 de procurori – a dat drumul la treabă și dezvăluie că, de la 1 iunie, s-au strâns deja 300 de dosare în cercetare. Ea a declarat că se așteaptă ca, odată cu intrarea în derulare a PNRR (programul prin care UE alocă fonduri țărilor membre ca să-și redreseze economiile după criză), să crească și pericolul fraudelor: “Pentru că în următoarea lună va fi alocat un pachet uriaş de fonduri pentru recuperare, ne aşteptăm ca numărul cazurilor să crească, pentru că mai mulţi bani, mai puţine reguli şi transparenţă înseamnă un risc mai mare de infracţiune. Ne aşteptăm să avem mai multe cazuri, mai ales privitor la sistemul sanitar, achiziţiile publice, infrastructură şi agricultură. Avantajul EPPO este că putem investiga mai bine, în special infracţiunile transfrontaliere“.
Orice sesizare e binevenită, pe site-ul EPPO se pot depune plângeri în 22 de limbi
Românca a afirmat totala disponibilitate a EPPO de a asculta orice persoană sau instituție care are informații despre fraude: “Pe site-ul nostru există posibilitatea de a trimite plângeri în 22 de limbi ale statelor membre participante. În viziunea mea, nu există vreo ţară curată. În acele state membre unde numărul de cazuri nu a fost atât de mare nu înseamnă că sunt curate. Poate nu au detectat infracţiunile, poate nu au tratat fenomenul cu prioritate. Având EPPO acum, asta se va schimba“.
Kovesi a indicat chiar țara deținătoare a președinției Consiliului UE, Slovenia, drept unul dintre actorii care obstrucționează Parchetul European, guvernul de la Ljubljana refuzând să nominalizeze procurorii promiși inițial: “Dacă decizi să iei parte, trebuie să faci lucrurile să funcţioneze, nu să le complici. Acum, trebuie să fim creativi şi să găsim soluţii pentru cum să anchetăm cazuri din Slovenia. Este evident că nu putem ancheta toate cazurile din Slovenia. Avem un procuror european pentru Slovenia, dar nu se poate ocupa de toate investigaţiile care vor fi în Slovenia. Asta înseamnă că vom avea anumite cazuri care vor fi puse în raft, iar EPPO nu a fost înfiinţat pentru a pune cazuri în raft“.
E destul de rușinos că femeile din Romania să ducă lupta cu Mafia iar bărbații să se mulțumească cu câte-un covrig aruncat de mafioți.