După ce Joe Biden, proaspăt ales președinte al SUA, l-a definit „criminal” pe dictatorul rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat luna trecută postului de televiziune ABC News, site-ul Censor.net.ua a realizat recent un sondaj printre parlamentarii ucraineni în legătură cu această afirmație.
Important: niciunul dintre deputații din Rada Supremă nu s-a situat în opoziție totală față de verdictul dat de liderul de la Casa Albă. Dimpotrivă, mulți dintre ei sunt de părere că fostul colonel KGB poate fi îndepărtat de la putere cu ajutorul aliaților occidentali ai Ucrainei – europeni și americani – și că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui înăsprite.
Evghenia Kravciuk (35 de ani), deputat al partidului „Slujitorul poporului”: „Putin încearcă acum să atragă atenția pentru că Rusia vrea să fie un imperiu. Dar, din punct de vedere economic, nu poate deveni, deoarece PIB-ul Rusiei este aproximativ același ca al statului Texas”
* „Biden era pregătit pentru această întrebare și a răspuns deliberat. Și Trump a fost întrebat despre acest lucru în urmă cu câțiva ani, dar s-a «fofilat». A fost atunci un mare scandal.”
* „Putin încearcă acum să atragă atenția pentru că Rusia vrea să fie un imperiu. Dar, din punct de vedere economic, nu poate deveni, deoarece PIB-ul Rusiei este aproximativ același ca al statului Texas.”
* „Prin urmare, conducerea politică a Federației Ruse a ales un mod diferit de a atrage atenția lumii asupra lor – participă la diferite conflicte. Pentru noi, cele mai dureroase sunt, evident, războiul din Donbass și anexarea Crimeii. Dacă Putin nu ar avea aceste ambiții imperiale, 13.000 de ucraineni nu ar fi murit în estul Ucrainei.”
* „Astăzi știm cu toții unde sunt «cheile lumii». Este clar că Rusia nu vrea să se recunoască parte la conflict, deși 46 de state membre ONU au indicat în mod repetat acest lucru. Este dificil de spus când vom primi aceste «chei ale lumii». Acesta nu este un proces rapid. Dar există un proverb faimos despre un pai care a rupt spatele unei cămile. Prin urmare, cu cât este mai multă presiune, cu atât e mai bine.”
* „Și Rusia se teme tocmai de sancțiuni, inclusiv de cele personale. Cum se face că liderii de top ai Federației Ruse nu vor putea cheltui bani în Europa, iar copiii lor nu vor studia în străinătate?! Doar nu vor să se odihnească undeva în Nijni Novgorod și Soci și să-și trimită copiii la studii în Iakuția.”
* „Având în vedere că înțelegem perfect cine este Putin, acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să negociem cu Rusia. La fel, administrația prezidențială a SUA interacționează cu rușii în anumite probleme, și în contextul Ucrainei. Este necesar să înțelegem că politica internațională este un lucru crud. Pentru a preveni un număr și mai mare de victime, este necesar să se încerce rezolvarea conflictului prin mijloace politice și diplomatice.”
Nikita Poturaev (50 de ani), deputat „Slujitorul poporului”: „Creierul uman este conceput în așa fel încât să se poată convinge de orice: de la faptul că Pământul este plat până la faptul că Putin nu este un ucigaș”
* „Nu poate exista alt răspuns la această întrebare. Desigur, este mai dificil pentru președinți (în special liderii superputerilor) să răspundă la asta, deoarece este vorba despre diplomație și consecințe mai grave. Prin urmare, nu știu cum parlamentarii pot nega acest fapt, dovedit în mod repetat. Ce pot spune despre cei care nu sunt de acord cu Biden? Creierul uman este conceput în așa fel încât să se poată convinge de orice: de la faptul că Pământul este plat până la faptul că Putin nu este un ucigaș. Nu sunt surprins de acest lucru și îl tratez cu o înțelegere a naturii umane.”
* „Care sunt consecințele acestei declarații a președintelui american? Cel mai probabil, vorbim despre structurarea deliberată a frontierei evidente și rigide dintre lumea civilizată și Rusia. Acesta este un semnal atât de puternic către alte țări, încât trebuie să decideți pe ce parte a acestei secțiuni veți fi. Nu aș vrea să repet teza că vorbim despre începutul unui nou Război Rece. În primul rând, acest eveniment nu și-a primit numele imediat după celebrul discurs al lui Winston Churchill, ci mult mai târziu. În al doilea rând, cel mai ușor este să iei o denumire din trecut și să o «impui» evenimentelor de astăzi. Nu ar trebui să faceți acest lucru decât pentru binele corectitudinii științifice. Nu este nevoie să folosiți definiții mai degrabă metaforice decât obiectiv politice.”
Serghei Kuzminîh (38 de ani), deputat „Slujitorul poporului”: „În general, toată lumea știe foarte bine ce face Putin în Donbass. Ar trebui să continuăm procesul de negociere cu el? Orice acțiune militară, mai devreme sau mai târziu, se încheie cu negocieri”
* „Nu știm dacă acesta este un conflict între șefii statelor american și rus sau o desemnare a poziției lor. Apropo, Biden nu este primul președinte american care vorbește aspru împotriva lui Putin. Totuși, Barack Obama a scris despre el în acest sens, însă nu mai este în funcție. Dar, după cum știți, nu există foști președinți, deci această declarație este de asemenea importantă. În acest context, pot spune: dușmanul dușmanului meu este prietenul meu. Este foarte bine că America sprijină Ucraina. Avem nevoie de ajutor. Dacă țări precum Statele Unite oferă acest lucru, este minunat. Au început deja noi sancțiuni. Poate că totul este interconectat.”
* „În general, toată lumea știe foarte bine ce face Putin în Donbass. Ar trebui să continuăm procesul de negociere cu el? Orice acțiune militară, mai devreme sau mai târziu, se încheie cu negocieri. Cred că, în acest caz, este necesar să se continue consultările în formatele Minsk și Normandia. Nimeni nu le-a schimbat.”
Aleksandr Kaciura (30 de ani), deputat „Slujitorul poporului”: „Teritoriul nostru a fost anexat, iar soldații noștri mor în Est. Dacă nu ar fi fost sprijinul Rusiei și voința lui Putin, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”
* „Teritoriul nostru a fost anexat, iar soldații noștri mor în Est. Dacă nu ar fi fost sprijinul Rusiei și voința lui Putin, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Este o întrebare dificilă dacă merită să negociezi cu el. Dacă am avea opțiuni alternative pentru rezolvarea acestei probleme, pe lângă cea diplomatică, le-am fi folosit de mult timp. Din moment ce ne-a rămas una – o cameră de negocieri -, nu există altă opțiune. Dacă vă amintiți istoria, chiar și cu tirani și dictatori a fost necesar să se poarte un dialog (cel puțin temporar) și să se negocieze cu ei.”
* „Reacția lui Putin la cuvintele lui Biden este răspunsul politologilor. Nu știau ce să spună, așa că au decis să interpreteze totul ca pe o glumă. Va afecta acest «dialog» relația dintre America și Rusia? Odată cu venirea lui Biden, politica SUA față de Federația Rusă este absolut clară și concludentă. Să sperăm că sancțiunile se vor intensifica. Aș dori, de asemenea, ca America să adere la negocieri și lobby mai active pentru problemele din Crimeea și Donbass. Acest lucru ne-ar consolida poziția și ar muta procesul în sine, ceea ce ar duce la punerea în aplicare a acordurilor existente. Pentru că nici în problema umanitară, Rusia nu le îndeplinește. De exemplu, cu privire la admiterea Crucii Roșii pentru prizonierii de război.”
Mariana Bezuglaia (32 de ani), deputat „Slujitorul poporului”: „Cu greu se va putea vorbi despre un nou Război Rece, din moment ce Rusia nu este la înălțimea de a fi un adversar cu drepturi depline al Americii într-o abordare bipolară. Lumea s-a schimbat. Prerogativa este acum economia. Prin urmare, numai China poate fi un rival aici”
* „Este această veste o noutate?! Nu este nimic nou pentru noi. Este bine ca percepția politicii inadecvate și dăunătoare a Federației Ruse să continue. Comportamentul Rusiei pe arena internațională a fost stabil în ultimii ani.”
* „Politica americană se bazează în primul rând pe componenta economică. Biden a vorbit mult despre China în ultima vreme. Acest lucru este firesc, deoarece vorbim despre o țară puternică precum Statele Unite. Iar Rusia este departe de primul loc în lume. În consecință, nu este un concurent direct pentru America. Prin urmare, Statele Unite își vor continua activitatea anterioară privind sancțiunile împotriva Federației Ruse, deoarece își încalcă obligațiile și încalcă suveranitatea altor state.”
* „Cu greu se va putea vorbi despre un nou Război Rece, din moment ce Rusia nu este la înălțimea de a fi un adversar cu drepturi depline al Americii într-o abordare bipolară. Lumea s-a schimbat. Prerogativa este acum economia. Prin urmare, numai China poate fi un rival aici.”
Bogdan Iaremenko (49 de ani), deputat „Slujitorul poporului”: „Putin este un ucigaș din cauza a ceea ce se întâmplă în Rusia, Ucraina, Marea Britanie – tentativele de asasinat asupra foștilor cetățeni ruși -, Siria. El este responsabil pentru atâtea decese”
* „Putin este un ucigaș din cauza a ceea ce se întâmplă în Rusia, Ucraina, Marea Britanie – vorbesc despre tentativele de asasinat asupra foștilor cetățeni ruși -, Siria. El este responsabil pentru atâtea decese.”
* „Această declarație a lui Biden nu va afecta în niciun fel relațiile viitoare dintre Rusia și Statele Unite. De fapt, a arătat doar starea reală a lucrurilor și a permis părților să rezume: aceste relații nu există astăzi. Există doar dorința de a preveni escaladarea sub formă de război și este de asemenea nevoie să se lucreze la aspecte precum controlul asupra armelor strategice, pentru sarcini globale în care este necesar să interacționăm (de exemplu, schimbările climatice). Dar astăzi niciuna dintre părți nu are încredere în dezvoltarea cooperării între ele. Au evaluări și abordări radical diferite.”
* „Ne va afecta acest lucru? Aici este mai evident că Biden are o atitudine personală față de Ucraina (nu întotdeauna pozitivă), care este legată, în primul rând, de acuzațiile împotriva fiului său. În al doilea rând, pentru că, în calitate de înalt oficial într-una din administrațiile americane anterioare, el s-a ocupat de problema noastră și a fost conștient încă de la început de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.”
Vladlen Nekliudov (47 de ani), deputat „Slujitorul poporului”: „La o ședință extraordinară a Parlamentului, Poroșenko a spus că Putin este un criminal și l-a acuzat pe Zelenski că nu vrea să repete această frază”
* „La o ședință extraordinară a Parlamentului, Poroșenko (fostul președinte al Ucrainei – n. red.) a spus că Putin este un criminal și l-a acuzat pe Zelenski că nu vrea să repete această frază. El a făcut acest lucru nu din punctul de vedere al intereselor poporului ucrainean, ci pentru a provoca un conflict. Da, cred că Putin este un criminal care are mii de morți pe conștiință. Dar a face astfel de declarații de la tribuna parlamentară înseamnă a stârni tensiuni între țările noastre. După aceea, deputații fracțiunii UE urmau să provoace o luptă fără motiv, folosind un pretext inutil.”
* „Poroșenko este o persoană care nu are principii morale și care dorește să vină la putere cu orice preț. Prin urmare, el vrea să «încălzească» situația și să-l împingă pe Zelenski să-l numească public pe Putin un criminal. Dar ce va da asta Ucrainei?! Va provoca o escaladare a conflictului. Pentru că Putin poate lua acest lucru ca pe o insultă și să dea o comandă non-publică, ceea ce va duce la o înrăutățire a situației deja tensionate din Donbass. Înțelegem că Rusia este un agresor, dar și un dușman puternic, cu care trebuie să construim relații foarte tactice și strategice. Prin urmare, această problemă trebuie abordată foarte atent.”
Volodimir Ariev (46 de ani), deputat „Solidaritate Europeană”: „De ce îl consider și eu pe Putin un criminal? Vedem ce se întâmplă în Donbass, în Crimeea”
* „Probabil, răbdarea s-a epuizat deja. Ar trebui Zelenski să răspundă la aceeași întrebare ca Biden? Pe tot parcursul mandatului său, el a numit de câteva ori Rusia drept agresor. El evită să-i dea aprecieri directe lui Putin. Sunt sigur că în viitor Zelenski nu va face nicio declarație despre Putin.”
* „De ce îl consider și eu pe Putin un criminal? Vedem ce se întâmplă în Donbass, în Crimeea, cu tătarii din Crimeea, ne amintim ce s-a întâmplat în Georgia, Siria, precum și ce se întâmplă cu opoziția din Rusia. Este evident.”
Serghei Sobolev (59 de ani), deputat „Batkivscina”: „Vine era oamenilor care acționează, care înțeleg: numai crearea unui front unit împotriva unei astfel de «boli» precum «putinismul» poate opri ceea ce se întâmplă acum în lume”.
* „Putin este un om care a transformat de fapt ordinea mondială, care se baza pe acorduri, negocieri și decizii politice. El a transpus toate acestea în conflicte militare deschise. Cea mai izbitoare dintre ele, din care a pornit Putin, este Siria. El este responsabil pentru zeci de mii dintre cei uciși, sute de mii (dacă nu chiar milioane) dintre cei care și-au pierdut casele. Acest «experiment» a fost un succes pentru Putin. Nimeni nu i-a dat un pumn. Apoi a fost Ucraina. Apoi – Venezuela. Există destule exemple. Este clar că este un criminal.”
* „Conflictul din Nagorno-Karabah a durat 32 de ani și a fost rezolvat în 5 zile. În Croația, negocierile au fost finalizate într-o lună, după ce se întinseseră pe o durată de 5 ani. Prin urmare, sarcina Ucrainei este de a face tot posibilul pentru a obține un astfel de sprijin din partea aliaților. Avem nevoie de cei care nu vor numi lucrurile doar după numele lor, ci vor trece la acțiune. Atunci poți să-l reții pe acest monstru (Putin – n. red.), care crede că va scăpa de toate. Am senzația că astăzi chiar și cei mai mari optimiști, care credeau că ar trebui purtate negocieri cu Putin, sunt dezamăgiți. Vine era oamenilor care acționează, care înțeleg: numai crearea unui front unit împotriva unei astfel de «boli» precum «putinismul» poate opri ceea ce se întâmplă acum în lume.”
Iaroslav Jelezniak (31 de ani), deputat „Vocea”: „Biden are o carte bună, «Promite-mi, tată!», în care 40 de pagini sunt dedicate Ucrainei și Rusiei. Acolo l-a atins mult mai tare pe Vladimir Putin”
* „Biden are o carte bună, «Promite-mi, tată!» (versiunea 2017 – n. red.), în care 40 de pagini sunt dedicate Ucrainei și Rusiei. Acolo l-a atins mult mai tare pe Vladimir Putin. Prin urmare, nici nu știu de ce abia acum au acordat atenție cuvintelor sale. Nu m-au surprins deloc. De fapt, Biden nu s-a reținut în evaluările altor politicieni. Amintiți-vă cum l-a numit pe Viktor Șokin (fost procuror general al Ucrainei, numit «fiu de cățea» – n. red.). O persoană atât de simplă. El nu alege întotdeauna cuvintele, ceea ce este bun pentru Ucraina.”
[…] a Covid-19 este extrem de contagioasă și virulentă. O spune ministrul Sănătății din Ucraina, Maksim Stepanov. Într-un interviu acordat site-ului Obozrevatel.com, acesta a atenționat că […]