joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsIlie Bolojan, președintele CJ Bihor: “Cu 20 de angajați facem exact aceleași...

Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor: “Cu 20 de angajați facem exact aceleași lucruri pe care le făceam cu 80. Cu banii economisiți am făcut un pod”

-

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și fost primar al Oradei, afirmă că boala sistemului bugetar din România este supraîncărcarea cu personal. Șeful județului Bihor a exemplificat, în emisiunea “Insider Politic” de la Prima TV și preluat de News.ro, cu propria sa instituție, pe care o cinduce din septembrie 2020: prin restructurări se economisesc 6 milioane de euro pe an din salarii, fără ca acest lucru să afecteze în vreun fel eficiența.

Președintele Consiliului Județean Bihor a povestit că au fost concediați 60 din cei 80 de funcționari ai unor structuri, iar cei 20 rămași fac exact aceeași treabă pe care, până anul trecut, o făceau 80.

Această inflație nejustificată de personal este emblematică pentru România, a explicat Bolojan. El a arătat că, în foarte multe localități și județe din țară, nu primăriile există pentru a servi cetățenii, ci invers: cetățenii există pentru ca în primării să fie îndestăi cât mai multă clientelă, indivizi care stau pe posturi călduțe și bine plătite fără să facă nimic.

„Boala sistemului public din România este supraîncărcarea cu personal, atât din punct de vedere al numărului de angajaţi, dar şi al salariilor în anumite sectoare unde sunt mult mai mari decât în sectoarele private“

Problema este sistemică, un buboi pe care nicio autoritate centrală nu îndrăznește să-l spargă. Ilie Bolojan, poate cel mai în temă să vorbească despre acest lucru, i-a spus jurnalistului Sebastian Zachmann: Boala sistemului public din România este supraîncărcarea cu personal, atât din punct de vedere al numărului de angajaţi, dar şi al salariilor în anumite sectoare unde sunt mult mai mari decât în sectoarele private. Ca atare, pierderile sunt foarte mari şi, practic, ce se  întâmplă, gândiţi-vă că într-o comunitate locală, unde toţi banii care se încasează din taxe şi din impozite se duc pe cheltuielile de personal ale unei primării şi poate nici nu le acoperă, înseamnă nu că acea primărie există pentru cetăţeni ca să le ofere servicii, ci că cetăţenii există pentru ca oamenii ăia din primărie să aibă nişte posturi călduţe sau nu“.

- Advertisement -

„La municipiul reşedinţă de judeţ pot să fie cheltuieli cu salariile de 13 milioane de euro, cum este la Oradea, sau pot să ajungă la 25 milioane de euro într-un oraş identic ca mărime“

Lucrurile sunt simple, spune liberalul: cu cât este mai încărcată schema de personal, cu atât se văd mai puține lucruri în comunitate. Bolojan a declarat că, în acest moment, orașul Oradea are cheltuieli de 13 milioane de euro pe an cu salariații săi, în timp ce orașe similare ca mărime și număr de locuitori plătesc 25 de milioane de euro pe an pe salarii.

“Asta este o mare problemă şi dacă am putut să realizez în aceşti ani multe proiecte de investiţii este pentru că am avut grijă de banii pe care îi colectam de la contribuabili. Inclusiv prin reducerea cheltuielilor de personal. Aceste cheltuieli sunt de ordinul milioanelor de  euro. La municipiul reşedinţă de judeţ pot să fie între 13 milioane de euro cum este la Oradea  sau pot să ajungă la 25 milioane de euro într-un oraş identic ca mărime, ori dacă în fiecare an ai o economie de 10-12 milioane de euro la cheltuielile de personal, asta înseamnă nişte lucrări care se văd în oraş. Asta este o problemă pentru care noi nu reuşim să livrăm investiţii, performanţă în administraţie şi pentru că oamenii nu văd că din banii lor se face ceva, nu mai au încredere în lumea politică“.

La Consiliul Județean Bihor, Bolojan a înjumătățit schema de personal în cele 9 luni de când a venit în funcție, iar acum aceștia fac mai multe lucruri decât se făceau înainte cu un număr dublu de angajați. Cu economiile făcute s-a finanțat un pod peste Crișul Repede.

- Advertisement -

Ce am făcut, practic, cu jumătate din angajaţii de la Consiliul Judeţean, s-a dovedit că nu s-a întâmplat nimic la Consiliu, dimpotrivă, am angajat alte proiecte, am început alte lucrări. Se poate face şi cu jumătate din oameni. Efectul este că economia doar la 80 de angajaţi care nu mai sunt a fost de 1.200.000 de euro într-un singur an de zile, ceea ce  înseamnă într-o localitate din judeţul Bihor, un  pod peste Crişul Repede, în Bulz se termină anul acesta un pod care nu ar fi putut fi finanţat, dacă nu am fi avut aceşti bani“.

„Gândirea a fost ca instituţiile publice să fie o bază de angajări. Aceste angajări se pot transforma în voturi, se pot transforma în agenţi politici“

Problema fundamentală a statului român este politizarea instituțiilor, a concluzionat Bolojan. Tot ceea ce ține de administrație și de banul public este privit ca o sursă de angajări pentru pile, relații, cunoștințe, cu scopul final de a transforma locurile călduțe la stat în sursă de voturi.

Cum au fost angajaţi aceşti oameni, ce randamente au avut, este cât de poate de  clar. Chiar dacă au fost oameni competenţi, practic nu aveau de lucru. Ori a ţine un om, chiar dacă este competent cu salarii fără să aibă de lucru, nu este o chestiune normală. O parte au fost pe filieră politică, o parte au fost angajaţi de-a lungul anilor. Gândirea a fost ca instituţiile publice să fie o bază de angajări. Aceste angajări se pot transforma în voturi, se pot transforma în agenţi politici. Aveam un număr de structuri adiacente cu vreo 80 de angajaţi, am concediat vreo 60 dintre ei, deci cu 20 de angajaţi facem exact aceleaşi lucruri pe care le făceam cu 80, dar vă puteţi imagina ce înseamnă asta în cheltuieli“.

Șeful județului Bihor spune că economia totală cu salariile la Consiliul Județean, în acest an, e de 6 milioane de euro. El îi invită pe oameni să facă un calcul simplu: multiplicarea acestei sume la nivelul întregii țări, pentru a vedea câte sute de milioane de euro pe an se pierd pe clientelă, prin umflarea schemelor de personal doar la cele 42 de consilii județene, fără a mai vorbi de primării.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O uriașă escrocherie: „uniunea ziariștilor” cu pensii speciale. Gen. Pavel Abraham, col. Dogaru, baronul Morega, pușcăriașul Roșca Stănescu, caraghiosul Brătianu-„Cartof” iau 50% în plus la pensie. Schema a fost pusă la cale de Doru Dinu Glăvan de la Radioul public

* O toxină AUR: Ovidiu Hurduzeu. Își făcea vacațele la Moscova, acum face propagandă pro-Rusia, anti-Occident, anti-vaccinare

Mesaj AUR: „Îmi place Putin și nu-mi place UE. Uniunea Europeană este noua Uniune Sovietică, nu Rusia creștină”

Radu Moraru: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* Dan Puric, trompeta Rusiei: „Este un atac decisiv asupra poporului român! Suntem în război viruso-ideologic. România este o țară condusă de pirați!”

* Mineriada din 13-15 iunie 1990. Cum a clonat regimul FSN un post de radio. Ziaristul care avea în birou un poster uriaș cu Ion Iliescu

* Alegeri la Deveselu: principalii doi candidați au votat un mort, care a și ieșit primar! Se înfruntă fiul defunctului cu vărul defunctului

Continuă batjocura: procurorul Giorgiana Hosu, fostă șefă a DIICOT, se pensionează la 48 de ani!

* „Șoșoacă belgian” a fost găsit în pădure, după o lună de căutări. N-a apucat să împuște pe nimeni, dar și-a tras un glonț în cap

* Se cunosc 4 echipe calificate în „optimi” la Euro 2020: trei mari puteri ale fotbalului + Țara Galilor. Unde și cu cine vor juca în continuare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -