luni, noiembrie 25, 2024
AcasăLumeaViața în dictatură: o femeie din China - 4 ani de închisoare...

Viața în dictatură: o femeie din China – 4 ani de închisoare după reportajele făcute în carantina de la Wuhan

-

O „cetăţeană jurnalistă” chineză, arestată după reportajele făcute despre carantina din Wuhan, a fost condamnată, luni, la 4 ani de închisoare, potrivit avocatului ei, relatează France Presse. De la apariţia Covid-19 în acest oraş a trecut un an.

Condamnarea lui Zhang Zhan, fostă avocată în vârstă de 37 de ani, a fost pronunţată de un tribunal din Shanghai pentru „provocare de tulburări”, după un proces de câteva ore, a declarat reporterilor Ren Quanniu, unul dintre avocaţii săi, potrivit Agerpres.

„Părea foarte abătută când a fost anunţată hotărârea”, a declarat avocatul pentru AFP.

Terminologia „provocare de tulburări” este frecvent utilizată împotriva oponenţilor regimului preşedintelui Xi Jinping, notează AFP.

- Advertisement -

Concret, instanţa a acuzat-o că a difuzat informaţii false pe internet, a declarat celălalt avocat al ei, Zhang Keke.

În articolele pe care le-a difuzat online, Zhang a denunţat în special lockdown-ul impus la Wuhan, menţionând „o încălcare gravă a drepturilor omului”.

Aproximativ 10 diplomaţi străini şi susţinători ai lui Zhang au încercat să intre în tribunalul din Shanghai unde se desfăşura procesul, dar poliţia le-a refuzat accesul, la fel şi jurnaliştilor.

- Advertisement -

Zhang Zhan se afla în greva foamei din iunie şi a fost hrănită cu forţa, cu ajutorul unui tub nazal, potrivit avocaţilor săi.

Originară din Shanghai, Zhang Zhan s-a dus în februarie la Wuhan, oraș lovit atunci de epidemie, postând reportaje pe reţele sociale, în special despre situaţia haotică din spitale.

Potrivit bilanţului oficial, doar metropola de 11 milioane de locuitori a înregistrat aproape 4.000 de morţi de Covid-19, reprezentând o mare parte din cele 4.634 de decese din întreaga Chină între ianuarie şi mai.

Numărul deceselor la nivel naţional nu s-a schimbat de atunci.

Răspunsul iniţial al Chinei la debutul epidemiei a fost extrem de criticat. Beijingul a aşteptat până pe 23 ianuarie 2020 pentru a pune în carantină Wuhanul şi regiunea în care se află, în condiţiile în care primele cazuri fuseseră semnalate încă din decembrie 2019.

Totodată, medicii care vorbeau despre apariţia unui virus misterios erau interogaţi de poliţie, care i-au acuzat că „răspândesc zvonuri”.

În afară de Zhang Zhan, alţi trei „cetăţeni jurnalişti”, Chen Qiushi, Fang Bin şi Li Zehua, au fost plasaţi în detenţie după ce au dezvăluit evenimentele.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -