duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăLumeaEuropaUngaria bate în retragere cu vaccinul rusesc. Merge tot pe rețeta UE,...

Ungaria bate în retragere cu vaccinul rusesc. Merge tot pe rețeta UE, dar face cu ochiul și Chinei

-

Ungaria a dat înapoi în inițiativa de a introduce pe piața sa vaccinul rusesc Sputnik-V, inițiativă puternic criticată la nivelul Uniunii Europene. Budapesta a revenit la conduita rezonabilă: va cumpăra vaccinuri anti-COVID-19 prin intermediul mecanismului Uniunii Europene. Totuși, a lăsat deschisă și varianta China.

Motivul pentru care, în cele din urmă, Ungaria a renunțat la vaccinul Sputnik-V este că Rusia „nu deţine suficiente capacităţi de producţie a vaccinului”. Afirmația îi aparține lui Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmite Reuters.

„Rusia are o capacitate de producţie inadecvată”, a spus Gergely Gulyas pe canalul de televiziune ATV.

El a adăugat că Ungaria s-a bucurat să ia parte la testele din Rusia, dar că achiziţia de vaccinuri la scară largă va avea loc „în cadrul procedurii UE sau din China”, citează Agerpres.

- Advertisement -

Ungaria a participat la eforturile de testare ale Rusiei şi a primit mici cantităţi din vaccinul rusesc Sputnik-V, ceea ce a stârnit în rândul colegilor ei europeni îngrijorarea că ar putea ocoli mecanismul de aprobare al Uniunii Europene, notează Reuters.

Recent, Ungaria a primit 6.000 de doze de vaccin rusesc împotriva Covid-19. Anunţul a fost făcut luni, 28 decembrie, de ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook, fără să fie foarte clar unde şi dacă acest vaccin va fi administrat în Ungaria.

„Încărcătura (de vaccinuri) va fi transportată către Centrul Naţional de Sănătate Publică, unde experţi ungari vor avea o nouă oportunitate în a lua o decizie cu privire la cum să fie utilizat vaccinul”, scria Szijjarto în urmă cu 4 zile.

- Advertisement -

Potrivit regulilor Uniunii Europene, vaccinul rusesc Sputnik V trebuie să fie autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) înainte să poată fi utilizat în vreo ţară din blocul comunitar.

Planurile Ungariei de a întreprinde testări şi poate chiar de a produce vaccinul rusesc, un pas fără precedent pentru un stat membru al UE, a adăugat noi motive de tensiune cu Bruxelles-ul.

Rusia şi Ungaria au convenit luna trecută să li se ofere unor medici şi experţi ungari acces la procesul de fabricare şi la testele de laborator pentru Sputnik V.

Totuși, Ungaria a început vaccinarea împotriva Covid-19 a angajaţilor din sistemul său sanitar cu vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, în cadrul mecanismului european.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Operațiunea mafiotă „Salvați avocatul infractor” a eșuat! Înalta Curte: dosarul „Ferma Băneasa” a fost repartizat corect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -